hirdetés

Eredményes a ribociklib és hormonterápia kombinációja

A korábbiak után további jó eredményeket mutatott a ribociklibbel kiegészített hormonterápia emlőrákban.

hirdetés

A New England Journal of Medicine folyóiratban március 21-én jelent meg a University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak cikke, amelyben a fázis III. NATALEE klinikai vizsgálat során a standard hormonterápia kiegészítéseként alkalmazott hatóanyag, a ribociklib (ribociclib, Kisqali) hatásosságát vizsgálták hormonreceptor-pozitív, humán epidermális növekedési faktor 2 negatív (HR+/HER2-) emlőrákban szenvedő nőknél, és igen kedvező eredményeket kaptak: a kombinált kezelés jelentősen növelte a 2. vagy 3. stádiumú korai emlőrákban szenvedő betegek túlélési idejét, és csökkentette az áttétképződés és a rekurrencia arányát. Ezeknek az eredményeknek egy korábbi csoportját először Chicagóban, a 2023-as American Society of Clinical Oncology (ASCO) Annual Meeting konferencián mutatták be - erről korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben (A ribociklib csökkenti az emlőrák kiújulását).

“Azt találtuk, hogy a ribociklib hozzáadása a standard hormonterápiához a kiújulási arány relatív csökkenését eredményezte, akár 25%-kal is” - nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Dr. Dennis Slamon. “Ennek pedig azért van óriási jelentősége, mert ez a betegcsoport teszi ki az összes emlőrákos eset 70-75%-át.”

Sok ilyen típusú mellrákban szenvedő beteget műtéttel, egyes esetekben sugárkezeléssel és kemoterápiával kezelnek, majd ezt követően akár 10 évig endokrin terápiát alkalmaznak, hogy csökkentsék a kiújulás kockázatát. Bár az endokrin terápia kétségtelenül javítja az eredményeket, még mindig fennáll a kockázata annak, hogy a rák évekkel az első diagnózis után kiújul. A 2. stádiumú betegségben szenvedő betegek esetében a kiújulási kockázat 27-37%, míg a 3. stádiumú betegség esetében már 46-57% közötti.

Korábban Slamon és a UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center kutatói már kimutatták azt, hogy ez a kombinált megközelítés javítja az általános túlélést mind a premenopauzában, mind a posztmenopauzában lévő, áttétes HR-pozitív, HER2-negatív emlőrákban szenvedő nők esetében. Erre a korábbi kutatási eredményre építve indították el a NATALEE fázis III. klinikai vizsgálatot, amelyben 20 ország vizsgálóhelyein több mint 5100 beteget randomizáltak ET monoterápiára, illetve ribociklibbel kombinált ET kezelésre. A bevont betegeknél korai emlőrákot (EBC, early breast cancer) állapítottak meg, azaz IIA, IIB vagy III stádiumú tumorokat diagnosztizáltak, és nyirokcsomó-érintettségtől függetlenül szerepelhettek a vizsgálatban. A résztvevők véletlenszerűen kaptak ribociklib és endokrin terápiát (2549 beteg), vagy csak endokrin terápiát (2552 beteg). A vizsgálat medián időtartama 34 hónap volt, a ribociklib csoportban a kezelés hároméves ill. kétéves időtartamát a betegek 20%-a, illetve 57%-a teljesítette. Három év elteltével az invazív betegségmentes túlélési arány 90,4% volt a kombinált kezelésben részesülő karon, szemben a kizárólag hormonterápiával kezelt nők 87,1%-ával.

A vizsgálat másodlagos végpontja, az áttét- és a kiújulásmentes túlélés szintén a kombinált kezelés esetén mutatott valamivel jobb eredményt: az áttétmentes túlélési arány 90,8% volt a ribociklib karon, szemben az endokrin terápiával kezelt betegek 88,6%-ával. A kombinált terápiában részesülő betegeknél 91,7%-os volt a rekurrencia nélküli túlélés aránya, szemben a csak endokrin terápiát kapó betegek 88,6%-os mutatójával. A mellékhatások mindkét csoportban hasonlóak voltak, a leggyakoribb problémák a neutropénia, az ízületi fájdalom és a májjal kapcsolatos események voltak.

“A NATALEE vizsgálat alátámasztja, hogy a ribociklibbel kiegészített endokrin terápia új kezelési lehetőségként támogatható a HR-pozitív, HER2-negatív korai emlőrákban szenvedő betegek sokkal nagyobb populációjában” - összegzett Slamon.

 

Kapcsolódó cikkek:

Új kezelési módszer terápiarezisztens emlőrák kezelésében

A BRCA2 mutációt hordozó emlőrák kialakulása

Új terápiás megközelítés HER2-pozitív emlőrákban

Emlőrák kimutatása anyatejből

AI használata a mellrák kimutatására

Hosszabb emlőrák túlélés olaparibbal

Lendületes fejlődés az emlőrák gyógyszeres kezelésében

Kinél nagyobb a mellrák kiújulásának kockázata?

Sacituzumab govitecan a HR+ áttétes emlőrák kezelésére

A szervezett lakossági mammográfiás emlőszűrés részvételi mutatói 2012–2021 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatok hazai epidemiológiai helyzete a XXI. század második évtizedében

Premenopauzális nők hormonreceptor-pozitív korai emlőrákjának ovariumszuppressziós ellátása mellé adott aromatázgátló- vagy tamoxifenadagolás összehasonlítása

Emlőrák elleni kísérleti vakcina

Az előrehaladott tripla negatív emlőrák kezelése

Az emlőrákos betegek és a betegség kiújulásának kockázatai

A petefészekműködés szuppressziójának előnyei emlőrákban

Az emlőrák posztoperatív sugárterápiájának mellékhatásai

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study finds adding ribociclib to hormone therapy reduces the risk of breast cancer recurrence

Ribociclib plus Endocrine Therapy in Early Breast Cancer

 

Irodalmi hivatkozás:

Dennis Slamon et al, Ribociclib plus Endocrine Therapy in Early Breast Cancer, New England Journal of Medicine (2024). DOI: 10.1056/NEJMoa2305488

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.