hirdetés

Gyermekek és felnőttek vashiányos vérszegénysége

Vas hiányában a vér nem láthatja el egyik fő feladatát, az oxigénszállítást, ezért a szervezet vasháztartásának zavara az idegrendszertől az izmokig minden szövet mûködésére kihat. A vashiányos vérszegénység felismeré­se nemcsak a vas pótlására figyelmeztetheti az orvost és betegét, hanem lappangó, de vérvesztéssel járó, súlyos betegségre is.

hirdetés

MIT JELENT A „VASHIÁNYOS VÉRSZEGÉNYSÉG”?

 

A vér alkotórészei közül a fehérjéhez (globinhoz) kötött, vasat is tartalmazó hem molekula köti meg a tüdőben és adja le a szövetekben az oxigént. Vérszegény­ségről akkor beszélünk, ha a vérben kevés az oxigént szállító hemoglobin, és az azt hordozó sejtek – a vörösvérsejtek – száma és/vagy mérete is kisebb a kelleténél. En­nek egyik leggyakoribb oka a vashiány.

 

MELYEK A VÉRSZEGÉNYSÉG TÜNETEI?

 

Az enyhe vagy mérsékelt fokú vérszegény­ségnek sokszor nincs semmilyen tünete. A tüneteket okozó vérszegénységre sá­padtság, gyengeség, légszomj kisebb fi­zikai terhelés után, szapora szívműködés, hideg kéz és láb, törékeny körmök, gyakori fejfájás hívhatja fel a figyelmet. A csecse­mők, kisgyermekek vérszegénysége visel­kedés- és mozgászavarokkal járhat együtt.

 

MI OKOZHAT VASHIÁNYOS VÉRSZEGÉNYSÉGET?

 

Vasban szegény étrend. Elsősorban a te­jen élő kisgyermekek és a szélsőséges fo­gyókúrákkal próbálkozó nők étrendje lehet vasban szegény. A vegetáriánus táplálkozás is okozhat vashiányt, ha egyoldalú és ha szegény C-vitaminban (ez elősegíti a nö­vényi vas felszívódását).

Hirtelen növekedés. A gyermekeknek, különösen a 3 évesnél fiatalabbaknak vasra van szükségük, és a fokozott szükségletet az étrend nem mindig fedezi.

Terhesség. A várandós és a szoptató nők két és félszer annyi vasat igényelnek, mint a hasonló testsúlyú férfiak. Ezért kell a nőknek terhességük alatt naponta vas­tablettát szedniük.

Vérvesztés. A felnőttek vashiányos vér­szegénységét sokszor vérvesztés okozza. A nők az erős havi vérzéseik miatt válhat­nak vérszegénnyé. A vérvesztés forrása ész­revétlen (pl. a gyomorból, a bélből eredő) belső vérzés is lehet. Gyomorfekély, vas­tagbélgyulladás vagy daganatos betegség jelentkezhet így, de gyógyszer (pl. aszpirin) is okozhat mellékhatásként belső vérzést.

 

KIT KELL VIZSGÁLNI VÉRSZEGÉNYSÉGRE?

 

A vashiányos vérszegénység egyszerű vérvizsgálattal felismerhető. A nagyrészt tejjel táplált babákat 9, 12, 18 és 24 hóna­pos korukban érdemes megvizsgálni, nem vérszegények-e.

 

MI A TEENDŐ, HA VASHIÁNYRA DERÜLT FÉNY?

 

Jelentős vashiányos vérszegénység ellen az orvos vastartalmú tablettát – gyermekek­nek cseppeket vagy szirupot – rendel. Sú­lyos esetekben vasinjekciókra lehet szük­ség, néha a betegnek vért is kell kapnia. Ha a vérszegénységnek nincs más, nyilvánvaló oka, akkor az esetleges vérzéses betegség felismerése céljából alapos kivizsgálásra van szükség.

 

HOGYAN LEHET MEGELŐZNI A VASHIÁNYT?

 

A hiányos táplálkozással vagy fokozott élettani szükséglettel összefüggő vashiány vasban gazdag étrenddel meg­előzhető. Kicsik részére vassal dúsított tápszerek kaphatók. A nagyobbak és a felnőttek vashiányának megelőzésében főként a húsok, máj, tengeri étkek, aszalt gyümölcsök, dió, mogyoró, bab, paraj, brokkoli, teljes kiőrlésű magvak fogyasz­tására támaszkodhatunk.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

Dr. Simonfalvi Ildikó, Orvostovábbképző Szemle
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[283659] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.