hirdetés

Influenza szezon Európában 2015-2016

Az ECDC közleménye alapján az idei influenza szezonban az A típusú vírusok - kiváltképp az A(H1N1)pdm09 -  fordulnak elő gyakrabban, de a szezon végére a B típus válhat dominánssá.

hirdetés

Az európai Influenza Surveillance hálózat egy olyan őrszem (sentinel) rendszer, ami az adott ország gyakorló orvosainak 1-5%-t tömöríti. A házi orvosokból, gyerekgyógyászokból, belgyógyászokból verbuválódott „sentinel”-ek az influenzaszerű betegségeket és az akut légúti infekciókat jelentik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) az így gyűjtött adatokat publikálta most. A közlemény három adatforrásra alapszik:

  • Elsődleges ellátásból és kórházi felmérésből származó klinikai, epidemiológiai és virológiai adatok, melyeket rutinszerűen gyűjtöttek, majd a közegészségügyi intézmények valamint a nemzeti influenza központok továbbították őket az ECDC-nek az Európai Influenzafigyelő Hálózaton (EISN) és az Emberi Influenza Európai Referens Laboratóriumának Hálózatán (ERLI-Net) keresztül.
  • Egy kérdőív melynek célja az influenza átmeneti hatásának megállapítása volt. A kitöltött kérdőíveket visszajuttatták az ECDC-hez, amint az alábbi kritériumok egyike teljesült:

- két egymást követő hét során közepes intenzitásról vagy kiterjedt aktivitásról számoltak be

- az összes sentinel minta ≥10%-át influenza-pozitívnak találták, legalább 10 minta tesztelésekor

- súlyos influenzás esetekről érkezett bejelentés

- szokatlan eseményekről érkezett bejelentés.

  • Olyan információ (pl. publikáció, szerológiai felmérések, adatok), melyhez az ECDC járványügyi adatbázisán és az alábbi közegészségügyi projektek eredményein keresztül jutottak: Európai Többlethalálozási Figyelőhálózat (EuroMOMO) és VENICE projekt.

Az EU/EEA országaiban a szezon 2015/52. hetén indult el, ebben az időpontban Hollandiában regionális terjedésről, Svédországban pedig kiterjedt aktivitásról számoltak be. Az ezt követő második hétre a sentinel minták pozitivitása kilenc országban meghaladta a 10%-os küszöböt. Egyre több országból jelentettek magas influenzaszerű megbetegedés/ akut légúti infekció rátákat az elsődleges ellátásban, és a jelenleg alacsony rátákkal rendelkező országokban is növekedés várható. Az A típusú vírusok - kiváltképp az A(H1N1)pdm09-  gyakrabban fordulnak elő a B típusú vírusoknál az érintett országok többségében, ugyanakkor a B típus később dominánssá válhat a szezon végére. Egyes EU/EEA országokban tapasztaltak szerint nagyon valószínű, hogy a A(H1N1)pdm09 vírus felelős  a kórházi ellátásra is szoruló súlyos esetek nagy számáért, súlyos kimenetelekkel a kockázati csoportok és egyébként egészséges fiatal felnőttek esetében. Hasonló súlyossági minta figyelhető meg más EU-s országokban a szezon előrehaladtával. A Viktória törzs B vírusa (B/Victoria/2/87) gyakori előfordulású; és a továbbiakban is várható.

A déli féltekén 2015-ben, valamint az északi féltekén 2015-2016-ban azonos volt az influenza oltóanyagok összetétele. Az új-zélandi vakcina-hatékonyság becslések biztatóak. A domináns A(H1N1)pdm09 vírus antigenitása közel áll a vakcinatörzshöz. A déli féltekéhez viszonyítva Európában nagyobb arányban észleltek B/Viktória vírust. A B/Viktória törzs nem szerepel a trivalens inaktivált influenza oltóanyagban, mely a legelterjedtebb oltóanyag Európában. Ez a trivalens vakcina összesített hatékonyságának csökkenését okozhatja.

A 2015/40. hét óta a 383 A(H1N1)pdm09, 48 A(H3N2) és 29 B típusú vírust teszteltek neuraminidáz-gátló érzékenységre . Két A(H1N1)pdm09 vírusban nagymértékben csökkent az oseltamivir hatékonysága, mely az NA-H275Y aminosav szubsztitúcióval áll összefüggésben; a többiek nem szolgáltak molekuláris vagy fenotípusos bizonyítékkal a neuraminidáz-gátlók csökkent gátlási képességére.

 

Forrás: ECDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.