hirdetés

Terápiás remény agyi ködben

A hosszú COVID egyik során eltompult mentális képességek helyreállíthatók egy olyan megközelítéssel, amellyel már sikerült javítani a stroke, a traumás agysérülés és más vírusfertőzések okozta kognitiv zavart.

hirdetés

A lakosság egy szerencsés részében a COVID-19 betegség néhány napig tart kisebb tünetekkel. Becslések szerint azonban a SARS-CoV-2 vírussal megfertőzöttek 37%-ánál a tünetek hetekig, hónapokig vagy akár évekig is fennmaradhatnak. A hosszú COVID egyik leggyakoribb tünete az agyi köd, amelyet lassú gondolkodás, zavartság, emlékezési nehézség és gyenge koncentráció jellemez.

Az agy saját újrahuzalozódását lehetővé tevő, segítő rehabilitációs program sikeresnek bizonyult az agyi ködben szenvedő emberek életminőségének javításában. A rehabilitációs megközelítés a neuroplaszticitásra, az agyi neurális hálózatok megváltozási, alkalmazkodási és megerősödési képességén alapul.

A sérülés utáni regenerációt lehetővé tevő neuroplaszticitás már sok esetben hozott jó a Mayo klinika rehabilitációs osztályán, ahol dr. Tom Bergquist (Rochester, MN) Nyugat-Nílusi lázban, HIV-ben és agyhártyagyulladásban szenvedők továbbá agydaganat miatti műtéten és/vagy radioterápián átesett betegek után látványos eredményeket a COVID-19-ből. felépülő paciensekkel is.

Klinikájukon alkalmazott megközelítések egyike a hibamentes tanulás, az, hogy a memóriaproblémákkal küzdő páciensnek hiba nélkül kell megismételnie bizonyos információkat meghatározott számú alkalommal. Az ismétlés segít újjáépíteni a fertőzés során meggyengült memóriakészségeket.

Az egyéb vírusfertőzések utáni agyi ködtől szenvedő emberek egy jó részénél is sikerült javulást elérni ezekkel a megközelítésekkel. Ben Ahrens, a neuroplaszticitási terápiát kínáló Reorigin társalapítója és vezérigazgatójának például Lyme-kór fertőzése után voltak hosszú távú kognitív problémái (az agyi köd Lyme-kór szindróma vagy krónikus Lyme-kór után meglehetősen gyakori, nagyjából minden 10.  fertőzött embert érint). Ahrens elmondása szerint 10 évvel ezelőtt kapta el a Lyme-kórt, és a fertőzés után több éven keresztül észlelte az agyi ködöt és az ízületi fájdalmakat, agyi képalkotókkal pedig sok évig agyi elváltozásokat detektáltak nála.

Az agyi neuroplaszticitáson alapuló terápiák segítenek leküzdeni a múltbeli fertőzések elhúzódó, fokozott immunválaszhoz vezető és tartós tüneteket okozó nyomait. A kutatók úgy gondolják, hogy lényegében az agy megtanulta, hogy ezek a tünetek életveszélyesek. "Az agy egyik feladata, hogy megvédje a testet, és miután megtanulta, hogy ezeket a tüneteket a potenciálisan nagyon veszélyes kórokozóval társítsa, még azután is, hogy a kórokozó már eltűnt a szervezetből, akkor is akár egy normál fejfájás is immunkaszkádot válthat.

A birminghami Alabamai Egyetemen azt tanulmányozzák, hogy a kényszer-indukált terápia – a neuroplaszticitásban gyökerező megközelítés, amelyet a végtagok és a beszédfunkciók elvesztésének korrigálására használnak – hatékony-e a kognitív károsodások, például az agyi köd esetén is. Az egyik általuk használt, alakformálásnak nevezett technika során ismételten és a lehető legjobban végre kell hajtani valamit, ami elfelejtődött a csökkent használat során – például emlékezni kell a korábban elfelejtett háztartási feladatokra. Ezt több héten keresztül többször is megismétlik klinikai körülmények között, és a betegek segítséget kapnak ahhoz, hogy ezeket a készségeket a valós életben is alkalmazni tudják. Dr. Edward Taub kutató és pszichológiaprofesszor ígéretesnek tartja az eddigi eredményket.

Amikor korábban ezt a módszert a fizikai károsodások kezelésére használták, nemcsak klinikai javulást, hanem szerkezeti változásokat is észleltek: mind az agy szürkeállományának növekedését, mind a fehérállomány szerkezetének javulását is tapasztaltak. Bár a kognitív vizsgálatok eredményeit nem tették közzé, Taub szerint az agyködben szenvedő betegek javulása már 35 órás kezelés nyomán elkezdődött, és 6 hónap után közel 100%-os javulást mutattak. "Az ötlet mögött az áll, hogy az agy érzékeny a használatra" - mondta Taub. "Egy adott viselkedési funkció támogatására vagy közvetítésére szolgáló agyterület nagysága függ az aggyal szemben támasztott követelményektől."

 

Forrás:

PLOS Medicine: "Incidence, co-occurrence, and evolution of long-COVID features: A 6-month retrospective cohort study of 273,618 survivors of COVID-19."

The Lancet: "Characterizing long COVID in an international cohort: 7 months of symptoms and their impact."

Cell: "Insular cortex neurons encode and retrieve specific immune responses."

Pediatrics: "Structural neuroplastic change after constraint-induced movement therapy in children with cerebral palsy."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.