Mikrovaszkuláris agyi károsodások COVID-19-ben

Új kutatások szerint a COVID-19 egyik következménye az agy és a bulbus olfactoriusok többgócú mikrovaszkuláris károsodása lehet.

Dr. Myoung-Hwa Lee (National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Bethesda, Maryland) és munkatársai a New England Journal of Medicine  „Levelezési” rovatában 2020. december 30-án azt közölték, hogy COVID-19 fertőzésben elhunyt 13 beteg posztmortem agyi MRI vizsgálata során 10 betegnél találtak agyi eltéréseket. A 10-ből 9 betegnél pontozott, pettyes hiperintenzitásokat láttak, melyeket a kutatók „mikrovaszkuláris károsodások és fibrinogén szivárgás” következményének tartottak. Immun-festésekkel 5 betegnél a lamina basalis elvékonyodását mutatták ki. További kiértékelés során 10 betegnél megállapítható volt, hogy a pontozott hipointenzitások kongesztív ereknek felelnek meg, a kutatók ezeket a területeket „mikrohemorrhágiáknak” tartották.

A kutatók 2020. március és június között COVID-19-ben elhunyt 19 beteg agyát vizsgálták (átlagos életkoruk 50 év volt). 13 betegnél végezték a posztmortem agyi mágneses rezonancia mikroszkópiát 11,7 Tesla scannerrel. A bulbus olfactorius vizsgálatához 25 µm-es, az agy vizsgálatához 100 µm-es feloldást használtak. 10 betegnél kromogén immun-festést, egyes elhunytaknál multiplex fluorescens képalkotást végeztek. 18 elhalálozott agyát standard hisztopatológiai vizsgálatnak vetették alá. Az elhúnytak, kórlapjuk alapján a következő tüneteket mutatták: 5 betegnél mérsékelt respiratorikus szindróma állt fenn, 4 betegnél akut respiratorikus distressz szindróma volt a vezető tünet, 2 beteg tüdőembóliában szenvedett, 1 beteg delirált, és 3 betegnél ismeretlenek voltak a tünetek.

A mágneses rezonancia mikroszkópiával észlelt pontozott hiperintenzitások az agy kórbonctani vizsgálata során is kimutathatók voltak. Ezeken a területeken kollagén IV immun-festéssel az endotheliális sejtek lamina basalisának elvékonyodását lehetett látni. A tolulásos erekhez, a pontozott hipointenzitásokhoz fibrinogén szivárgás társult – de relatíve érintetlen vaszkulatúra mellett. A vizsgált területekben csak minimális perivaszkuláris gyulladásos jelet láttak, érelzáródást nem tudtak kimutatni.

Érdekes módon nem találtak a SARS-CoV-2 vírus-fertőzésre utaló bizonyítékot polimeráz láncreakcióval, az agy számos területének RNS szekvencia vizsgálatával, vagy RNS in situ hibridizációs, illetve immunfestéses vizsgálatával, melynek oka az lehet, hogy a halál idejében már kiürültek az agyból a vírusok, vagy a vírus kópiák száma az kutatók rendelkezésére álló módszerekkel kimutatható detekciós küszöb alatt volt. A 13 vizsgált esetben hipertrófiás astrociták, makrofág beszűrődések, perivaszkulárisan aktivált mikroglia volt megfigyelhető. 8 betegnél CD3+ és CD8+ T-sejteket láttak az endotheliális sejtek melletti lumenekben.

Végül, 5 betegnél a neuronok mellett aktivált mikrogliát mutattak ki. A kutatók szerint ez felveti annak a lehetőségét, hogy a bulbus olfactoriusban, a substantia nigra-ban, a vagus ideg hátulsó motoros nucleusában, valamint a medullának a spontán ritmikus légzésben résztvevő pre-Bötzinger komplexusában az idegek pusztulása („neuronofágia”) következik be.

Mindent összevetve 10 esetben az erek károsodását lehetett megfigyelni, 13 esetben perivaszkuláris beszűrődések voltak láthatók, 6 esetben akut iszkémiás, hipoxiás neuronok voltak jelen, és 5 esetben a neuronofágiára utaló jeleket észleltek a kutatók.

Bár a levelezés-rovatban megjelent adatok segíthetnek ezen betegek MRI képén megjelent változások interpretálásában, azonban a klinikai információk a résztvevőkről elég hiányosak. Ezért nem lehet következtetéseket levonni a COVID-19 és a neurológiai eltérések közötti összefüggésekrő.     

Források:

Brauser D. Microvascular injury of brain, olfactory bulbs seen in COVID-19. Medscape Medical News. December 31, 2020.

Myoung-Hwa Lee, Daniel P. Perl, Govind Nair, et al. Microvascular injury in the brains of patients with COVID-19. N Engl J Med Correspondence. December 30, 2020. DOI: 10.1056/NEJMc2033369.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.