hirdetés

Az anya kannabiszhasználata károsítja a magzati agyat

A kannabiszt fogyasztó várandósok újszülöttjei körében gyakoribbak a strukturális agyi eltérések, de ennek jelentősége nem ismert. 

hirdetés

A hollandiai Erasmus Egyetem kutatói a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Biological Psychiatry című lapban vizsgálatuk eredményét, amely nem igazolta a kannabisz hosszútávú neurotoxikus hatását. A kannabiszt fogyasztó anyák gyermekeinek prenatális kannabiszexpozíciója a frontális kéreg vastagodását idézte elő, amely inkább neuroprotektív hatásra utal. A szerzők adatai szerint a nők körülbelül 2−13 százaléka fogyaszt kannabiszt terhessége alatt.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a drogos anyák gyermekei körében később gyakoribbak a magatartási és mentális problémák. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a kannabisz milyen módon befolyásolja a magzat agyának szerkezetét, ezért a dr. Hanan El Marroun által vezetett munkacsoport elsősorban e kérdés megválaszolását tűzte maga elé.

„Vizsgálatunk jelentőségét az adja, hogy a várandósok körében viszonylag nagy a kannabiszhasználat aránya, ugyanakkor keveset tudunk a terhesség alatti kannabiszfogyasztás potenciális egészségi következményeiről, ezen belül arról, hogy a kannabisz miként befolyásolja az agy fejlődését és ennek a későbbiekben milyen konzekvenciái lehetnek – mondja dr. El Marroun. − Ha megértjük, hogy ilyenkor milyen folyamatok mennek végbe az agyban, akkor a kannabiszexpozícióval érintett gyermekek fejlődéséről is többet tudunk majd.”

A szerzők 263 olyan 6 és 8 év közötti gyermek adatait elemezték, akiknek egészségi állapotát a Generation R Study elnevezésű vizsgálat keretében születésüktől fogva követték nyomon. A 96, prenatálisan dohány- (de nem kannabisz-) exponált gyermek adatait 113 olyan gyermekével vetették össze, akiknél prenatális expozíció nem volt igazolható, majd 54 olyan gyermeket azonosítottak, akiknek édesanyja bizonyítottan kannabiszt is fogyasztott a várandóság ideje alatt (többségükben egyben dohányoztak is). Közülük 96 olyan gyermek volt, akiknek édesanyja kannabiszt fogyasztott terhessége alatt, és ezek az anyák jelentős részben egyben dohányosok is voltak.

Minden gyermek esetén mágnesrezonancia- (MR) vizsgálatra került sor, melynek során a vizsgálók mérték az agy térfogatát és a kortikális vastagságot is.

Összességében nem mutatkozott különbség az agy összvolumenében, a szürkeállomány vagy a fehérállomány térfogatában a három csoport között. Prenatális kannabisz expozíciót követően ugyanakkor vastagabbnak találták a prefrontális kortexet, mint az ilyen expozíciónak ki nem tett gyermekeknél. A prefrontális kortex az agynak az a régiója, mely a komplex kognitív magatartás, a tervezés, a döntéshozatal, a munkamemória és a szociális viselkedés szabályozásáért felelős. A szerzők azt is megfigyelték, hogy önmagában prenatális dohányexpozíciót követően vékonyabb a prefrontális kortex, mint azoknál, akik születésük előtt nem voltak kitéve dohányzás hatásainak.

A Biological Psychiatry szerkesztője, dr. John Krystal hangsúlyozza, hogy a leendő anyáknak tisztában kell lenniük ezekkel a kockázatokkal, hiszen az Egyesült Államokban is egyre szélesedik a kannabisz legalizációja: „A kannabisz egyre szélesebb körű legalizációja, dekriminalizációja és orvosi célú alkalmazása kapcsán fokozódik a prenatális expozíció potenciális kockázata is. A most nyilvánosságra hozott vizsgálat jelentősége abban áll, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a prenatális kannabiszexpozíció nem közömbös az agy fejlődése szempontjából.”

Dr. El Marroun azonban arra figyelmeztet, hogy eredményeiket kellő óvatossággal kell értékelni, és további kutatások szükségesek a prenatális kannabiszhatás és a strukturális agyi eltérések közötti összefüggések hátterében álló lehetséges mechanizmusok tisztázására. Mindazonáltal úgy véli, hogy a most közzétett adatok a már meglévő szakirodalmi adatokkal együtt alátámasztják annak fontosságát, hogy a nők terhességük alatt tartózkodjanak mind a dohányzástól, mint a kannabiszfogyasztástól.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.