hirdetés

Glaukómagyógyszer tuberkulózisban

Egy most közzétett kutatás szerint a glaukóma kezelésében alkalmazott gyógyszerekben gyakorinak számító egyik hatóanyag hatásos lehet a tuberkulózis elleni harcban is.

hirdetés

A leggyakrabban a tüdőt megbetegítő tuberkulózis (TB) az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) adatai szerint körülbelül 2 milliárd embert érint szerte a világon, bár az esetek legnagyobb részében az immunrendszer képes kontrollálni a helyzetet.

Ha azonban az immunvédekezés valamilyen okból gyengül, a baktérium felülkerekedik, elszaporodik és betegséget okoz. Az egyik módszere ennek elérésére, hogy képes kikerülni az immunrendszert.

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy című lapban megjelent munkájukban a Michigan State University (MUS) szakemberei arról számolnak be, hogy a szulfa-alapú ethoxzolamid vegyület képes megszüntetni a baktérium immunrendszert kikerülő képességét. Azt is megfigyelték, hogy a szer enyhítette a tüneteket egereknél.

A közlemény rangidős szerzője, Robert Abramovitch mikrobiológus professzor azt mondja, hogy az ethoxzolamid ily módon képes megakadályozni, hogy a mycobacterium „az immunrendszer fehérvérsejtjeiben növekedjen és szaporodjon”.

A mycobacterium igen jó abban, hogy érzékelje a környezet bizonyos tulajdonságait és képes legyen alkalmazkodni azokhoz és azok megváltozásához. Az egyik ilyen tényező a savasság (pH-szint), mely védelmet nyújthat az immunrendszer hatásaival szemben. „Az általunk talált vegyület gátolja a kórokozót abban, hogy felismerje a savas közeget – magyarázza Abramovitch professzor −, így az már nem képes ellenállni az immunrendszer támadásának.” A mostani vizsgálatban ő és munkatársai 273000 vegyületet néztek meg abból a szempontból, hogy azok hatásosak lehetnek-e a mycobacteriummal szemben.

Egy korábbi kutatásában Abramovitch professzor egy fluoreszcens bioszenzort fejlesztett ki, mely zölden világít olyan közegben, mely utánozza a TB-fertőzést. A mostani vizsgálatban ezt az érzékelőt használták a vegyületek elsődleges szűrésére. Több tesztet is elvégeztek és azt találták, hogy az „ethoxzolamid makrofágokban és fertőzött egerekben egyaránt gátolja a Mycobacterium tuberculosis növekedését. A makrofágok azok az immunsejtek, melyekbe a TB-t okozó baktérium behatol és ott replikálódik.

A szerzők nagy várakozással tekintenek kutatásuk gyakorlati vonatkozásai felé, mivel a vegyület nemcsak a TB terjedését akadályozhatja meg, hanem megrövidítheti a kezelés idejét is, ami csökkentheti a gyógyszerrezisztencia problémáját.

A szokványos TB-ellenes szerekkel szemben széles körű rezisztencia alakult ki. Ennek egyik legfontosabb oka a hosszú távú terápia szükségessége, magyarázza Abramovitch professzor: „Nagy nehézséget okoz a beteg számára, hogy végigcsinálja az összes baktérium elpusztításához szükséges hosszadalmas antibiotikumkúrát. A kezelés megrövidítése segíthet lassítani az alkalmazott szerekkel szembeni rezisztencia kialakulását.”

A rangidős szerző azt is megjegyzi, hogy nem szükséges elpusztítani a kórokozót ahhoz, hogy gátat szabjunk a TB terjedésének. Hatásosak lehetnek azok a szerek is, melyek az immunvédekezés erősítésén keresztül megszüntetik a baktérium azon képességét, hogy érzékeli és megtámadja az immunrendszert.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.