hirdetés

A kortikoszteroid injekciók súlyosbíthatják a térdízületi osteoarthritis progresszióját

A kortikoszteroid injekciók ronthatják a térdízületi osteoarthritis progresszióját, míg a hialuronsav injekció jobban megőrizheti a térd szerkezetét és a porcok állapotát

hirdetés

A térdízületi osteoarthritis esetében a legtöbb beteg nem invazív kezelést keres a tünetek enyhítésére. A betegeknek legalább 10%-a helyi kortikoszteroid vagy hialuronsavas kezelésben részesül - mondta az egyik tanulmány vezető szerzője az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) 2022-es éves ülésén. Az ülésen két előadás is foglalkozott a kérdéssel.   Mindkét tanulmányban a az Osteoarthritis Initiative (OAI) adatait és képeit használták fel. Az OAI egy 4796, 45–79 év közötti, térdízületi osteoarthritisben szenvedő amerikai beteg bevonásával végzett, multicentrikus, longitudinális, megfigyeléses vizsgálat volt. A résztvevőket 2004 februárja és 2006 májusa között vették be a vizsgálatba. Az OAI adatbázisában a résztvevők klinikai értékelési adatai, röntgenfelvételei, MRI‑vizsgálatainak felvételei és eredményei és biológiai mintái világszerte kutatható módon szerepelnek.

Az egyik tanulmányban azt találták, hogy a hialuronsav injekciók csökkentik a térdízületi osteoarthritis progresszióját a csontvelő-elváltozások tekintetében. Nyolc, egyetlen kortikoszteroid injekciót kapó beteget, 12, egyetlen hialuronsav injekciót kapó beteget, és 40, semmilyen kezelésben nem részesülő kontrollszemélyt vizsgáltak. A résztvevőket életkor, nem, testtömegindex (BMI), Kellgren-Lawrence (KL) fokozat, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) és Physical Activity Scale for the Elderly (PASE) alapján becsült részvételi valószínűség szerint párosították (propensity score matching). Az MRI-felvételeket a teljes szerv mágneses rezonancia képalkotási pontszámával (WORMS) értékelték a kutatók szemikvantitatív módon. Ez a térdízületi osteoarthritis osztályozási rendszer a meniszkuszra, a csontvelő-léziókra, a porcokra, az ízületi effúzióra és az ínszalagokra fókuszál. Az MRI felvételeket a kiindulási időpontban, 2 évvel az injekciót megelőzően és 2 évvel az injekciót követően készítették.

A kiindulási és a 2 éves követés WORMS értékének különbségével számszerűsítették az osteoarthritis progresszióját, és lineáris regressziós modelleket használtak, az életkor, a nem, a BMI, a KL-fokozat, a WOMAC és a PASE szerint kiigazítva, hogy megállapítsák a kezelés és a progresszió közötti kapcsolatot. 2 év elteltével a szerzők a következőket találták: i) szignifikáns összefüggés volt a kortikoszteroid injekció és a 2 évvel későbbi WORMS érték között a térd egészét, a laterális meniszkuszt, a laterális és mediális porcot tekintve. ii) nem volt szignifikáns kapcsolat a hialuronsav kezelés és a kezelést követő WORMS érték között. iii) WOMAC érték alapján nem volt szignifikáns kapcsolat a kezelés (injekció) típusa és a fájdalom progressziója között sem. iv) a kortikoszteroid és hialuronsav injekciókat megelőző 2 év során sem tapasztaltak szignifikáns különbséget a WORMS progressziójában.

A hialuronsav injekciók lassíthatják a térdízületi osteoarthritis progresszióját és hosszútávon enyhíthetik annak lefolyását, miközben a kortikoszteroid injekciókhoz hasonló tüneti enyhülést biztosítanak, de összességében biztonságosabb alternatívát jelentenek a térdízületi osteoarthritis közép‑ és hosszútávú betegséglefolyását tekintve.

A másik tanulmány eredményei szerint a kortikoszteroid injekcióval kezelt betegeknél a mediális ízületi tér szignifikánsan beszűkült. A tanulmányban 210 olyan, kortikoszteroid injekcióval kezelt térdet vizsgáltak, amelyekről a vizsgálat kezdetén és 48 hónap múlva is készült képalkotó vizsgálat, valamint 59 hialuronsav injekcióval kezelt térdet és 6827 kontrollt elemeztek. A vizsgálók csoportonként 50 beteget párosítottak a zavaró tényezők alapján, mint például az életkor, nem, BMI, társbetegségek, műtét és a szemikvantitatív képalkotási eredmények a kiindulási időpontban. ANCOVA-elemzést végeztek 48 hónapos szemikvantitatív képalkotási eredményeket függő változónak tekintve és zavaró változókat kovariánsként használva. A kutatók elemezték az ízületi tér szűkülését, a KL-fokozatot, valamint a tibia/femur mediális/laterális kompartmentben történő osteophyta-képződést és szklerózist. 4 év múlva: i) az átlagos KL-fokozat a kortikoszteroid csoportban 2,79 volt; a hialuronsav csoportban 2,11; míg a kontrollcsoportban 2,37. ii) A csoportok közötti összehasonlítás szignifikáns különbségeket mutatott a KL-fokozatban a kortikoszteroid és a hialuronsav csoportok, valamint a kortikoszteroid és a kontrollcsoportok között. iii) A mediális kompartment ízületi térszűkülete 1,56 volt a kortikoszteroid csoportban, 1,11 a hialuronsav csoportban és 1,18 a kontrollcsoportban.  A kortikoszteroid és a kontrollcsoportok között szignifikáns volt a különbség. iv) A többi függő változó nem volt szignifikáns.

Ezek az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a kortikoszteroid injekciók felgyorsították az osteoarthritis radiográfiai progresszióját, különösen a mediális ízületi tér beszűkülését és a Kellgren-Lawrence fokozatot, míg a hialuronsav injekciók nem. Ugyanakkor az osteoarthritis radiográfiai progressziója nem mindig korrelál a klinikai progresszióval, ezért további kutatásokra van szükség.

Szakértők véleménye szerint a szteroid injekciókat azoknak a betegeknek kellene adni, akiknél már jelentős ízületi gyulladás áll fenn és átmeneti enyhülést keresnek az ízületpótlással történő műtéti helyreállítás előtt, vagy azoknak a betegeknek, akiknek hialuronsav injekciók ellenére is erős fájdalmaik vannak. Fontos lenne tudni azt is, hogy az osteoarthritis melyik fenotípusával rendelkező betegnél nem áll fenn a progresszív porcvesztés kockázata a szteroid injekciók hatására. A következő vizsgálandó szempont, hogy hogyan függ össze az injekció hatékonysága a beteg aktivitásával, mert nyilvánvalóan azok a betegek, akiknél az injekciók hatékonyan csökkentették a fájdalmat, aktívabbak voltak, ami fokozott ízületi kopáshoz vezethet.

Mivel az eredmények nem randomizált, megfigyeléses kohorszvizsgálatokból származnak, ezért szükséges az ok-okozati összefüggések megértéséhez további, randomizált vizsgálatok elvégzése.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/985745

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.