hirdetés

A marihuána rontja a kamaszok IQ-ját

A tartós marihuánaélvezet rontja az IQ-t és károsítja a kognitív funkciókat, különösen akkor, ha a droghasználat már serdülőkorban megkezdődik.

hirdetés

Mivel a tizenévesek körében egyre inkább terjed az a vélekedés, hogy a rendszeres kannabiszhasználat nem befolyásolja az egészségi állapotot, már igen fiatalon elkezdik szívni a marihuánát és naponta szívják abban a tévhitben, hogy nem alakulhat ki addikció. E gyakori vélemény azonban tévesnek bizonyult a mostani vizsgálatban, mely azt jelezte, hogy a marihuánaszívás tartósan befolyásolja az agy működését. Egy ugyancsak a közelmúltban nyilvánosságra hozott másik vizsgálat azt igazolta, hogy a kannabisz elősegíti a terhességi szövődmények – köztük a praeeclampsia – előfordulását és növeli a hererák kockázatát is.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban most nyilvánosságra hozott kutatásban több mint 1000, 13 éves fiúnál végeztek neuropszichológiai teszteket a marihuánahasználat megkezdése előtt, majd a marihuánahasználat közben, a felnőttkor középső szakaszában (38 éves korban). Ezzel arra keresték a választ, hogy van-e összefüggés a tartós kannabiszhasználat és a neuropszichológiai hanyatlás között. A második vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy a hosszú távú kannabiszhasználat kedvezőtlenül befolyásolja az intellektuális működéseket, különösen akkor, ha a drogélvezet már tizenéves korban megkezdődik.

Minél erősebb addikció alakult ki a marihuána iránt, annál jelentősebben romlott az IQ. A vizsgálat szignifikáns rosszabbodást igazolt az öt különböző kognitív területen, különösen a végrehajtó funkciókban és az információfeldolgozás sebességében.

A most bemutatott vizsgálat volt az első hosszú távú prospektív vizsgálat, melyben fiatal kamaszokat még a marihuánahasználat megkezdése előtt, majd több mint 20 éves drogélvezet után ismételten vizsgáltak.

Bizonyos tényezők nagyban befolyásolják az eredményeket, melyek a következők: 1) a marihuánaszívás megkezdésekor fennálló életkor, illetve 2) a kannabiszhasználat mértéke.

Az eredmények abból a szempontból is jelentősek, hogy kizárták azt a lehetőséget, hogy az IQ-különbsége már a drogélvezet előtt is fennállna a nagyfokú marihuánahasználók és a népesség többi tagja között. Az IQ nagyobb mértékben csökkent a marihuánaszívásra serdülőkorban rászokók között, mint azok esetében, akik csak felnőttkorban kaptak rá a droghasználatra.

Az eredmények azért aggasztóak, mert az utóbbi 5 évben napvilágra került beszámolók szerint a marihuánahasználat folyamatosan terjed a kamaszok között, miközben a tizenévesek egyre kevesebbet tudnak annak veszélyeiről.

A most közzétett adatok megerősítésként szolgálnak arra az elképzelésre, miszerint valójában a kannabisz tehető felelőssé azon neuropszichológiai deficit jelentős részéért, mely a rendszeres kannabiszhasználóknál jelentkezik.

Az eredményeket látva a kamaszok remélhetőleg felhagynak a kannabiszhasználattal, miután tudatosul bennük, hogy ezzel kapcsolatos korábbi vélekedésük téves volt, és a marihuána valójában addiktív drog, melynek élvezete komoly kockázatokat rejt magában.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.