hirdetés

Gén azonosítja az emlőrák agresszív formáját

Egy munkacsoport azonosította azt a gént, mely alapvető szerepet játszik az emlőrák egyik agresszív formájának kialakulásában. Azt remélik, hogy e gén blokkolásával képesek lesznek csökkenteni e tumortípus agresszivitását.

hirdetés

A Nature Communications című lapban közzétett írásukban a szerzők arról számolnak be, hogy az ID4-ként („inhibitor of differentiation 4”) ismert gén nemcsak jelzi a tripla-negatív emlőrák igen agresszív formájának jelenlétét, hanem úgy tűnik, hogy kontrollálja is azt.

„Azt találtuk, hogy az ID4 magas szinten van jelen az összes tripla-negatív emlőrák nagyjából felében, illetve megfigyeltük, hogy ezek a rákok különösen rossz prognózist ígérnek – mondja a kutatási projektet vezető dr. Alex Swarbrick. – Azt is kimutattuk, hogy amennyiben a tripla negatív emlőrák kísérletes modelljeiben sikerült blokkolni az ID4 gént, a tumorsejtek osztódása megtorpant.”

A tripla negatív tumorok az emlőrákok azon formái, melyekben sem ösztrogén-, sem progeszteron-, sem pedig HER2-receptorok nincsenek. Az emlőrákok kezelése során a daganatban lévő receptorokat veszik célba. A tripla negatív tumorok körülbelül 15 százalékot tesznek ki az összes emlőrák között. Ilyen esetekben tipikusan nagyobb a kiújulás valószínűsége, és a túlélés rövidebb, mint az emlőrák más típusaiban. Úgy tűnik, hogy a tripla negatív emlőrákokon belül is eltérőek az esetek: egyes betegek 3−5 éven belül a betegség áldozatául esnek, míg mások jóval hosszabb ideig élnek betegségmentesen, mint a tripla negatív emlőrákban szenvedő betegek jelentős része.

A kutatók egy lehetséges magyarázatot találtak arra, miért különböznek oly jelentős mértékben az egyes betegek életkilátásai: a tripla negatív emlőrákoknak két különálló formája van, mely úgy tűnik, más-más sejttípusokból indulnak ki. Míg a tripla negatív emlőrákok benignusabb formája valószínűleg specializált sejtekből indul ki, miközben a szerzők feltételezik, hogy az agresszív forma kiindulópontját őssejtek képezik.

Az őssejtek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy különféle sejttípussá differenciálódnak a szervezetben. Az a mód, ahogyan az őssejtek flexibilisen képesek más szövetbe terjedni, hasonló ahhoz, ahogyan sok daganatforma működik.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy az emlőőssejtek alapvető elemét képezik az emlő növekedésének és fejlődésének, mind a pubertás, mind pedig a terhesség idején. A most közzétett kutatás most azt mutatta ki, hogy az ID4 felelős azért, hogy ezek az őssejtek specializált sejtekké alakulnak-e vagy sem. Amennyiben az ID4 az őssejten belül blokkolva van, a sejtek specializálódását szabályozó más gének aktiválódnak. Ezen túlmenően ugyancsak aktiválódik az ösztrogénreceptor, valamint számos olyan egyéb gén, melyek az emlőrákok jobb prognózisú formáiban aktiválódnak.

„Az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákok viszonylag kedvezőbb életkilátásokat ígérnek, mivel a tamoxifen igen hatékonyan képes blokkolni az ösztrogénreceptort és ezáltal a daganat növekedését – magyarázza dr. Swarbrick. − Ennek ismeretében azt feltételezzük, hogy az ID4 blokkolásával az őssejt típusú emlőrákokat kevésbé agresszív formákká alakíthatjuk, amelyek aztán akár a tamoxifenre is jól reagálnak. Amennyiben a hipotézisünk helyálló, ennek jelentős terápiás vonatkozásai lehetnek.”

Az alapfelfedezést követően a kutatócsoport most az ID4-et vizsgálja behatóbban annak érdekében, hogy kidolgozhassák az ID4 blokkolásának leghatékonyabb stratégiáját humán körülmények között. Ezen kívül egérkísérleteket is terveznek annak értékelésére, hogy az ID4 blokkolása érzékennyé teheti-e a tumorokat a tamoxifen hatásai iránt. „Még nem tudjuk, hogy az ID4 blokkolásának eredménye valódi ösztrogéndependens tumor lesz-e (vagyis egy olyan daganat, melyben működőképes ösztrogénreceptorok találhatók) vagy csak annak karikatúrája” – mondja a kutatócsoport vezetője. Ehhez először olyan kutatások szükségesek, melyek minden részletében feltárják az ID4 működését és funkcióit, illetve szerepét az emlőrák kialakulásában és kezelésében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.