hirdetés

Csaknem három évtized – több mint kétszer annyi pollen

A szokatlan meleg és az évszakok eltolódása miatt 2012 az allergiás betegek egyik legrosszabb éve. De téved, aki azt hiszi, ennél már nem lehet rosszabb: a szakemberek a pollenszám bő megkétszereződését jósolják 2040-re.

hirdetés

Erről az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) éves kongresszusán számolt be Leonard Bielory allergológus. „A klímaváltozás nyomán már a nagyon közeli jövőben jelentősen megemelkedik a pollenszám a különböző földrajzi régiókban. A jelenségért a gazdasági növekedés és a globális környezet fenntarthatósága éppúgy felelős, mint a hőmérsékletváltozások, illetve az ember közbeavatkozására visszavezethető változások – és a pollenszám növekedésének még nincs vége” – mondja dr. Bielory.

Az átlagos pollenszám 2000-ben 8455 volt, ami – ha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik – 2040-re elérheti a 21735-öt. A kutatók 20 éves etapokban egészen 2100-ig előre jelezték a pollenszám növekedését, melyhez többféle éghajlati és időjárási tényezőt beépítettek modelljükbe, például a párásodásban és a hőmérsékletben várható változásokat. A Rutgers Egyetemen folyó kutatásban különböző allergén növényeket nevelnek klímakamrákban, ily módon modellezve a jövőben várható klímaváltozásokat.

A vizsgálat azt találta, hogy a pollenszám progresszív emelkedése következtében egyre korábbra tolódik az allergiás szezon. „2000-ben az évi pollentermelés április 14-én kezdődött és május 1-jére tetőzött – mondja dr. Bielory. − A becslések szerint 2040-ben a pollenszám már jóval korábban, április 8-án eléri a csúcsát. Amennyiben az allergiás személyek tartós kezelése (például immunterápiája) már most megkezdődik, akkor már jóval 2040 előtt tüneti javulás érhető el.”

A most idézett munkacsoport egy korábbi közleményében arról számolt be, hogy az utóbbi negyedszázadban megemelkedett a parlagfű pollenszáma az Egyesült Államok Texastól a kanadai határig terjedő régiójában. Ezzel egyidejűleg a parlagfűszezon 2-3 héttel meghosszabbodott.

Az ACAAI allergológusai azt tanácsolják a szezonális allergiában szenvedő betegeknek, hogy a tünetek szokásos jelentkezési ideje előtt két héttel kezdjék el szedni a bevált gyógyszerüket – legyen az recept nélkül kapható vagy vényköteles készítmény. Tekintettel arra, hogy az allergiának jelenleg nem ismeretes kuratív kezelési módja, az immunterápia az egyetlen lehetőség, mely alkalmas lehet a betegség progressziójának kivédésére – és nem mellesleg 41 százalékos költségmegtakarítást is jelenthet az egészségügyi ellátórendszer számára.

A szezonális tünetek enyhítésére az alábbiakat javasolják:

- Ismerjük meg, melyek azok az anyagok, melyek a tünetek jelentkezéséért felelősek. Előfordulhat, hogy a tüneteket a pollennek tulajdonítjuk, de más tényezők is szerepet játszhatnak az allergiás folyamat létrejöttében. A szezonális allergiában szenvedők több mint kétharmadának valójában egész évben, az allergiás szezonon kívül is vannak tüneteik. Az allergológiai kivizsgálás segítséget nyújthat az egyéb allergén források azonosításában és a tünetenyhítésen túlmutató terápiás lehetőségek megtalálásában.

- Az allergiás betegek igyekezzenek elkerülni a triggereket, például oly módon, hogy az allergiás szezonban zárva tartják a lakás és az autó ablakait; dél körül és a délutáni órákban – amikor a pollenszám a legmagasabb – nem mozdulnak ki; szabadidős tevékenység után lezuhanyoznak, hajat mosnak, átöltöznek és ruházatukat is kimossák, illetve bizonyos tevékenységek (pl. fűnyírás) közben maszkot viselnek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.