hirdetés

Idős férfiak osteodenzitometriás szűrése

Férfiaknál nagyobb a súlyos osteoporotikus csonttörések kockázata, mint a prosztataráké, mégsem gondol senki a férfiak osteoporosis szűrésére.

hirdetés

ORLANDO, Florida – egy új vizsgálat szerint minden 85 éves, vagy annál idősebb férfit csontritkulási szűrővizsgálatnak kellene alávetni, de szűrni kellene a 65 év fölötti, a csonttörésre fokozottabb kockázattal rendelkező férfiakat is.

Ez a meglepő kijelentés Dr.Cathleen Colon-Emeric (Duke University,Durham, North Carolina) előadásában hangzott el Az American Geriatrics Society 2018. májusi kongresszusán. Véleménye szerint ebben a betegségben megfeledkezünk a férfiakról. Az osteoporosist gyakran női betegségnek tartják, pedig igazság szerint még nagyobb a jelentősége férfiaknál.

Munkatársaival ezért meg szerették volna határozni a férfiak primer osteoporosis-szűrésének hasznát. A Centers of Medicare and Medicaid Services and Veterans Administration adatbázisaiból 2,539,812, olyan 65 év és 99 év közötti férfi adatait gyűjtötték ki, akiknél az anamnézisben nem szerepet csonttörés. Megkísérelték összehasonlítani a hasonló csonttörési kockázattal rendelkező férfiak két csoportját: az egyik csoportnál történt Rtg-abszorpciometriás szűrés, a másik csoportnál nem. A szűrésen átesett 183,943 férfiből 33,224 férfi (18%) volt 80 évnél idősebb. A csonttörések aránya 15%-kal kevesebb volt a szűrésen átesettek csoportjában az átlagos népesség csonttörési arányához képest (HR 0,85, 95%CI 0,81-0,90). Valamivel több 80 év fölötti férfibetegnek írtak elő - a határétéket meghaladó BMD lelet miatt - legalább egy alkalommal osteoporosis elleni gyógyszert, mint fiatalabb társaiknak (16,3% vs 13,4%). Eredményeikből azt a következtetést vonták le, hogy ha nem áll fenn a csonttörések fokozott kockázata, akkor a szűrés – a nem szűrt férfiakhoz képest - csak 85 éves kor fölött igazán hatásos. „Tehát nemcsak azt tudtuk kimutatni, hogy minden 85 év fölötti férfinél ajánlott az osteoporosis szűrése, hanem azt is, hogy bizonyos csonttörési kockázati faktorok fennállásakor már a 65 év fölötti férfiaknál is előnyös. A fiatalabb, csonttörési kockázatokkal rendelkező férfiak csoportjában a szűrés segítségével 10%-kal csökkenthető a kockázat”-fejtette ki Dr. Colon-Emeric.

Egy régebbi, kanadai vizsgálatban már megfigyelték, hogy a 65 év fölötti férfiak mindössze 20%-ánál történik a csontok ásványianyag denzitásának (BMD) szűrése, holott a szűrést a háziorvosoknak szóló irányelvek előírnák.

A klinikai gyakorlati irányelvek egyértelműen megfogalmazzák, hogy mikor szükséges nőket szűrni, de arról nem intézkednek, hogy mikor kell a férfiakat. „Számos, néha egymásnak ellentmondó ajánlás van a világban, melyek arra irányulnak, hogy kell-e szűrni a férfiakat, és ha kell, akkor mikor, kiket, és hány éves korban?”.

Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, prosztatarák elleni szerek), valamint bizonyos krónikus állapotok (krónikus tüdőbetegség, májbetegség, rheumatoid arthritis, diabetes, pajzsmirigybetegség, Parkinson-kór) tekintendők fokozott kockázatnak. Az olyan 85 év fölötti férfiaknál, akiknél még legalább 2 év élettartam várható, javasolt a szűrés megfontolása. Viszont ellentmondások észlelhetők az osteoporosis elleni szerek használatával kapcsolatban, mert egyes médiákban súlyos (bár igen ritka) mellékhatásokról számoltak be, ami megijesztette a lakosságot. Viszont tudni kell, hogy a magas csonttörési kockázatú betegeknél a gyógyszeres kezelések előnyei lényegesen meghaladják annak hátrányait. A National Bone Health Alliance, a National Osteoporosis Foundation és az American Society of Bone and Mineral Research arra bíztatja a médiákat, hogy értessék meg a közönséggel, hogy minden gyógyszernek vannak kockázatai, azonban az előnyök alapvetően meghaladják a hátrányokat.

Dr. Alayne Markland (University of Alabama at Birmingham, a Birmingham/Atlanta Geriatrics Research Education and Clinical Center igazgatóhelyettese) a tanulmányt mérföldkőnek tartja, ami befolyásolni fogja a klinikai ellátást és az idősödő férfiakkal kapcsolatos irányelveket is. A „töréspont” teljesen egészséges férfiak esetén is a 85. évnél van, ezután a szűrés hatásos és előnyös: egy 85 éves embernek kb. plusz 5 év a várható élettartama (Amerikában!), de csípőtörés esetén 1 évnél rövidebbre kell számítani, ezért az osteoporosis szűrés és a megfelelő kezelés megindítása alapvetően fontos.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AGS 2018

2. American Geriatrics Society (AGS) 2018 Annual Scientific Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.