hirdetés

Kinél nagyobb a mellrák kiújulásának kockázata?

Úgy tűnik, hogy a mellrák kiújulásának kockázatát a hormonális állapot befolyásolja.

hirdetés

Az emlőrákot túlélőknél jelentős egy második mellrák kockázata, ezért elengedhetetlen a folyamatos felügyeletük. Fontos, hogy a beteg is tisztában legyen a kockázattal, de az nem volt ismert, hogy e tekintetben vannak-e különbségek az ER-pozitív és az ER-negatív rákban szenvedő nők között.

A Cancer folyóiratban február elején megjelent tanulmány szerint az ER-negatív betegségben szenvedő betegeknél nagyobb a kockázata a második emlőrák kialakulásának a diagnózist követő 5 éven belül, mint az ER-pozitív betegségben szenvedő betegeknél.

Dr. Kathryn P. Lowry (Fred Hutchinson Cancer Center in Seattle, Washington) és munkatársai a Breast Cancer Surveillance Consortium hat nyilvántartásából azoknak a nőknek az adatait elemezték, akiknél 2000 és 2017 között I-III. stádiumú mellrákot diagnosztizáltak. Információkat gyűjtöttek a betegek ER-státuszáról, valamint a képalkotással kimutatott második emlőrákos eseményekről. A második mellrák arányát 1-5 évvel és 6-10 évvel a diagnózis után értékelték. A vizsgálati kohorszot 23.139 ER-pozitív betegségben és 4605 ER-negatív betegségben szenvedő nő alkotta. Azt találták, hogy a követés 5. évében a mellrák kumulatív előfordulása 7,1% volt az ER-negatív betegségben és 3,6% az ER-pozitív betegségben szenvedők esetében. A 10. követési évben a kumulatív emlőrák előfordulási gyakorisága még mindig magasabb volt az ER-negatív betegségben szenvedő nőknél, 11,8%, szemben az ER-pozitív betegségben szenvedők 7,5%-ával. Az ER-negatív betegségben szenvedő betegeknél magasabb volt a második emlőrák aránya az utánkövetés első 5 évében: 16,0/1000 személyév, szemben az ER-pozitív emlőrákos betegek 7,8/1000 személyév arányánál, bár 5 év után az ER-státusz szerinti arányok hasonlóak voltak a két csoportban (12,1/1000 vs. 9,3/1000 személyév).

Összességében az eredmények azt mutatják, hogy "az elsődleges invazív rák ER-státusza fontos prognosztikai tényező volt mind a második emlőrákos események nagyságrendje, mind időzítése szempontjából" - állapították meg a szerzők, akik szerint "Eredményeink azt sugallják, hogy az elsődleges emlőrák ER-státusz felhasználható a második emlőrákos események legmagasabb kockázatának kitett nők azonosítására a korai utókezelési időszakban”.

Maguk a kutatók is számos korlátot említenek tanulmányukkal kapcsolatban, például azt, hogy a patogén variánsok, például a BRCA1 és a BRCA2 jelenlétére vonatkozó információ nem állt rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy ezek a változatok gyakoribbak az ER-negatív emlőrákban szenvedő nők körében, ez zavaró tényező lehet.

Dr. Marisa C. Weiss (Wynnewood-i Lankenau Medical Center, a Breastcancer.org alapítója), aki nem vett részt a kutatásban, kommentárjában két fontos szempontot emelt ki, részint azt, hogy tripla negatív emlőrákokban nagyobb arányú egy öröklött genetikai rendellenesség, például a BRCA1 előfordulása, ami előrevetíti a második rosszindulatú daganat kialakulásának nagyobb kockázatát, részint azt, hogy a HR-pozitív emlőrákban szenvedő betegeknél 10 éven túl is nagyobb a helyi kiújulás előfordulási gyakorisága.

A kutatók szerint további tanulmányokra van szükség annak felmérésére, hogy az ER-negatív primer rákos megbetegedésekben szenvedő nők számára előnyös lehet-e az intenzívebb felügyelet a diagnózist követő korai időszakban. Azt is hozzáteszik, hogy nagyon fontos egy egyénre szabott gondozási terv kidolgozása és a szoros felügyelet, amely magában kell foglalja a genetikai tesztelést is.

Forrás:

Kathryn P. Lowry KP, Ichikawa L, et al: Variation in second breast cancer risk after primary invasive cancer by time since primary cancer diagnosis and estrogen receptor status Cancer 15 February 2023 https://doi.org/10.1002/cncr.34679

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.