hirdetés

Kannabisz és diabetes

Új kutatások szerint az 1 típusú diabetesben szenvedőkben a kannabisz használata megduplázza a diabeteses ketoacidosis kockázatát.

hirdetés

A kannabisz használata Kanadában és Észak-Afrikában teljes mértékben legális , az Egyesült Államokban orvosi célra 33, rekreációs célra pedig 11 államban engedélyezték. Az USA azon államaiban, ahol szövetségi szinten a kannabisz használat továbbra is illegális, néhány származékának – kannabinoidnak – felírását az FDA engedélyezte, ilyenek a Marinol (THC), Syndros (THC), Cesamet (nabilone), and Epidiolex (cannabidiol). Az európai legális marihuana-piac (Csehországban, Ausztriában, Hollandiában, stb.) nagy ütemben növekszik. És bár egyre többet tudunk a kannabisz hatásairól, továbbra is számos kérdés vár megválaszolásra használatának lehetséges egészségügyi következményeiről, így például a cukorbetegekre gyakorolt hatásairól.

A T1D Exchange-nek nevezett klinikai nyilvántartás (T1DX) elemzésének eredményeit Dr. Gregory L. Kinney (University of Colorado, Anschutz Medical Campus, Aurora) és munkatársai a Diabetes Care c, lapban közölték. A nyilvántartott 932, 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg közül 61 beteg mérsékelt mennyiségben fogyasztott kannabiszt, körükben a kannabiszt nem használókhoz képest több mint a kétszeresére nőtt a diabeteses ketoacidosis (DKA) előfordulása. Megfigyelésük egybecseng egy közel egy évvel ezelőtti publikáció adataival, ami azt jelezte, hogy az 1-es típusú diabeteses betegek kannabiszt használó 30%-ánál duplájára emelkedett a DKA kockázata (Akturk HK, Taylor DD, Camsari UM, et al. Association between cannabis use and risk for diabetic ketoacidosis in adults with type 1 diabetes. JAMA Intern Med 2019;179(1):115-118. doi:10.1001/jamainternmed.2018.5142). A kannabisz jól ismert addikciós szer, aminek használata problémákat okozhat az 1-es típusú diabetesben, mert megváltozik a glikémiás kontroll, így hyperemesis szindróma (CHS) és DKA alakulhat ki.

A T1Dx vizsgálatban a meghívott 1000 személy közül 932 résztvevő töltötte ki az Alcohol, Smoking and Substance Involvement Screening Test kérdőívet. Ezután a kannabiszra vonatkozó hat kérdés felhasználásával 0 és 30 között „total substance score”-t (TSC) alakítottak ki: 0 és 3 között alacsony volt a kockázat és nem igényelt beavatkozást, 4 és 26 között mérsékelt volt a kockázat, ezért röviden be kellett avatkozni, végül 26-os érték fölött magas volt a kockázat, ezért intenzív beavatkozásra volt szükség. Az intenzív beavatkozást igénylő csoportba egyetlen résztvevőt sem kellett besorolni, viszont a mérsékelt kockázatú csoportba (TSC >4) 61 résztvevő került, ők fiatalabbak (31-38 évesek) voltak, több volt köztük a férfi (54%), alacsonyabb volt a végzettségük, korábbi életkorban kezdődött a diabetesük (13 vs 16 év), magasabb volt a HbA1c értékük (8,4% vs 7,7%), jóval ritkábban végeztettek rendszeres vércukor ellenőrzést (21% vs 34%), és ők maguk is ritkábban mérték azt.

A rassz, inzulin-pumpa használat, a kórházi kezelést igénylő súlyos hipoglikémia és az alkohol-fogyasztás nem különbözött a beavatkozást igénylő és a beavatkozásra nem szoruló csoport között. Életkor, nemek, HbA1c értékhez való igazítás után a DKA kockázata jelentősen meghaladta a 4 fölötti TSC értékekkel rendelkezőkét az alacsony kockázatú (beavatkozást nem igénylő) csoporthoz képest (OR: 2,5). Az sem befolyásolta az értékeket, hogy a kannabisz használata az illető államban legális, vagy illegális volt.

A kutatók szerint a kannabisz a gyomor ürülésének lassítása miatt a teljes vércukor-kontrollt felboríthatja. „A bél motilitása és a tápanyagok felszívódása csökken, a posztprandiális glikémiás idő váratlan és megjósolhatatlan egy 1-es típusú diabetesben szenvedő, és kannabiszt rendszeresen használó beteg esetén” – írják a kutatók. A kannabisz fokozza az étvágyat, a megnövekedett táplálékbevitel miatt emelkedik a vércukorszint, a szer kognitív képességekre gyakorolt hatása miatt pedig a beteg nem ismeri fel időben a hipoglikémiát. Kutatásokat kell végezni a hosszú időtartamú kannabisz használat és a hiperemesis szindróma (CHS) gyakorisága között is, hiszen a hányinger és a hányás ciklikus epizódjai szintén megemelik a DKA kockázatát. Ebben a T1DX vizsgálatban ezt nem tudták felmérni, mert a hiperemesis elsősorban az erős kannabisz-használók között fordul elő, és itt ilyen nem volt a résztvevők között.

Mindenesetre további vizsgálatok szükségesek a kannabisz-használat és a DKA közötti összefüggés jobb megismerése érdekében.  

Források:

1. Tucker ME. Cannabis use doubles risk for ketoacidosis in type 1 diabetes. Medscape Medical News. October 25, 2019.

2. Kinney GL, Akturk HK, Taylor DD, et al. Cannabis use is associated with increased risk for diabetic kezoacidosis in adults with type 1 diabetes: findings from the T1D exchange clinic registry. Diabetes Care 2019 Oct; dc190365. https://doi.org/10.2337/dc19-0365

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.