hirdetés

Rákellenes vakcina

Megdöbbentő hatást értek el kísérleti egerekben egy daganatellenes vakcinával.

hirdetés

Egy vizsgálat alatt álló rákvakcinával drámai eredményeket értek el egerekben: különféle daganataik és áttétjeik is rendkívül jól reagáltak az oltóanyagra, ezért megindítják az anyag humán vizsgálatait is.

A kutatók szerint (Stanford University School of Medicine, California) 90 egérből 87 meggyógyult a daganatos betegségből, és a maradék három egérben létrejött kiújulások is jól reagáltak az ismételt kezelésekre. Az egerekben emlődaganatot, colon daganatot, melanomát és malignus lymphomát hoztak létre. Ezután közvetlenül a daganatokba olyan immun-kihívást képviselő anyagot injektáltak („in situ vakcinálás”), mely lokálisan T-sejtes immunválaszt váltott ki, mely aztán megtámadta az egér testében bárhol lévő daganatsejteket is.

Amerikai (Stanford University School of Medicine, California) kutatók a Science Translational Medicine 2018. január 31.-i számában megjelent vizsgálatukban egerekbe transzplantált és az egerek spontán kialakuló daganatait kezelték az anyaggal. A kétféle megközelítésre azért volt szükség, mert az egérbe transzplantált daganatok nem pontosan olyanok, mint az eredeti daganatok. A kísérlet során az egerekben emlő- és kolondaganatot, melanomát és malignus limfómát hoztak létre. Ezután közvetlenül a daganatokba olyan immun-választ indukáló anyagot injektáltak (in situ vakcinálás), mely lokálisan T-sejtes immunválaszt provokált, ezek a T-sejtek pedig megtámadták az egér testében lévő daganatsejteket, függetlenül a daganat elhelyezkedésétől és fajtájától.

Az immunterápia, és azon belül is elsősorban az immun ellenőrzőpont modulátorok sikerén felbuzdulva egyre inkább elképzelhetővé vált egy daganatellenes vakcina létrehozása. olyannyira, hogy az USA-ban már 2015-től forgalomban van egy olyan immunmoduláns szer talimogene laherparepves (T-VEC) néven, a melanoma kezelésére, amit szintén közvetlenül a daganatba kell fecskendezni. Prosztatarákban és áttétes kolorektális rákban is folynak ilyen irányú próbálkozások, de felmerült egy univerzális daganatellenes vakcina gondolata is.

A kutatók először megkeresték azt az immunstimuláns anyagot, mely lokálisan, közvetlenül a daganatba fecskendezve szisztémás antitumoros T-sejtes immunválaszt képes kiváltani. Úgy találták, hogy a toll-like receptor 9 (TLR9) ligandok a CD4 T-sejteken OX40 expressziót indukálnak a tumor közvetlen mikrokörnyezetében. A további kutatások során kiderült, hogy az agonista tulajdonságú anti-OX40 antitest szinergista hatású, és egy még nagyobb antitumoros immunválaszra serkenti a rendszert. A TLR9 ligand (CpG oligonukleotid) mikrogrammnyi mennyisége és egy anti-OX40 antitest együttese hatásosan képes kezelni a spontán emlőrákot és a távoli áttéteket egyaránt. A CpG és az anti-OX40 antitestből csak egészen kicsi adagok szükségesek, így elkerülhetők azok a toxicitások, melyek szisztémás beadáskor következnének be.

Az egér testének két helyére is limfómát transzplantáltak. Az egyik tumorba fecskendezték be a kombinációt, amelyre nem csak a kezelt terület, hanem a másik, távolabbi tumor is meglepően jól reagált. hasonló eredményeket kaptak a spontán daganat esetén is, A genetikailag emlőrákos egerekben spontán módon mind a 10 emlőpárnában kialakulhat a daganat. A kombinált anyagot egyetlen daganatos helyre beadva megelőzhető volt a többi tumor keletkezése és megnövekedett az állat élettartama. Az in situ vakcináció kolorektális tumorokban és melanomában is hatásos volt.

A vezető szerző, Dr.Levy szerint a vakcinálást már tervezik emberi daganatokban is: egy fázis 1 típusú vizsgálatot éppen most indítanak el limfómában. Ha kedvezőek lesznek az eredmények, más daganatokban is megindítják a vizsgálatokat.

Mivel az egérbe transzplantált daganatok nem pontosan olyanok, mint az eredeti daganatok, ezért a terápiát az egerek spontán emlőrákjában is kipróbálták. Dr. Levy szerint „egyedülálló módon a mesterségesen indukált daganatokkal szemben inkább a természetesen keletkezett, spontán daganatok reagáltak jól a kezelésre”.

A tanulmánytól független egyik szakértő, Dr. Joshua Brody (Lymphoma Immunotherapy Program at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City) szerint ez a nagyon izgalmas vizsgálat igazolja a „smart immunkezelés” lehetőségét. A ma is alkalmazott immunterápiák (pl. a PD1/PDL1-gátló antitestek) számos daganatban használatosak, de sokféle immunsejtet aktiválnak, aminek a betegre nézve veszélyes autoimmun válasz lehet a következménye.

Egy másik szakértő, Dr. Takemasa Tsuji (Dept. of Immunology, Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Buffalo, New York) szerint a tanulmány több daganatos modellben szerzett sok-sok impozáns adatot tartalmaz. Egészen meglepő, hogy egy kismennyiségű anyag beadása a távoli daganatokban is kedvező hatással jár. „Mivel a terápia eredményessége függ a tumorban már eleve meglévő antitumoros immunválasztól, így a megfelelő mennyiségű antitumoros immunsejt hiányában a kezelés hatástalan lehet. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor kiegészítő immunkezeléssel kell serkenteni, hogy a tumorban az antitumoros immunsejtek összegyűljenek”.

 

Forrás: Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.