hirdetés

Fogamzásgátlóval a méhtestrák ellen

Az 1960-as években bevezetett orális fogamzásgátlók nem csak a nem kívánt terhesség ellen nyújtanak védelmet, de a méhtestrák ellen is hatásosnak bizonyulnak – erősítette meg a Lancet Oncology-ban megjelent metaanalízis.

hirdetés

Az, hogy a fogamzásgátlók hatással vannak az egészségre, hosszú ideje ismert. Már az 1970-es években megállapították, hogy a tablettákban található ösztrogén fokozza a vénás tromboembólia, valamint a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Sokan a méhnyakrák és az emlőrák számának növekedését is a hormonkezelés hosszútávú kockázata közé sorolják.

Az is bizonyított tény viszont, hogy a fogamzásgátló tabletta enyhíti a menorrhagiát és a diszmenorreát, valamint a miómás vérzést, de hormonkészítményeket írnak fel aknés megbetegedésekre, vagy a premenstruális szindróma kezelésére is. Régóta vitatott azonban a készítmények ovarium-, illetve endometrium karcinómával szembeni védőhatása.

A témával foglalkozó kutatócsoport átfogó analízist készített, amely során Valerie Feral az Oxfordi Egyetem munkatársa 36 epidemiológiai tanulmány eredményét értékelte ki. A 27 276 páciens adatait feldolgozó elemzés megerősítette, hogy az orális fogamzásgátlók sikeresen csökkentik az endometrium karcinóma kialakulásának esélyét.

Az öt éves gyógyszerezési periódus alatt az endometrium karcinóma relatív kockázata 24%-kal csökkent, a kedvező hatás még 30 évvel a tabletta szedésének abbahagyása után is kimutatható. Azok a nők, akik fiatal korukban tablettával védekeztek, a menopauza idején ritkábban betegedtek meg méhnyálkahártya rákban.

Feral becslése szerint a fejlett országokban az elmúlt ötven évben fogamzásgátló tabletta szedése mintegy 400 000 endometrium karcinómát előzött meg (a megbetegedések száma 3, 4 millió volt) és ennek fele az utóbbi tíz évre esett. Azokban, akik több mint tíz éven át védekeztek orális fogamzásgátlóval, a 75. életévükig kialakuló endometrium karcinóma abszolút kockázata 2,3%-ról 1,3%-ra csökkent.

Az, hogy ez a kedvező hatás az elmúlt 10 évben is érvényesült, ráadásul fokozottan, utolsó dekádban is kitartott, meglepő. A védőhatásúnak vélt ösztrogén koncentrációját ugyanis ezekben a készítményekben egyre jobban csökkentették. Feral szerint ez a koncentráció azonban még mindig elegendő lehet a pozitív hatás kifejtéséhez. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy ez a védő hatás független a reproduktív anamnézistől, az elhízástól (a zsírszövetek is termelnek ösztrogént), az etnikai származástól, vagy az alkohol- és dohányfogyasztástól.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.