Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2062
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-18

A virtuális IACFS/ME konferencián a poszt-COVID szindróma kezelésére szolgáló öt terápia vizsgálati eredményeit vitatták meg, melyek között már használatban levő (mód)szerek is helyet kaptak.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-17

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték mely szerint a depresszió a szerotonin alacsony szintje, vagy csökkent aktivitása miatt következne be.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-15

A Brain c. folyóiratban közölt amerikai vizsgálatban a COVID-19 fertőzés a rövid- és hosszútávú neurológiai tünetek mellett az agyi ereket károsító, fertőzés utáni immunválaszt írtak le.

#4
Magyar Onkológia 66. évf. 2. szám
OTSZ Online
2022-08-10

A malignus daganatok a magyar halálozási statisztikában 1990 és 2018 között (www.ksh.hu) vezető halálokként szerepelnek. Amíg az agyérbetegségek egyre csökkenő mértékben felelősek a magyar népesség halálozásáért, a daganatos betegségek halálozási számát az egyre fejlődő diagnosztikus és terápiás lehetőségek ellenére sem sikerült csökkenteni. Magyarországon egyelőre tisztázatlan, milyen gyakoriságúak a szinkron második, harmadik daganatok, illetve milyen kezelési stratégiát követünk ezek esetében. A Nemzeti Rákregiszterben ez idáig a szinkron tumorokról nem történt összefoglaló adatgyűjtés. A cikkben egy hármas tumorral diagnosztizált beteg kivizsgálását és kezelését mutatjuk be. Magy Onkol 66:153-156, 2022

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-08

Korábban a prosztatarákos betegnél – még alacsony kockázat esetén is gyakran műtétet/sugárkezelést végeztek annak ellenére, hogy a kezelésekből esetleg súlyos mellékhatások származnak.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-08

A MedRxiv-en közzétett, új, még szakmailag nem lektorált új preprint cikkből az derül ki, hogy a tudósok háromféle hosszú COVID-típust azonosítottak, mindegyiket sajátos, jellemző tünetekkel.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2022-08-03

A kismedencei gyulladás a nők felső genitális traktusát érintő polimikrobás fertőzés, melynek két leggyakoribb kórokozója a Neisseria gonorrhoeae és a Chlamydia trachomatis. Diagnosztikája a klinikai tünetekre és a kórokozók kimutatására épül. Jelentősége a hosszú távú következmények, a méhen kívüli beágyazódás, a meddőség, a krónikus kismedencei fájdalom kiala­kulásában rejlik. A kezelés kellő időben történő elkezdése a szövődmények arányát csökkenti. A legújabb szakmai irányelvek összefoglalják a hatékony ambuláns és fekvőbeteg kezelés módszereit és a megelőzés jövőbeli irányait.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-01

A NeuroSense biztató preklinikai eredményeket ért el Alzheimer-kór kezelésében vizsgált gyógyszerkombinációjával.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-07-27

A négy napos reflux-monitorozással biztonságosan el lehet döntenihogy mely betegek hagyhatják abba a protonpumpa-gátlók (PPI) szedését.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-07-26

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a migrén kezelésére szolgáló Rayvow (laszmiditán) készítményt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.