hirdetés

Emlőrák elleni kísérleti vakcina

Az 1. fázisú klinikai vizsgálat új adatai szerint egy új, plazmid DNS-alapú vakcina, fokozott immunválaszt idézett elő előrehaladott stádiumú ERBB2-pozitív emlőrákban szenvedőknél.

hirdetés

Az emlőrák jelenleg a világon a leggyakoribb ráktípus. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2020-ban 2,3 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és több mint 7,8 millió nő volt életben, akiknél az elmúlt 5 évben mellrákot diagnosztizáltak. Az emlőrákok körülbelül 1%-a férfiaknál fordul elő, kezelése mindkét nem esetében ugyanazokat az elveket követi.

Az emlőráknak számos típusa létezik, ezért a kezeléseket az egyes daganattípusokra célzottan kell fejleszteni és alkalmazni. A Dr. Mary (Nora) L. Disis (University of Washington) és munkatársai által kifejlesztett kísérleti emlőrák elleni vakcina az ERBB2 (korábban HER2) kulcsfontosságú tumorfehérjével szemben vált ki erős immunválaszt. A kutatók eredményeiket a JAMA Oncology-ban tették közzé.

A kisérleti vakcinával elért eredmények

A nem randomizált egykarú, fázis 1. klinikai vizsgálatba 66 előrehaladott stádiumú ERBB2-pozitív emlőrákban szenvedő, 34-77 év közötti, beteget vontak be. A résztvevőket 10 µg, 100 µg vagy 500 µg dózisú plazmid DNS vakcinával oltották be havonta egyszer, három hónapon keresztül. A kutatók meghatározott időpontokban mérték a vér immunitását és a vakcina toxicitását, és a 16. és 36. héten a vakcina helyéről vett biopsziás minták segítségével értékelték a vakcina DNS-perzisztenciáját. A kutatók kétszer elemezték az adatokat – 2012 januárja és 2013 márciusa, valamint 2021 júliusa és 2022 augusztusa között.

A nagyobb, 100 µg-os és 500 µg-os oltóanyag-dózist kapó résztvevők erősebb immunválaszt mutattak, mint azok, akik 10 µg-os dózist kaptak, de nem volt szignifikáns különbség a 100 µg -os és az 500 µg-os adagokra adott immunválasz között. A DNS-perzisztencia az injekció beadásának helyén a legmagasabb vakcina dózis mellett volt a legnagyobb, és ez a DNS-perzisztencia gyorsabban gyengülő immunitással volt összefüggésben.

Az injekció beadásával kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások enyhék voltak: a betegek 33%-a influenzaszerű tüneteket, 36%-a pedig fáradtságot észlelt.

A rák kezelése vakcinával

A jelenlegi mellrák-kezelések problémája az optimális kezelés utáni betegség kiújulása, aminek az lehet oka, hogy kis mennyiségű rákot nem fedeztek fel. „A vakcinák arra stimulálják a T-sejteket, hogy levadásszák a testben lévő maradék ráksejteket, és elpusztítsák azokat. A hatékony immunitás serkentése az egyetlen mód annak, hogy megtisztítsuk a szervezetet az összes mellrák sejttől” -mondják a szerzők.

„Ideális esetben természetesen jobb lenne minden rákot megelőzni, hogy ne legyen szükség a kezelésre. Már rendelkezünk néhány oltóanyaggal, amellyel bizonyos ráktípusok megelőzhetőek, ilyen például a hepatitis B elleni védőoltás, amivel a hepatocelluláris karcinóma, illetve a HPV elleni védőoltás, amivel pedig a méhnyakrákkialakulása ellen tudunk védekezni” – mondta kommentárjában Dr. Bhavana Pathak (Memorial Care Cancer Institute, California), aki nem vett részt a vizsgálatban.

Dr. Parvin Peddi (Saint John’s Cancer Institute, California) méltatta a vizsgálatot, mert ez az első olyan tanulmány, amely HER2-specifikus vakcinát vizsgál HER2-pozitív, áttétes emlőrákban szenvedő, remisszióban lévő betegekben. Bár ez egy korai vizsgálat, és az oltott betegeket nem hasonlították össze közvetlenül azokkal a betegekkel, akik nem kaptak vakcinát, a résztvevők túlélése a vártnál sokkal hosszabb volt.

Vakcinák más rákos megbetegedések ellen

Az önmagukban vagy más kezelésekkel együtt adott emlőrák elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok körülbelül 25%-kal nőttek az elmúlt néhány évben. Sok csoport dolgozik az új generációs (next-gen) vakcinákon, a vakcinák bejuttatásának hatékony technológiáin és a megfelelő adjuvánsokon. Az UW Medicine Cancer Vaccine Institute-ban jelenleg mellrák-, ​​petefészekrák-, ​​vastagbélrák-, ​​prosztatarák- és húgyhólyagrák elleni vakcinákat fejlesztenek. A Breast Cancer Now jelenleg olyan kutatásokat finanszíroz, amelyek célja egy, a kifejezetten a p53 fehérjét megcélzó új rákvakcina kifejlesztése.

A rák elleni vakcinák azonban még nem helyettesíthetik a kezelést. Bizonyított hatékonyságuk esetén eleinte nagy valószínűséggel a meglévő kezelésekkel együtt alkalmazzák majd azokat. Jelen vizsgálatot is csak emlőrákos betegeken végezték el, további tanulmányokra lesz szükség az elsődleges megelőzés lehetőségének felderítésére. Ha a vakcina által megcélzott fehérje egészséges sejtekben is megtalálható, fontos figyelni az autoimmun mellékhatásokra. Például a szívizom is expresszál HER2-őt. Bár jelen vizsgálatban nem számoltak be túlzott szívmellékhatásokról, fontos lenne ezt követni a nagyobb vizsgálatok során.

Azt is fontos kideríteni, hogy ezeknek a vakcináknak az előnyei mennyi ideig tarthatnak. Az immunválasz gyengül az oltás után, ezért fontos lenne tudni, hogy szükség lehet-e emlékeztető oltásokra egyes betegeknél.

 

Forrás

Mary L. (Nora) Disis et al: Safety and Outcomes of a Plasmid DNA Vaccine Encoding the ERBB2 Intracellular Domain in Patients With Advanced-Stage ERBB2-Positive Breast Cancer JAMA Oncol. Published online November 3, 2022. doi:10.1001/jamaoncol.2022.5143

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.