hirdetés

Gondoskodunk szüleinkről, rólunk ki fog?

Az elkövetkezendő 20 évben a 80 év feletti népesség gyors ütemben növekedni fog. Ennek a következménye, hogy a mai 7,2-es gondoskodó/gondozott arány 2,9-re fog csökkenni.

hirdetés

1946-64 között hirtelen megugrott a születések száma az USA-ban, ez időszak szülötteit „baby boomer”- eknek nevezik. Az AARP jelentése szerint a családok és barátok nagyjából feleannyira lesznek képesek ellátni ezt a populációt, a 80-ik életévük betöltése után, mint amennyire mai időseket. Ez azt jelenti, hogy miközben ma minden gondoskodásra szoruló 80 év feletti lakosra hét potenciális,40-64 év közötti gondoskodó személy jut, addig ez az arány 2050-re három gondoskodó/gondozottra fog csökkenni. A 2030-50-es években fellépő gondozó-hiány mellett a családokra és barátokra nehezedő érzelmi, fizikai és pénzügyi nyomás is növekedni fog.  

A jelentés egyik szerzője, Lynn Feinberg szerint az amerikaiak több mint kétharmada bízik abban, hogy családja megfelelő ellátásban részesíti majd őt, amikor hosszú távú gondoskodásra szorulna. „De ez a bizalom valószínűleg megrendül majd, amikor szembesülnek azzal, hogy az őket ellátni képes személyek száma drámaian csökken.”

Az elkövetkezendő 20 évben a jelenleg az idősebbeket ellátni képes baby boomerek kiöregszenek ebből az aktív korból, a 80 évesnél idősebbek száma gyors ütemben növekedni fog és 2050-re a mainak háromszorosa lesz. Mindeközben a potenciális ellátásra képes személyek száma változatlan marad. Ennek következménye, hogy 13 éven belül a mai 7,2-es gondoskodó/gondozott arány 2,9-re fog csökkenni. 

Forrás: AARP

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.