hirdetés

Napi kannabiszhasználat: rosszabb iskolai eredmények, több öngyilkosság

A 17 éves koruk előtt napi rendszerességgel kannabiszt (marihuánát) használók esetében jóval nagyobb az esély a középiskolából való kimaradásra, illetve a tiltottszer-használatra és öngyilkossági kísérletre 30 éves korig – igazolta egy metaanalízis.

hirdetés

A kutatók három olyan nagy utánkövetéses vizsgálat betegadatait elemezték, melyekben összesen 3765-en vettek részt. Azt találták, hogy a napi rendszerességű kannabisz szívása 63 százalékkal növeli a középiskolából kimaradás esélyét. „Ezen túlmenően a napi használóknál fennáll a későbbi kannabiszfüggőség veszélye is, a kockázatnövekedés 18-szoros. Az egyéb tiltott szer használatának veszélye ugyanakkor 8-szorosára emelkedik” – részletezi az eredményeket Edmund Silins, a sydney-i Drog- és Alkoholkutató Központ munkatársa.

A szerzők egyértelműen bizonyítottnak látják, hogy a kannabiszhasználat intenzitása és az iskolai tanulmányok abbahagyásának valószínűsége egyenes arányban áll egymással. Ez a szoros összefüggés az esetleges befolyásoló tényezők (pl. életkor, nem, etnikai hovatartozás, szocioökonómiai státusz, mentális betegségek) figyelembe vételét követően változatlanul fennállt – írják a Lancet Psychiatry című lapban.

A résztvevőket öt csoportba sorolták a kannabiszhasználat intenzitása szerint: soha nem használják; nem minden hónapban használják; havonta vagy annál sűrűbben használják; hetente vagy annál sűrűbben használják; illetve naponta használják. A kannabiszt soha nem fogyasztókat tekintették kontrollcsoportnak.

„A mi figyelmünk elsősorban a napi használók adataira irányult, mivel ők képezik a legextrémebb csoportot, és e csoport elemzése a legfontosabb, mivel itt a legnagyobb az esély arra, hogy az érintettek kitartanak szenvedélyük mellett, mely később okoz problémákat.”

A befolyásoló tényezők szerinti korrekciót követően a vizsgálók nem találtak összefüggést a napi kannabiszhasználat és akár a függőség, akár a depresszió között. Eredményeiket azért tartják különösen relevánsnak, mivel a jogi környezet számos országban a legalizálás irányában mozdul el.

„Az eredmények alapján a kannabiszra vonatkozó szabályozás bármifajta reformja előtt alapos elemzés szükséges, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szabálymódosítás nyomán csökken a serdülőkorúak kannabiszhasználata, és kivédhetők a serdülőkori fejlődésre gyakorolt káros hatások” – hangsúlyozza Dr. Silins.

A szerzők ugyanakkor kiemelik munkájuk gyengéit is. Például az adatgyűjtés önbevallás alapján történt, „ami teret engedhetett annak, hogy a társadalmilag elvárt válaszok torzíthatták az eredményeket, e torzító hatás erőssége az életkortól függően változhat”.

A közleményt kísérő szerkesztőségi kommentárban dr. Merete Nordentoft, a koppenhágai Mental Health Center szakembere aggodalmakat fogalmaz el azzal kapcsolatban, hogy a kannabisz és az alacsonyabb iskolai végzettség közötti összefüggést nem befolyásolják-e társadalmi-anyagi tényezők, vagyis hogy a kannabiszhasználat nem egy már egyébként meglévő hátrány egyik megjelenési formája-e, vagy valódi ok-okozati korreláció áll-e fenn a kannabisz és az iskolai teljesítmény között.

A három ausztrál és új-zélandi vizsgálat adatai egyértelmű dózisfüggő korrelációt igazolnak a kannabiszhasználat gyakorisága és a magasabb iskolai végzettség megszerzésének képessége között” – írja dr. Nordentoft.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.