hirdetés

Gyorsan progrediáló ALS-ben hasznos lehet a rasagilin

A rasagilin nem befolyásolta a túlélést, de hasznos volt a gyorsan progrediáló amyotrophiás lateral sclerosisos esetekben. 

hirdetés

Az European Academy of Neurology 2018-as lisszaboni kongresszusán előadott és június 19-én a Lancet Neurology-ban online is megjelent új randomizált vizsgálat eredményei szerint bár amyotrophiás lateral sclerosisban (ALS-ben) szenvedő betegek standard gyógyszere, a riluzol mellé rasagilint adva nem javul a túlélés, de a post hoc analízise alapján némi előny észlelhető az olyan betegeknél, akiknél a progresszió gyorsabb volt a várhatónál.

Az amyotrophiás laterál sclerosis, vagy motoros neuron betegség (MND), melyet Amerikában egy baseball játékos után gyakran Lou Gehrig-betegségnek is neveznek (a nemrég elhunyt Stephen Hawking is ebben a betegségben szenvedett), standard gyógyszere a riluzol. Mivel korábbi vizsgálatokban azt észlelték , hogy a Parkinson betegségben neuroprotektív hatású monoamino-oxidáz B gátló rasagilin az amyotrophiás lateral sclerosis egér-modelljében (alacsony expressziójú SOD1-Gly93AIa) javított a betegség kimenetelén (riluzollal együtt adva akár 20%-kal is megnőhetett az egerek túlélése), a kutatók úgy döntöttek, humán alkalmazásával is próbálkoznak.

A humán vizsgálat az elsődleges végpontja az ALS-ben szenvedő betegek túlélésének meghosszabbodása volt a napi 1 mg rasagilin hatására. A másodlagos végpont a funkciók alakulása volt, melyet az ALS Functional Rating Scale-Revised (ALS-RFS-R) segítségével mérték. A vizsgálatot Németországban végezték, a motoros neuron betegségekkel foglalkozó 15 egyetemi klinikán illetve kórházban (MND-NET centrumokban).

A vizsgálatba legalább 6-36 hónapja diagnosztizált ALS-es betegeket vontak be. A betegek legalább 1 hónapja napi 100 mg riluzolt szedtek, vitálkapacitásuk a normál érték 50%-a fölött volt. A kiindulási helyzettől függetlenül a betegeket random módon sorolták két csoportba. A betegek egyik csoportja, 126 beteg (30 bulbáris és 96 spinális kiindulású eset) napi 1 mg rasagilint kapott, a placebo csoportba 125 beteg (28 bulbáris és 97 spinális kiindulású eset) került. A rasaglidin nem okozott súlyos mellékhatást, legtöbbször dysphagia, dyspnoe, elesések voltak jellemzőek, de ezek inkább az alapbetegség, az ASL velejárói. A vizsgálat 6. hónapjában a túlélési görbék különböztek (P=0,02), de a 18. hónapban gyakorlatilag megegyeztek (P=0,31). A progresszió sebességét az ALS-FRS-R-el mérték: kiinduláskor a kezelt csoportban a betegek 11,5%-a, a placebo csoportban a betegek 20,4%-a volt gyorsan progrediáló ALS beteg (P=0,07). A gyorsan progrediáló ALS-ben szenvedő betegek túlésése rasagilin adásra nőtt, bár nem szignifikánsan. Ebben az alcsoportban rasagilin hatásra a betegség 6, 12 és 18 hónapos mérése szerint a progresszió mértéke szignifikánsan csökkent a placebót kapó szintén gyorsan progrediáló betegekéhez képest (P=0,0103, P=0,0099 és P=0,0051).  

A vizsgálat vezetője, Prof. Dr. Albert Ludolph kijelentette, hogy „a rossz hír az, hogy az „intention-to-treat” analízis szerint az 1 mg rasagilin hozzádása nem befolyásolta a vizsgálat elsődleges végpontját (a túlélést), viszont jó hír, hogy a post hoc analízis szerint a gyorsan progrediáló esetekben pozitív hatása volt a funkciókra és a túlélésre is”. Az eredmények rámutattak arra, hogy a következő klinikai vizsgálatokban el kell majd különíteni a gyorsan és a lassan progrediáló alcsoportokat, nemcsak ALS-ben, de más neurodegeneratív betegségek esetén is.

A tanulmányhoz fűzött megjegyzésében Dr. Nazem Atassi (Harvard Medical School, Boston) azon elmélkedett, hogy egy negatív vizsgálat is pozitívan befolyásolhatja a további kutatásokat. Az utóbbi 5 évben ugrásszerű fejlődés következett be az ALS kezelésében. Az amerikai FDA törzskönyvezte ALS kezelésére az edaravont, de egyéb hatóanyagokkal is folynak vizsgálatok. A genetikai vizsgálatok alapján pedig remélhetően meg fogjuk érteni a betegség kialakulásának mechanizmusát.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > EAN 2018

2. The Lancet Neurology

3. The Lancet Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.