hirdetés

A COVID-19 neurológiai hatásai - amit eddig tudunk

A COVID-19 nem csak a sokfajta és gyakori neurológiai szövődmények miatt veszélyes, hanem mert hosszú távon növelhetik a neurodegeneratív betegségek előfordulását és súlyosságát.

hirdetés

A kutatók már a világjárvány korai szakaszában megfigyelték, hogy a COVID-19-ből felépülő emberek egészségi állapota nem tért vissza a betegség előtti szintre – az azóta már „hosszú COVID” néven ismert tünetcsoport számtalan tartós megnyilvánulása közül igen gyakori a fejfájás, a memóriazavarokat és a kognitív romlás.

A chicagói Northwestern Egyetem kutatói elsőként számoltak be arról, hogy még azoknak a COVID-19-ben szenvedő betegeknek a nagy része is jelentős kognitív diszfunkciót mutatott, akik nem kerültek kórházba, és ez a diszfunkció az akut fertőzéstől számított 6 héten túl is fennmaradt.

A Science folyóiratban Dr. Serena Spudich és Dr. Avindra Nath áttekinti a COVID-19 neurológiai következményeivel kapcsolatos jelenlegi ismereteinket.

Klinikai megfigyelésekre, boncolásra és laboratóriumi leletekre építve a keresik, hogy a COVID-19 miként vezethet hosszú távú neurológiai tünetekhez.

A COVID-19 neurológiai szövődményei: szaglás elvesztése (anozmia), stroke, delírium (olyan mentális állapot, amelyet a pihenésre való képtelenség, illúziók, valamint inkoherens gondolat- és beszédminták jellemeznek), encephalopathia (átmenetileg vagy tartósan megváltozott agyműködés), pszichiátriai tünetek, perifériás neuropátia (az idegkárosodás megváltoztatja a kommunikációt a központi idegrendszer és a test többi része között)

 

Az immunrendszer túlműködése

Nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek révén a COVID-19 károsíthatja az emberi idegrendszert. Az agyi érrendszeri szövődmények, mint például a stroke, a fertőzés korai szakaszában – még a betegség légúti hatásai előtt- jelentkezhetnek. A központi idegrendszer gyulladásos állapotai és a perifériás idegrendszeri tünetek később, jellemzően az akut fertőzés után 2 héttel észlelhetőek. Az eltérő időpontban kialakuló neurológiai tüneteknek feltehetően az oka is eltérő. Az agy-gerincvelői folyadék (CSF) tanulmányozása során azt tapasztalták, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés nyomán a CSF-ben növekszik a gyulladásos citokinek (köztük az Interleukin-1 (IL-1) és IL-2 fehérjék), a vírusantigének ellen harcoló aktivált T-sejtek és természetes ölősejtek és a fertőzésekkel küzdő nagy fehérvérsejtek, a monociták jelenlétére utaló markerek mennyisége, az idegkárosodásra utaló fehérjék lebontása. Fokozódik továbbá vírusfertőzések elleni fehérje, az interferon által szabályozott gének expressziója. Arra azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a SARS-CoV-2 vírus közvetlenül befolyásolná az idegrendszert. Bár a SARS-CoV-2 nukleinsav vagy vírusfehérje korlátozott mértékben kimutatható volt a COVID-19-ben elhunyt emberek agysejtjeiben, az agyban nem találtak gyulladást okozó sejteket, amik általában megfigyelhetők az agy duzzanatát okozó vírusos agyvelőgyulladás esetén. Tehát a vírus nem közvetlenül okoz problémát (ez lenne az agyvelőgyulladás), hanem az általa szisztémás problémák egyike a gyulladás, amely minden szervrendszert, így az agyat is érintheti, azaz hatása a központi idegrendszerre közvetett.

 

Gyulladás és vaszkuláris diszfunkció

A cikk szerzői végül is arra a következtetésre jutottak, hogy a gyulladás és a kiterjedt vaszkuláris diszfunkció COVID-19-ben szenvedő betegek neurológiai károsodásának kiváltója.  

COVID-19-ben nagyobb a stroke kockázata, mint influenza esetén. A stroke-ot kapott COVID-19 betegek vérében emelkedett az érgyulladás, a szövetelhalás és a trombózis markereinek mennyisége. Az MRI vizsgálatok mikrovaszkuláris károsodást és az agy atrófiáját vagy zsugorodását igazolták. A pozitronemissziós tomográfiával pedig csökkent agyi metabolikus aktivitást találtak, ami a rendszerszintű érrendszeri diszfunkcióval és sérüléssel párosulva vezethet stroke-hoz és az agy- és az idegek sérüléséhez.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy bár a SARS-CoV-2 nem jut be az emberi agyba, de a gyulladást és az érrendszeri diszfunkciót jelző markerek szintje megnövekedett betegek agyában. Tehát a COVID-19 idegrendszeri hatásai valószínűleg az alábbi mechanizmusok következményei: generalizált ideggyulladás, az agyi endothel károsodása, a véralvadást elősegítő fehérjék emelkedett szintje, egyéni fogékonyság (beleértve a genetikát, a már meglévő egészségügyi állapotokat és az immunrendszer erősségét).

A COVID-19 fertőzés neuropszichiátriai szövődményeivel szembeni fogékonyságot számos tényezőtő befolyásolhatja, például maga a COVID-19 betegség súlyossága, a szív- és érrendszeri kockázati tényezők (pl.a 2-es típusú cukorbetegség) megléte.

A szerzők megjegyzik, hogy Long COVID-ban az immunrendszer hosszan tartó aktivációja, tartós autoimmun zavart vagy endothelium károsodást okozhat. Nagy az aggodalom a COVID-19-ből felépülő emberek hosszú távú prognózisa miatt. Neurológiai szempontból az akut SARS-CoV-2 fertőzés által okozott ideggyulladás és idegsérülés felgyorsíthatja vagy kiválthatja a neurodegeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt vagy a Parkinson-kórt. A SARS-CoV-2 fertőzésnek a gyermekekre gyakorolt ​​idegrendszeri fejlődési hatásai pedig továbbra is ismeretlenek.

„A krónikus gyulladásnak számos oka van, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást és a táplálkozást. Ezek autoimmun betegségekre hajlamosítanak és az agyi rendellenességeket idézhetnek elő, illetve felgyorsíthatják azok kialakulását. Dr. Santosh Kensari (St. Johns’ Cancer Institute in Santa Monica, CA) kommentárjában azt mondta, hoogy valószínűleg a gyulladás felelős az öregedés 90%-áért és „a rák, a demencia, mind az immunrendszer kóros működésének köszönhető. A COVID-19 mindezt rontja, mert gyulladást okoz.”

Mivel COVID-19 neurológiai következményei a betegek nagy száma miatt globális közegészségügyi problémát jelent.

Válaszul erre a kihívásra az amerikai National Institute of Health létrehozta a COVID-19 NeuroDataBank és a NeuroBioBank rendszert, amely lehetővé teszi az orvosok számára a COVID-19 okozta neurológiai események jelentését és számszerűsítését.

 

Forrás:

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abm2052

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.