hirdetés

Gyermekek ismeretlen eredetű hepatitise

Az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) arról számolt be, hogy a közelmúltban világszerte összesen csaknem 200 ismeretlen eredetű gyermekkori májgyulladást jelentettek.

hirdetés

2022. április 20-i állás szerint az Egyesült Királyságban 111 eset fordult elő, és április 27-ére már újabb 55 esetet jelentettek az Európai Únióból (Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Hollandiából, Norvégiából, Lengyelországból, Romániából és Spanyolországból). Közben 12 esetről számoltak be Izraelből és egy esetről Japánból. Az USA 9 esetet észlelt Alabamában, kettőt Észak-Karolinában és hármat Illiniosban. Wisconsin államból legalább 4 hasonló esetet írtak le, melyek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, az egyik gyermek a Wisconsin Department of Health Services jelentése szerint meg is halt.

A World Health Organisation (WHO) április 23-án közölte, hogy 17 gyermeknél májátültetésre volt szükség, egy gyermek elhunyt – de a halálozás helyét nem közölték. Nem tudni, hogy ez a Wisconsinban elhunyt gyermek volt-e, vagy egy másik?

A gyermekek életkora 1 hónap és 16 év között volt. Mindannyian negatívak voltak hepatitis A, B, C, D és E vírusokkal szemben. Az ECDC szerint leginkább adenovírus és a SARS-CoV-2 vírus állhat az esetek a hátterében. A WHO megállapította, hogy a COVID-19 védőoltással kapcsolatos bármilyen összefüggés kizárható, a legtöbb gyermek nem is kapott COVID-19 védőoltást. Az Angliában észlelt gyermekeknél 75%-ban, a Skóciában észlelt gyermekeknél 50%-ban adenovírus pozitivitást mutattak ki, ami arra utal, hogy a vírus és a súlyos hepatitis között összefüggés lehet. Az adenovírus gyermekeknél okozhat hepatitist, de ez rendszerint immunhiányos állapotokban fordul elő. Ezek a gyermekek viszont az ECDC szerint és a WHO szerint is előzetesen teljesen egészségesek voltak. Az ECDC véleményes szerint valamilyen kofaktornak is szerepet kellett játszani abban, hogy a szokásos körülmények között csak enyhe adenovírus fertőzés során súlyos immunmediált májkárosodás következzen be.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint nincs összefüggés a COVID-19 és az Alabamában észlelt 9 eset között. Mindegyik gyermek SARS-CoV-2-re negatívnak bizonyult, az április 29-én kiadott Morbidity and Mortality Weekly Report szerint előzetesen sem voltak COVID-osok, egyébként 2021. októberben és novemberben észlelték a megbetegedéseket.

Minden esetben 6 év alatti gyermekekről volt szó, akik középértékben 2 év 11 hónaposak voltak. Leggyakrabban először hányás, hasmenés jelentkezett, vizsgálatkor sárga szemeket, megnagyobbodott májat és sárgaságot találtak. A beteg gyermekek az USA különböző államaiban éltek, közöttük semmiféle epidemiológiai kapcsolat nem volt. Mindegyik kis beteg pozitív volt adenovírusra, közülük 6 gyermeknél Epstein-Barr vírust is találtak (később igazolták, hogy ez régebbi fertőzésből származik), 4 gyermeknél találtak enterovírust/rhinovírust. Két gyermeknél májátültetés vált szükségessé, minannyian gyógyultak, vagy gyógyulófélben vannak.

A beszámoló szerzői elmondták, hogy ezeknél a beteg gyermekeknél, és a legújabban közölt európai beteg gyermekeknél az egyébként nem ismert eredetű akut hepatitis esetén az adenovírust is számításba kell venni. A CDC szigorúan követi az eseményeket az okok megértése, a betegség megelőzése és lehetőségek szerinti enyhítése érdekében.

A medRxiv-en május 21-én közzétett jelentés szerint az akut hepatitisben szenvedő gyermekek többsége  a 41F nevű adenovírussal fertőzött, amelyről ismert, hogy nem támadja meg a májat.

A The Lancet Gastroenterology and Hepatology című folyóiratban megjelent legújabb cikk szerint viszont ezek az oltáshoz még túl fiatal gyermekek feltehetően tünetmentesen átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen, így a koronavírus gasztrointesztinális traktusában megmaradó részecskéi arra késztethetik az immunrendszert, hogy túlzottan reagáljon az adenovírus-41F-re nagy mennyiségű gyulladást okozó fehérjékkel, amelyek végső soron károsítják a májat. Ezért azt javasolják, hogy az akut hepatitisben szenvedő gyermekeket  vizsgálják meg a SARS-CoV-2 székletben való perzisztenciája szempontjából, mivel a koronavírus tüskeproteinje egy "szuperantigén", amely túlérzékenyíti az immunrendszert. 

Forrás:

Hicks L. Unexplained hepatitis reported in nearly 200 children worldwide. Medscape Medical News. April 29, 2022.

Baker J, Buchfellner M, Britt W, et al. Acute hepatitis and adenovirus infection among children – Alabama, October 2021 – February 2022. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 29 April 2022. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm7118e1external icon.

https://bit.ly/3yKbijR medRxiv, online 2022. május 14.

The Lancet Gastroenterology and Hepatology, online 2022. május 14.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.