hirdetés

Kísérletek személyre szabott rákvakcinával

Egy fázis Ib vizsgálatban jó kezdeti eredményeket mutatott a Neon Therapeutics Inc vizsgálati készítménye, a NEO-PV-01 kódnevű személyre szabott rákellenes vakcina.

hirdetés

Egy kis betegszámú, 82 beteg bevonásával végzett fázis Ib klinikai vizsgálatban (NCT02897765) jó eredményeket ért el a Neon Therapeutics NEO-PV-01 személyre szabott rákellenes oltóanyaga. A vizsgálatban (A Personal Cancer Vaccine (NEO-PV-01) w/ Nivolumab for Patients With Melanoma, Lung Cancer or Bladder Cancer) a vizsgálati készítményt Opdivóval (nivolumab) együtt alkalmazták húgyhólyagrákban, melanómában illetve áttétes tüdőrákban szenvedő betegeknél, és a terápia 27 nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő, valamint 21 húgyhólyagrákban szenvedő betegnél 5,6 hónapos progressziómentes túlélést (PFS, progression-free survival) eredményezett. Még ennél is jelentősebb eredmény, hogy 34 áttétes melanómában szenvedő betegnél a 13,4 hónapos utánkövetés során egyelőre nem sikerült meghatározni a medián PFS-t, mivel a betegek nagy részénél még nem következett be progresszió.

Figyelembe véve, hogy a vizsgálat súlyos állapotban lévő, legalább egy, de több esetben már három korábbi terápián átesett betegek bevonásával zajlott, ezek az eredmények igen figyelemre méltóak. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez egy kis elemszámú, korai fázisú vizsgálat, és az Opdivo alkalmazása miatt nem könnyű egyértelműen meghatározni a vizsgálati készítménynek tulajdonítható előnyöket. Egyelőre a Neon nem közölte az arany standardnak számító teljes túlélési (OS, overall survival) adatokat sem, és különösen a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek vizsgálati karját illetően meglehetősen kérdéses a teljes válaszarány – ezen a karon kellett abbahagyni a legtöbb betegnél a kezelést. A befektetőket viszont úgy látszik, ezek a kérdések kevéssé aggasztják, mivel a köztes vizsgálati eredmények július 15-i közzétételét követően rövid időn belül 5%-kal emelkedtek a Neon Therapeutics részvényei. A bizalomnak több oka is van, az egyik az, hogy ezek az eredmények pont elégségesek ahhoz, hogy megkezdődjön a fázis II vizsgálat (ezt a Neon egy meg nem nevezett ellenőrzőpont-gátlóval [checkpoint inhibitor] kombináltan szeretné elvégezni áttétes melanóma indikációban), másrészt nagyon kreatív, ígéretes a vizsgálati készítmény működési elve, hatásmechanizmusa (lásd lejjebb). A fázis II vizsgálat már nagyobb elemszámú lesz, és várhatóan megválaszol jó pár kérdést a vakcina hatásosságával valamint hatástartamával kapcsolatosan, illetve választ adhat a Neon által valószínűsített egyik elmélet helytállóságára, miszerint nem zárható ki, hogy az oltóanyag kaszkádszerű immunválaszt válthat ki, ami tumorrezisztencia kialakulásához vezethet. Ezen felül a Neon tervezi egy olyan vizsgálat indítását is, amelyben a NEO-PV-01 hatásosságát és biztonságosságát Keytrudával (pembrolizumab, Merck Sharp & Dohme B.V) kombinációban elemeznék. A Neon Therapeutics nem csak ezt az egy szert, pontosabban inkább eljárást fejleszti, hanem a NEO-PTC-01 kódnévre keresztelt szolid tumorok elleni neoantigén T-sejt terápiát, valamint a NEM-SV-01 kódnevű neoantigén vakcinát, melyet ösztrogén-receptor pozitív mellrák indikációban fognak vizsgálni.

 Hogyan működik a NEO-PV-01 vizsgálati készítmény?

A NEO-PV-01 egy olyan rákellenes vakcina, mely minden beteg esetében egyedi, azaz perszonalizált gyógymód. A vakcina „megtanítja” az immunrendszert arra, hogy felismerje és megölje a ráksejteket. Normál esetben az immunrendszer képes azonosítani a rendellenes sejteket, sőt, „emlékszik” azokra, például a baktérium vagy vírus által megfertőzött vagy rákos sejtekre. Ebben segítségére vannak azok az anyagok, amelyek alapesetben nincsenek jelen a szervezetben – ezek az antigének. Az immunrendszer specializált immunsejteket, úgynevezett T-sejteket állít elő, amelyek az antigének alapján felismerik és elölik az abnormális sejteket. A rákos megbetegedést gyakran olyan génmutációk okozzák, amelyek hatására a sejtek a normálistól kissé eltérő fehérjéket kezdenek el termelni. A vakcina képessé teheti az immunrendszert arra, hogy ezeket a mutálódott fehérjéket, azaz az úgynevezett neoantigéneket felismerje. A személyre szabott oltóanyag előállításához a Neon megszekvenálja a beteg tumorjában található DNS-t, majd a szabadalmaztatott RECON informatikai rendszerrel olyan mutációkat azonosít, amelyek felhasználásával lehetséges lesz a tumorspecifikus antigén előállítása. A beteg egyedi genetikai információi alapján a Neon a fehérje legfeljebb 20 peptidjét vagy apró részletét szintetizálja, amelyeket a betegbe injektálva olyan immunválaszt stimulál, amely a mutálódott fehérjéket termelő ráksejtek ellen irányul. Ezen felül a NEO-PV-01 hatását egy Hiltonol (poli-ICLC) nevű adjuváns vagy segítő terápia fokozza, amely felerősíti a peptidek ellen irányuló immunválaszt.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Neon shines, but larger trials needed to illuminate full effect – 2019 July 15., Vantage

Neon Therapeutics Presents Updated Data from Ongoing Phase 1b NT-001 Clinical Trial of Personal Neoantigen Vaccine NEO-PV-01 at AACR 2019 Annual Meeting

NEO-PV-01 – Immuno-Oncology News

PRODUCT PIPELINE – Neon Therapeutics

Neon Therapeutics & BMS Enter Clinical Trial Collaboration – Drug Development&Delivery

Neon Therapeutics Announces First Patient Treated in Clinical Trial Evaluating Personal Cancer Vaccine NEO-PV-01 in Combination with KEYTRUDA® (pembrolizumab) and Chemotherapy

Immunológia újabb lehetőségei az onkológiai terápiában – Dr. Kiss Edina

A Personal Cancer Vaccine (NEO-PV-01) w/ Nivolumab for Patients With Melanoma, Lung Cancer or Bladder Cancer

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.