hirdetés

Stressz, long-COVID és kognitív tünetek

Egy újabb vizsgálat szerint az akut SARS-CoV-2 fertőzést megelőző időszakban tapasztalt stressz kulcsszerepet játszik a hosszú ideig tartó COVID-betegség, és elsősorban a kognitív tünetek kialakulásában.

hirdetés

A tanulmány eredményei rámutatnak, ennyire fontos a pandémiák alatti aggodalmak és stressz mérséklése, mind azok pszichológiai hatása, mind a hosszabban tartó betegségek társadalmi terheinek csökkentése érdekében.

A long-COVID-ot egyre növekvő közegészségügyi teher. Az elhúzódó fertőzés csökkent teljesítőképességet vagy egyenesen tartós munkaképtelenséget eredményez, és számos egyéb nehézséget jelent az érintett beteg számára az élet más területein is. A demográfiai és fertőzésekkel kapcsolatos jellemzőket már azonosították kockázati tényezőkként, de kevesebb kutatás összpontosított az elhúzódó betegség pszichoszociális kockázati faktoraira, például az indexfertőzést közvetlenül megelőző stresszre.

Az UCL COVID-19 Social Study keretében 1966, korábban SARS-CoV-2-vel fertőzött brit felnőtt adatait elemezték. A saját beszámolóik alapján long-COVID-ban szenvedőket arról kérdezték, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést megelőző hónapban hányszor volt kellemetlen élményük, tapasztalatuk és mennyire aggódtak, továbbá azt is megkérdezték, hogy a long-COVID  három specifikus tünete: a mobilitási nehézség, a kogníciós és öngondoskodási problémák mennyire jellemzőek jelenleg az életükben.

Szintén vizsgálták a szocioökonómiai státusz (socioeconomic position, SEP) háromszintű indexe és a kitettségi változók kapcsolatát a hosszú COVID-státusszal. A kutatók a SARS-CoV-2 fertőzés számos jellemzőjét, szociodemográfiai és az egészséggel kapcsolatos faktorok egész sorát is ellenőrizték.

A long-COVID önbevallás szerinti odds-a 1,25-tel (95%-os CI: 1,04–1,51) nőtt a SARS-CoV-2 fertőzést megelőző hónapban tapasztalt minden egyes aggodalmat okozó nehézségek miatt. A legalacsonyabb SEP csoportba tartozó egyéneknél közel kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki hosszú COVID, mint a legmagasabb SEP csoportban (esélyhányados [OR]: 1,95; 95%-os CI: 1,19–3,19), és a kellemetlen helyzetek, élmények és a csapások miatti aggodalmak továbbra is előrevetítették a hosszú COVID bekövetkeztét (OR: 1,43; 95% CI: 1,04 – 1,98). A szerencsétlenségekkel kapcsolatos aggodalmak száma csupán a kognitív nehézségek valószínűségét növelték 1,46-tal (95%-os CI: 1,02–2,09), a mobilitást és az öngondoskodási képességet nem befolyásolták.

A vizsgálat korlátozó tényezője a kis esetszám mellett az, hogy a kutatók nem tudták kovariánsként szerepeltetni a fertőzéskori oltási státuszt, ami csökkentheti a hosszú COVID kialakulásának valószínűségét, továbbá ne vizsgálták a long-COVID egyik legjellemzőbb és legtartósabb tünetét, a fáradtságot. A saját maguk által long-Covidosnak minősített betegek csupán 19%-uknál diagnosztizáltak a kezelőorvosok is tartós COVID-betegséget

A tanulmányt a Nuffield Alapítvány, a MARCH Mental Health Network finanszírozta.

 

Forrás: Does pre-infection stress increase the risk of long COVID? https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.04.06.22273444v1

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.