hirdetés

Givinosztát Duchenne-izomdisztrófiára

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte a givinosztátot (Duvyzat) a Duchenne-izomdisztrófia (DMD) kezelésére 6 éves vagy idősebb betegeknél.

hirdetés

A givinosztát, egy hiszton-deacetiláz-gátló, az első nem-szteroid gyógyszer, amelyet a Duchenne-izomdisztrófia (DMD) valamennyi genetikai változatában szenvedő betegek kezelésére engedélyeztek. A gyógyszer a patogén folyamatok ellen irányulva csökkenti a gyulladást és az izomvesztést. A Givinostatot naponta kétszer, étkezés közben kell bevenni a beteg testsúlya szerinti adagban.

"Ez a jóváhagyás egy újabb kezelési lehetőséget biztosít, amely segít csökkenteni ennek a progresszív, pusztító betegségnek a terhét a DMD által érintett gyermekek számára, attól függetlenül, hogy betegségüket milyen a genetikai mutáció okozza" - mondta Dr. Emily Freilich, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központjának Idegtudományi Hivatalának munkatársa az FDA közleményében.

A jóváhagyás a randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált 3. fázisú EPIDYS vizsgálat eredményein alapult. A standard kortikoszteroid-terápia hátterében a Givinostat a placebóhoz képest statisztikailag és klinikailag is jelentős előnyökhöz vezetett, a többi között csökkentette az izomfunkció és az izomerő romlását a DMD-s gyermekeknél.

Bár a vizsgálat elsődleges végpontja, a négylépcsős mászás értékelése során a kiindulási értéktől 72 hétig elért eredmények mind a kezelt, mind a placebocsoportban romlottak, a givinosztát esetében a visszaesés szignifikánsan kisebb volt.

A kombinált terápia lehetőségei

"A DMD-ben óriási a kielégítetlen szükséglet olyan újszerű terápiákra, amelyek a betegek széles körében jelentős előnyöket tudnak elérni" - mondta a vizsgálatot végző Dr. Craig M. McDonald, a UC Davis Health munkatársa a cég közleményében. "A Duvyzat egyedülálló hatásmechanizmusa pozitív kockázat/haszon profilt mutatott és késleltette a betegség progresszióját, ami alátámasztja, hogy a

A givinostat hatása eltér az eddigi hagyományos DMD-kezelésekétől, ami arra utal, hogy "ennek az új gyógyszernek más terápiákkal való kombinációja tovább javíthatja a DMD-vel élő betegeink életét" - tette hozzá Dr. Barry Byrne, az MDA vezető orvosigazgatója.

A givinostat leggyakoribb mellékhatásai a hasmenés, a hasi fájdalom, a vérlemezkék csökkenése, ami fokozott vérzéshez vezethet, hányinger/hányás, a trigliceridszint emelkedése és a láz.

Az alkalmazási előirat szerint célszerű  a givinosztát felírása előtt a beteg vérlemezkeszámát és trigliceridszintjét értékelni, és 50 × 109 sejt/L – nél kisebb vérlemezkeszám esetén nem szabad szedni a gyógyszert. A vérlemezkeszámot és a trigliceridszintet a kezelés során az ajánlásnak megfelelően ellenőrizni kell annak megállapítása érdekében, hogy szükséges-e az adagolás módosítása. Adagolásmódosításra lehet szükség mérsékelt vagy súlyos hasmenés esetén is. A givinosztát QTc-meghosszabbodást okozhat, ezért bizonyos, szintén QTc-meghosszabbodást okozó gyógyszereket szedő betegeknél és azoknál, akiknek bizonyos típusú szívbetegségeik vannak, kerülniük kell a givinosztát alkalmazását.

Az FDA elfogadta a vállalat új gyógyszer iránti kérelmét, és 2023 júniusában elsőbbségi felülvizsgálatot adott a givinosztátra.

forrás: FDA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.