hirdetés

A marihuána krónikus légúti gyulladást okoz

A jelentős, rendszeres marihuána-fogyasztás krónikus obstruktív légúti gyulladást okoz és elősegítheti a tüdőrák kialakulását.

hirdetés

Az emberiség már több mint 3000 éve használja a marihuánát, melynek alkalmazási területe a hétköznapitól kezdve (kötél alapanyaga) az orvosláson át egészen a vallásgyakorlásig terjed. Az Egyesült Államokban egészen 1941-ig, az Egyesült Államok Gyógyszerkönyvéből való törlésééig alkalmazták gyógyászati célokra. A Cannabis sativa-t (marihuánát) világszerte egyre növekvő mennyiségben használják, annak ellenére, hogy a legtöbb országban tiltott növény. A marihuána-fogyasztás legelterjedtebb módja a szárított növény meggyújtásakor keletkező füst belélegzése, mely a tüdőre potenciálisan ártalmas hatással lehet. Joshi és munkatársai közleményének célja az inhalált marihuánafüst légzőszervrendszerre gyakorolt hatását vizsgáló legfrissebb tanulmányok eredményeinek ismertetése.

A legújabb eredmények: A marihuánafüst belélegzését krónikus hörghurutos tünetekkel és nagylégúti gyulladással hozzák összefüggésbe. Az alacsony kumulatív dózisú, alkalmankénti használat azonban nem jelent kockázati faktort a krónikus, obstruktív légzési megbetegedés (COPD) kialakulásában. A masszív marihuána-fogyasztás viszont vezethet obstruktív légzészavarhoz. A marihuána-fogyasztók immun-hisztopatológiai és epidemiológiai vizsgálatainak eredménye szerint a marihuána-fogyasztás kockázati tényező lehet a tüdőrák alakulásában, de jelenleg még nem bizonyított a rák kialakulása és a drog-fogyasztás közötti kapcsolat.

Összegzés: Egyértelműen bizonyított, hogy a szokásszerű vagy rendszeres marihuána-fogyasztás nem ártalmatlan. Ezért megalapozott a rendszeres, masszív marihuána-használat elleni figyelmeztetés. A marihuána alacsony kumulatív dózisú, gyógyászati célú használata általában nem káros a tüdőre, de a dózishatár meghatározása még várat magára. A rekreációs alkalmazás nem azonos a gyógyászatival, és ellenjavalt.

 

Forrás: Current Opinion in Pulmonary Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.