hirdetés

Gyors javulás sclerodermában fresolimumabbal

Nagy áttörést jelenthet a szisztémás sclerosis (scleroderma) kezelésében egy új szer, a fresolimumab, mellyel a bőrtünetek jelentős javulását sikerült elérni.

hirdetés

A Boston University School of Medicine (BUSM) szakemberei 15, szisztémás sclerosisban (SSc) szenvedő betegnél alkalmazták a fresolimumab egy vagy két dózisát. Az új, egyelőre klinikai kipróbálás alatt lévő szer a szervezet TGF-bétának nevezett kémiai mediátorát célozza meg. Héthetes kezelést követően a kutatók megvizsgálták, hogy a szer miként hatott a bőr hegesedésének mértékére, valamint a bőrben lévő molekuláris markerek expressziójára. A klinikai és molekuláris vizsgálatok egyaránt a bőrelváltozások igen jelentős javulását igazolták.

A szerzők azt találták, hogy a TGF-béta alapvető szerepet játszik a SSC-t kísérő bőrhegesedésben. Bár a TGF-bétáról régóta gyanítják, hogy a bőr hegesedését okozza, ez az első klinikai vizsgálat, mely egyértelműen megmutatta ilyen irányú hatását embereknél. A vizsgálat eredményei a Journal of Clinical Investigation online kiadásában láttak napvilágot.

A SSc egy krónikus kötőszöveti betegség, melyek klasszikusan általában az autoimmun reumás betegségek közé sorolnak. A betegség a szervezet bármely pontján érintheti a kötőszövetet, beleértve a bőrt, a nyelőcsövet, a gasztrointesztinális traktust, a tüdőt, a vesét, a szívet és más belső szerveket is. Ezen kívül érintettek az erek, az izmok és az ízületek is. A megbetegített szövetek keménnyé és fibrosussá válnak, ami működési elégtelenséghez vezet.

„Vizsgálatunk azt jelzi, hogy a TGF-béta kritikus jelentőséggel bír a szisztémás sclerosisban szenvedő betegeknél bekövetkező bőrhegesedésben – magyarázza a közlemény egyik szerzője, dr. Robert Lafyatis, a BUSM belgyógyász professzora, a BU Scleroderma Center of Research Translation igazgatója. – Eredményeink meggyőzően utalnak arra, hogy a TGF-bétát megcélzó kezeléssel csökkenthető a bőr hegesedése.”

A szerzők kiemelik, hogy annak igazolása, hogy a TGF-béta alapvető szerepet játszik a bőrfolyamatban, nagy előrelépést hozhat az összes olyan kórkép terápiájában, melyben a szervi működészavar mögött hegesedés áll, mint amilyen például az idiopátiás vagy sugárhatásra bekövetkező pulmonalis fibrosis, a vírusok vagy toxinok okozta máj-fibrosis, a cukorbetegség vagy egyéb ritkább vesebetegségek szövődményeként fellépő vese-fibrosis, illetve a szívinfarktus után vagy szívelégtelenségben kialakuló kardiális fibrózis.

A mostani eredmények megerősítésére placebocsoport bevonásával szélesebb körű vizsgálatok szükségesek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.