hirdetés

Időskori macula-degeneráció korai diagnózisa

Az időskori macula-degeneráció minden stádiumában olyan biomarkerek mutathatók ki a vérből, melyek lehetővé teszik a korai felismerést és a pontosabb prognózist.

hirdetés

Az Ophthalmology című lap online kiadásában massachusettsi szerzők egy „metabolomikának” nevezett új módszerrel határozták meg az időskori macula-degeneráció (AMD, age-related macular degeneration) biokémiai profilját.

 A humán plazmából kimutatható potenciális biomarkerek koraibb diagnózist és pontosabb prognózist tesznek lehetővé, mely új terápiás célpontként jobb terápiás kimenetelekben kamatoztatható az AMD kezelésében. A korai stádiumú AMD tünetei igen enyhék, és a látási tünetek csak a betegség késői stádiumában válnak nyilvánvalóvá, ezért igen fontos, hogy az emberi vérplazmából kimutatható biomarkerek már közepesen előrehaladott stádiumban felhívhatják a figyelmet a betegségre. A metabolomika módszereivel laboratóriumi tesztek segítségével feltérképezhető az AMD vérprofilját, valamint a betegség súlyossága.

Az AMD a felnőttkori teljes látásvesztés leggyakoribb okának számít az iparilag fejlett országok 50 évesnél idősebb lakossága körében, és a populáció elöregedésével együtt az incidencia emelkedését várható. Bár az AMD kialakulásában már sikerült felismerni genetikai és életmódbeli tényezőket (ilyen például az étkezés vagy a dohányzás), jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan megbízható paraméterek, melyek alapján elkülöníthetők az AMD szempontjából különösen veszélyeztetett személyek, köztük azok a betegek, akiknél az AMD előrehaladott, teljes látásvesztést okozó formába progrediál.

Joan W. Miller szemészprofesszor és munkatársai vizsgálatukban metabolomikai módszerekkel azonosították azokat a metabolitoknak nevezett apró részecskéket, melyek a génekre és a környezetre reflektálnak. A metabolomról – azaz az adott személynél reprezentált metabolitok összességéről − jelenleg azt tartják, hogy hűen tükrözi a komplex betegségek valódi funkcionális állapotát, ezért a vizsgálat résztvevőitől – a betegség minden stádiumából – 90 vérmintát elemeztek (30-at korai stádiumból, 30-at közepesen előrehaladott stádiumból és 30-at előrehaladott stádiumból), míg kontrollként 30, AMD-ben nem szenvedő beteg mintája szolgált.”

Ezzel a módszerrel 87 olyan metabolitot, azaz kicsiny molekulát azonosítottak a vérből, melyek alapvetően különböztek az AMD-betegek és az AMD-ben nem szenvedő személyek között, sőt a betegség egyes stádiumaiban különböző jellemző metabolitokat találtak.

Az AMD-betegek metabolomikai tesztelésével azonosított 87 molekula legtöbbje a lipidúthoz kapcsolódik: a legfontosabbnak tartott 7 metabolit közül 6 volt lipid természetű. A korábbi kutatások már felvetették, hogy a lipidek szerepet játszhatnak az AMD kialakulásában, bár egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen szerepet töltenek be ebben a folyamatban. A most közzétett vizsgálat megerősíti ezt a korábbi feltételezést, egyben felveti, hogy a metabolomikai profilírozás újabb adatokkal szolgálhat a lipidek és az AMD összefüggéseiről.

Adatank alapján új biomarker használható a korai diagnózishoz, és a kórfolyamat progressziójával járó esetek elkülöníthetők a nem progrediáló esetektől. Eredményeik újabb adalékokkal szolgálnak a lipideknek az AMD kialakulásában betöltött szerepéről, és új terápiás célpontot jelölhetnek ki a személyre szabott kezeléshez.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.