hirdetés

A krónikus fájdalom gyorsítja az agy öregedését

A krónikus mozgásszervi fájdalom következményei jóval túlmutathatnak a fizikai kellemetlenségeken, egy új kutatás az mutatta ki, hogy potenciálisan az agy gyorsabb öregedéséhez vezethet.

hirdetés

A Nature Mental Health című szaklapban március 26-án online megjelent tanulmányban a kutatók a UK Biobank több mint 9000 térdízületi osteoarthritisben szenvedő felnőtt strukturális MRI-adatainak felhasználásával agyi életkor-modellt dolgoztak ki, hogy összehasonlítsák az egyén agyi életkorát a kronológiai életkorával. A térdízületi osteoarthritisben szenvedőknél az agy sokkal gyorsabb öregedési ütemet mutattak ki, mint az egészségeseknél.

Az agyi öregedés felgyorsulását nagyrészt a hippokampusz okozta, és előre jelezte a memória romlását és a demencia előfordulását a követés során. A kutatók egy, a gliasejtekben nagymértékben kifejeződő gént az agyi öregedés felgyorsulásának lehetséges genetikai tényezőjeként azonosították, ami Jiao Liu (Kínai Tudományos Akadémia, Peking, Kína) és munkatársai szerint neurális marker lehet a korai felismeréshez és beavatkozáshoz. Azt is megjegyzik, hogy az agy krónikus mozgásszervi fájdalom miatti felgyorsult öregedésének kockázata megfelelő testmozgással és életmóddal csökkenthető.

Gyakori állapot

Az osteoarthritis a világ népességének több mint 40%-át érinti, és bizonyítottan káros hatással van a kognitív funkciókra, bár a pontos mechanizmusok továbbra sem tisztázottak. Korábbi kutatások szerint az agy öregedésével összefüggő gyulladásos markerek magasabbak a CMP-ben szenvedő betegeknél, ami az agy öregedése és az osteoarthritis közötti kapcsolatra utal.

A további vizsgálat érdekében a kutatók az agyi öregedés mintáit vizsgálták egészséges kohorszokban és az osteoarthritis négy gyakori típusában - krónikus térdfájdalom, krónikus hátfájás, krónikus nyaki fájdalom és krónikus csípőfájdalom - szenvedő kohorszokban.

Az agyi életkor-modelljüket használva a kutatók csak a térdízületi osteoarthritisben szenvedő egyéneknél figyeltek meg szignifikánsan gyorsabb és nagyobb mértékű agyi öregedést, vagy "előre jelzett korkülönbséget" (P <0,001). A megfigyelést egy független adathalmazban is megerősítették (P=0,020), ami az agyi öregedés gyorsulásának térdízületi osteoarthritis - specifikus mintázatára utal. Ez az öregedés-gyorsulást elsősorban a kognitív feldolgozásban részt vevő kulcsfontosságú agyi régiók, köztük a hippokampusz és az orbitofrontális kéreg vezérelte, és korrelált a memória hosszanti hanyatlásával és a demencia kockázatával. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a gliasejtekben nagymértékben kifejeződő SLC39A8 gén lehet az agyi öregedés gyorsulásának egyik kulcsfontosságú genetikai tényezője.

A szerzők hangsúlyozták: "Nem csak a felgyorsult agyi öregedés sajátosságát tártuk fel a térdízületi artritiszes betegeknél, hanem ami még fontosabb, longitudinális bizonyítékot is szolgáltattunk arra vonatkozóan, hogy az agyi öregedési markerünk képes előre jelezni a jövőbeli memóriacsökkenést és a demencia fokozott kockázatát".

A gyulladás, amely az osteoarthritis egyik kulcsszereplője, nem csak az ízületekben, hanem a memóriában is pusztítást végez. A kutatók egy specifikus gént is azonosítottak, amely mind a térdfájdalomhoz, mind a gyorsabb agyi öregedéshez kapcsolódik, ami a jövőbeli kezelések lehetséges célpontjára utal, bár a krónikus fájdalom valószínűleg csak egy, nem túl jelentős tényező, amely növeli  a kognitív hanyatlás és demencia kockázatát.

Forrás:

Zhao L, Liu j, Zhao W, et al: Morphological and genetic decoding shows heterogeneous patterns of brain aging in chronic musculoskeletal pain Nature Mental Health 26 March, 2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.