hirdetés

Eredménytelen a melanóma szokványos sebészeti kezelése

Az egy vagy több kulcsfontosságú nyirokcsomóba metasztatizált melanóma standard sebészeti kezelése nem hosszabbítja meg a túlélést – állítják a The New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmány szerzői.

hirdetés

A most közzétett vizsgálat adatai szerint az eredeti tumor környezetében elhelyezkedő összes nyirokcsomó azonnali eltávolítása és szövettani vizsgálata (teljes nyirokcsomó-disszekció) nem javítja a betegek túlélését.

„A most napvilágra került tapasztalatok birtokában valószínűleg jelentősen kisebb számban végeznek ilyen beavatkozásokat szerte a világon – figyelmeztet a közlemény első szerzője, dr. Mark B. Faries. – Az eredmények bizonyára hatással lesznek a melanóma kezelésével kapcsolatban jelenleg folyó, illetve a jövőben végzendő vizsgálatok megtervezésére is.”

A mostani vizsgálatba több mint 1900 melanómás beteget vontak be 60 intézményből országos és nemzetközi szinten.

A melanómás betegek részvételével lefolytatott eddigi egyik legnagyobb vizsgálat azt elemezte, amit dr. Faries a legfontosabb kérdésnek tart mind az orvosok, mind a melanómával újonnan diagnosztizált betegek számára, nevezetesen arra kereste a választ, hogy azoknak a betegeknek is át kell esniük az összes regionális nyirokcsomó eltávolítását célzó kiterjesztett műtéten, akiknél csak néhány nyirokcsomóban vannak jelen daganatsejtek. A vizsgálat eredményei alapján erre a kérésre nemmel válaszolhatunk.

„Az új szemlélet alkalmazása jelentős negatív hatásoktól kímélheti meg a betegeket, és kijelölheti az utat további terápiák kifejlesztése felé – véli dr. Omid hamid, a The Angeles Clinic and Research Institute immuno-onkológiai programjának vezetője, a Cedars Sinai bőrrákprogramjának igazgatója. – Dr. Faries és munkatársai olyan mértékben járultak hozzá a ráksebészethez, amit nem lehet eléggé méltatni.”

Bár a teljes nyirokcsomó-disszekció nem javítja a teljes túlélést, bizonyos előnyei azonban mégis vannak, hangsúlyozza dr. Faries. Az eltávolított nyirokcsomók vizsgálata alapján a klinikus pontosabb képet kaphat a betegség kiterjedéséről, és meghosszabbítható a betegségmentes túlélés időtartama is. Mindez azonban nem mutatkozik meg a teljes túlélés javulásában – figyelmeztetnek a szerzők.

Ehhez járul még, hogy a teljes nyirokcsomó-disszekción átesett betegek közel egynegyedénél jelentkezik lymphoedema, szemben a kontrollcsoportban észlelt 6 százalékos aránnyal. A szerzők kiemelik, hogy nagy műtétről van szó, melynek kapcsán nagy a szövődmények előfordulásának esélye, ilyen például a fertőzés vagy az idegsérülés.

A ma már elterjedtnek számító őrszemnyirokcsomó-biopszia előtti érában a melanóma diagnózisának felállítása után rövid időn belül elvégzett regionális nyirokcsomó-disszekció volt a standard ellátás. Manapság már világszerte alkalmazzák a nyirokcsomó-feltérképezési technikát, és az összes regionális nyirokcsomó eltávolítására csak azokban az esetekben kerül sor, amikor az őrszemnyirokcsomó szövettani vizsgálata daganatsejtek jelenlétét igazolja.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.