hirdetés

Hasnyálmirigy adenosquamosus carcinoma genomja

A hasnyálmirigy adenosquamosus carcinomájában gyakrabban fordul elő p53 útvonalat érintő mutáció és 3p kromoszóma kiesés, mint az adenocarcinomában.

hirdetés

A hasnyálmirigy adenosquamosus carcinomája (adenosquamous carcinoma of the pancreas/ASCP) egy vegyes tumortípus, mely laphámsejtes carcinoma (pancreatic squamous cell carcinoma/SCC) és ductalis adenocarcinoma (pancreatic ductal /PDAC)denocarcinoma) komponensekből épül fel. Prognózisa igen kedvezőtlen; 5 éves túlélése 8% körüli, medián túlélése pedig 1 évnél kevesebb. Egy igen ritkán előforduló daganattípus lévén az ASCP-vel kapcsolatban, számottevő analizálható adat hiányában effektív kezelési stratégiák kifejlesztése nagyon lassú és szegényes. Ugyan a Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC) és a Rákgenom Atlasz (TCGA) keretein belül több száz hasnyálmirigy daganat genomikai és molekuláris vizsgálatát végezték el, ezekben is kevés ASCP eset szerepelt, melyek limitálják ezzel kapcsolatos genomikai ismereteinket.

Fang és munkacsoportja a The Journal of Pathology folyóiratban nemrég megjelent közleményükben az ASCP-kkel kapcsolatos eddigi legkiterjedtebb szekvenálási eredményeket tették közzé. Ebben 17 saját és 11, az ICGC során analizált ASCP eset szerepelt. Közleményük szerint ASCP-ben gyakrabban mutálódik a p53 útvonal, mint adenocarcinomákban, mely a p53 és azzal kapcsolatban álló elemek dominanciáját sugallja. Ugyanakkor a korábbi tanulmányok alapján ASCP-kben gyakran mutálódott UPF1-et nem említi a közlemény. A vizsgálat során elvégzett teljes genom szekvenáláson alapuló kópiaszám vizsgálat szerint ASCP-kben és PDAC-kban egyaránt előforoduló visszatérő kópiaszám változásokat (copy number alteration/CNA) mutattak ki. Az azonosított eltérések között a 3q, 8q és 12p kromoszómatöbbletről és a 3p, 4p, 6q, 8p, 9p, 17p és 18q kromoszóma kieséséről számolnak be. Ezek a CNA-k a rosszindulatú daganatok fejlődéséért és progressziójáért felelős géneket érinthetnek, Fang-ék analízise alapján leggyakrabban a KRAS-t, a TP53-at és a SMAD4-et. Az elemzés a PDCA tumorokban 3p többletet, míg az ASCP tumorokban 3p kiesést igazolt jellemzőbb elváltozásnak – utóbbi a laphámcarcinomák egyik ismert jellegzetes genomikai eltérése. A kutatócsoport az ASCP egyes komponenseinek összehasonlítására az adenocarcinoma és laphámcarcinoma régiók lézeres mikrodisszekcióját végezte el; ezek genomikai elemzése hasonló felépítésről győzte meg a kutatókat, szekvenálási adataik között nem sikerült szignifikáns eltéréseket igazolniuk. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a tumor laphám- és mirigyhám eredetű komponensei hasonló eredettel bírnak.

A Fang által vezetett tanulmány igen látványos eredményeket hozott a hasnyálmirigy egyik rossz prognózisú rosszindulatú daganatával, az ASCP-vel kapcsolatban; genomikai vizsgálatok a p53 útvonal érintettségét és a 3p kromoszóma kiesését mutatták ki ebben a tumortípusban. A szembetűnő adatok ellenére azok terápiás felhasználhatósága nehézkes: tumor szupresszor funkciójú gének nehezen támadható terápiás célpontot biztosítanak. Mindezek ellenére ezek az adatok hozzájárulnak a ritka tumortípus genomikájának megismeréséhez és ezek felhasználásával további vizsgálatok (mint például RNS szekvenálás) során akár új, hatékony terápiás célpontok azonosításához és új kezelési módszerek kifejlesztéséhez is közelebb kerülhetünk.

 

Forrás:

1. Journal of Pathology

2. Journal of Pathology

 

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.