hirdetés

Csalódást keltett egy új, Alzheimer ellenes hatóanyag vizsgálata

Az Alzheimer-kór (AD) lassítására, vagy megelőzésére kifejlesztés alatt álló hatóanyag, a crenezumab adagolása semmiféle kognitív haszonnal nem járt magas genetikai kockázatú betegeknél.

hirdetés

Egy Fázis II vizsgálat eredményei szerint az új, a neurotoxikus oligomerek (bizonyos béta-amyloid fajták) neutralizációja érdekében kifejlesztett monoklonális antitest, a crenezumab használatával nem értek el statisztikailag jobb eredményt, mint a placebóval a korai megjelenésű AD-ra hajlamos genetikai mutációval rendelkező, de a kognitív funkciókban nem érintett személyek kognitív képességei, vagy emlékezeti működései tekintetében.

A Genetech vállalat – a Banner Alzheimer’s Institute-tal (Phoenix, Arizona) közösen - ma jelentette be a negatív eredményeket. A sajtóértekezleten a cég képviselői és a kutatók csalódottságukat fejezték ki a kezdeti eredmények miatt, de Dr. Pierre N. Tariot (a Banner Alzheimer’s Institute igazgatója, a vizsgálat egyik vezetője) közölte: bíznak a folyamatban lévő analízisek várható eredményeiben.

API ARAD vizsgálat

Az Alzheimer’s Prevention Initiative (API) Autosomal Dominant Alzheimer’s Disease (ADAD) Fázis II, prospektív, kettős vak vizsgálatába 252 személyt vettek be a világ legnagyobb, kolumbiai ADAD családjából. A résztvevők kétharmada Presenilin 1 (PSEN1) E280A mutációt hordozott, ami virtuálisan előre vetíti, hogy a mutáció-hordozónál átlagosan 44 éves kor körül AD alakul ki, és nagyjából 49 éves korban demencia jelentkezik.

A résztvevők az 5-8 évig tartó vizsgálati periódus során crenezumab-ot, vagy placebót kaptak, 94%-uk teljesítette is a vizsgálatot. A crenezumab adagját a vizsgálat bizonyos időpontjaiban az AD megjelenése közeledtével fokozatosan emelték, de a maximális adagot nem adták a kezelési periódus egész tartama alatt. Két év volt a leghosszabb idő, amíg a résztvevő a legmagasabb adagot kapta.

A vizsgálat elsődleges végpontjai a kognitív képességeknek az API-ADAD kombinált kognitív score-ral mérhető változásai, a Free and Cued Selective Reminding Test Cueing Index-szel mérhető „epizodikus” emlékezeti működés értékei voltak. Viszont az eredmények szerint ezen jellemzők nem változtak statisztikailag szignifikáns mértékben az aktív hatóanyagot kapók esetében. A többféle kognitív mérés mellett vizsgálták az amyloid PET-et, a vizsgálat későbbi szakaszában a tau PET-et, de vizsgálták az MRI-t, a cerebrospinális folyadékot (CSF) is. A crenezumab adagolása mellett semmilyen új biztonságossági probléma nem merült fel.

Az adatok további feldolgozása jelenleg is folyik, az agyi képalkotók és a CSF biomarker eredményeket az Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) találkozóján 2022. augusztus 2-án ismertetik majd.

Bár a vizsgálat nem járt pozitív eredménnyel, de igazolta, hogy prevenciós vizsgálatokra – még ideálisnak nem mondható körülmények között is – lehetőség van, és használható ismeretekhez juthatunk.

Dr. Rachelle Doody (a Roche és a Genentech neurodegenerációs kutatások globális vezetője) kijelentette a hallgatóságnak, hogy volt némi különbség a kezelt és a nem kezelt résztvevők között, most fontos lenne megértenünk, hogy kik azok, akiknél leginkább jelentkeztek ezek az eltérések. Tudnunk kellene, hogy milyen biomarkerek vesznek részt a folyamatban, mit jeleznek a betegségről, és a szükséges beavatkozás idejéről. A megelőzés az egyik terápiás a cél a sok között.

Túl az amyloidon?

A negatív eredményekről szólva Dr. Howard Fillit, az Alzheimer’s Drug Discovery Foundation társ-alapítója és tudományos vezetője elmondta, hogy az öregedés biológiai folyamatában nemcsak az amyloidra kell koncentrálnunk. A szélesebb megközelítésnek és a legújabb biomarkereknek köszönhetően egyre közelebb kerülünk ahhoz a naphoz, amikor az orvos majd „le tudja nullázni” az Alzheimer-kór alapvető okait, és kombinált kezelési módszereket alakít ki a személyre szabott orvoslás számára.

A Genentech jelenleg is vizsgálja a gantenerumab hatásosságát ADAD-ban, a sporadikus AD megelőzésében és a korai Alzheimer-kór kezelésében. A gantenerumab korai AD-ben végzett Fázis III GRADUATE vizsgálatának eredményei 2022 végére várhatók. 

Forrás:

Anderson P. Disappointing results for investigational Alzheimer’s drug. Medscape Medical News. June 16, 2022.

Alzheimer's Association International Conference (AAIC) 2022. To be presented August 2, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.