hirdetés

Élő antibiotikumok?

„Kannibál” baktériumtörzs jelenthet áttörést az antibiotikum rezisztenciában.

hirdetés

A WHO 2016-os jelentésében az antibiotikum rezisztenciát nevezte meg az egyik legégetőbb egészségügyi, élelmiszerbiztonsági és gyógyszerfejlesztési problémaként. Ezt alátámasztandó, idézte azokat a statisztikákat, amelyek a tuberkulózis vagy a gonorrhoea fertőzések számának emelkedését mutatták. A nagyobb esetszám aggodalomra okt adó volta mellett rávilágított arra is, hogy a kialakult antibiotikum rezisztencia miatt ezeket a „régi – új” fertőzéseket egyre komplikáltabb kezelni. Tekintve, hogy az antibiotikumok létfontosságúak az egész emberi faj szempontjából, a mikróbák rezisztenciájának áttörése egyre sürgetőbb.

A kérdés megoldásán dolgoznak a japán okinawai egyetem kutatói is, akik a közelmúltban egy igazán egyedülálló módszerrel hozakodtak elő. Szerintük a megoldás az úgynevezett „ragadozó baktériumok” között keresendő. Megfigyelések szerint baktériumok egy csoportja fajtársaikból táplálkozik -  beleértve a kórokozókat is. Ez vezetett az „élő antibiotikum” teóriához. A felfedezést követően a Carniovorus baktériumcsalád hamar az érdeklődés középpontjába került. A kutatások során a Bdellevibro bacteriovorus-szal gyűltek a tapasztalatok. A japánoknak elsőként sikerült a „kannibál törzs” genetikáját úgy manipulálni, hogy annak étvágyát fokozzák.

A B. bacteriovorus ártalmatlan az emberre, de nem ártalmatlan a Gram negatív baktériumokra, mert ezekből táplálkozik, tehát ismert emberi kórokozók, pl.:E.coli, Legionella, Salmonella stb. lehetnek természetes táplálékforrásai. Amennyiben a B. bacteriovorus tevékenységét tudnánk szabályozni, úgy egy potens fegyverré válna a kezünkben sokfajta fertőzéssel szemben. Ugyanakkor a baktérium kontrollálása -sajátos genetikája okán- igen bonyolult feladat.

A japán kutatók mégis ebbe próbáltak meg beleszólni a riboswitch technika segítségével. A technika ismertetése előtt dióhéjban emlékeztetőül a normál működés. A gén a DNS átíródó szakasza. A gén átírása a transzkripció, minek során kódoló RNS készül. A nevezett RNS-ről transzláció alkalmával fehérje képződik, mely (ideális esetben) a kívánt funkciót hajtja végre. A riboswitch a transzláció során tud a folyamatba beleszólni, úgy, hogy segítségével az RNS kezdő szerves bázisát lehet kicserélni. A kicserélt bázis mellé aztán különféle kémiai anyag kapcsolhatók, olyanok, amelyek a transzlációt beindítják vagy leállítják.

Jelen vizsgálatban a ragadozó baktérium flagelláris szigma faktor A génjével (fliA) kísérleteztek. A génnek tulajdonítják ragadozó tulajdonság hordozását. A riboswitchet követően teofillinnel indították be a gén fehérje termelését. A módosított törzseket Petri-csészékbe, E.coli telepek környezetébe oltották. Tapasztalataik szerint a módosított B. bacteriovorus törzsek sokkal gyorsabban szaporodtak a táptalajhoz adott teofillin mellett. A gyorsabb szaporodás gyorsabb pusztítást eredményezett, az E.coli telepek hamar eltűntek. A teofillin hiányában a B. bacteroiovorus életciklusa meglassult. A teofillinnel tehát szabályozni lehet a módosított ragadozó baktériumtörzset.

Az elő antbibiotikumot nem csak humán fertőzések leküzdésére lehet használni- állítják a kutatók. A növényi betegségek szintén kontrollálhatók segítségével. Amennyiben a módszer beválik, úgy akár vegyszermentes mezőgazdaságra is át lehet állni. A módszer lehetséges ipari alkalmazásai közül a víztisztítás emelhető ki. Azonban ilyen irányú hasznosításáig feltehetően még sok időnek kell eltelnie. „A baktérium működésének alapjait még nem tudjuk befolyásolni. Nem ismerjük ugyanis a genomját ill. a módszerek is kérdésesek, melyekkel a teljes működést tudnánk befolyásolni. Nagyon messze van még a nap, amikor élő antibiotikumot írunk fel receptre.” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető Yokobayashi professzor.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.