Egyesült Királyság: december 2-án engedélyt kapott a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcinája

Európában elsőként az Egyesült Királyság nemzeti gyógyszer-felügyeleti hatósága, az MHRA adott engedélyt a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalomba hozatalára.

 

Az Egyesült Királyság nemzeti gyógyszer-felügyeleti hatósága az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) a december 7-re várt dátumnál korábban, december 2-án megadta a forgalomba hozatali engedélyt a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagára. Mint korábbi cikkünkben (Európai engedélykérelmet nyújtott be COVID19-vakcinájára a Pfizer és a Moderna) beszámoltunk róla, a Brexit miatt elvileg 2020 december 31-ig még az EMA fennhatósága érvényesülne a ködös Albionban is, azonban sürgős esetekben a nemzeti hatóság az MHRA jogosult ideiglenes engedély kiadására. Ezzel Európában a britek lettek az elsők, akiknél jóváhagyást kapott a BNT162b2 nevű mRNS vakcina. Az amerikai engedély december 10-e előtt nem várható, míg az EMA valószínűleg január elején hagyja jóvá a készítményt, valamivel előbb, mint a Moderna oltóanyagát.

A következő kihívás a brit hatóságok számára a -70°C-on szállítandó oltóanyag kiszállítása, elosztása és a tömeges oltások megszervezése. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Pfizer és a BioNTech nagy energiákat mozgósított a hűtőkapacitások bővítésére és a disztribúciós, ellátási láncok megszervezésére, valamint az elosztási és az oltási programban részt vevő személyzet kiképzésére (A Pfizer megkezdte a COVID-19 elleni vakcina szállítását). Sean Marett, a BioNTech ügyvezető igazgatója a sajtónak elmondta, hogy a fagyasztókból történő kivételt és a sóoldattal történő hígítást követően 2-8°C közötti hőmérsékleten a vakcina legfeljebb 6 óráig őrzi meg hatásosságát. Az Egyesült Királyság 40 millió adagot kötött le a gyártókkal, ebben 2020-as és 2021-es kiszállítású tételek is szerepelnek.

A tömeges oltást megszervező hatóság, a Joint Committee on Vaccination and Immunisation útmutatásai szerint a körülbelül 66 millió fős lakossággal rendelkező Egyesült Királyságban (azaz Angliában, Észak-Írországban, Skóciában és Walesben) a brit állampolgárok a következő prioritási sorrend alapján kaphatják meg az oltást:

  • Idősotthonok lakói és ápolóik
  • A 80 év felettiek és az őket gondozó, ápoló személyek, családtagok
  • A 75 év felettiek, majd a 70 év felettiek
  • A 65 év felettiek, majd a 65 év alatti, magas kockázatúnak minősülő személyek
  • A 65 év alatti, közepes kockázatúnak minősülő személyek
  • A 60 év felettiek
  • Az 55 év felettiek
  • Az 50 év felettiek
  • A lakosság fennmaradó része (a prioritásokat erre a populációra később határozzák meg)

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

UPDATED: UK grants Pfizer, BioNTech historic first OK for mRNA vaccine, expects millions of doses by year end

 

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.