hirdetés

Az előrehaladott tripla negatív emlőrák kezelése

A programozott sejthalál-ligand pozitív (PD-L1 pozitív), tripla negatív, előrehaladott emlőrákos (TNBC) betegekben a kemoterápiához adott immunellenőrzőpont-gátló kezelés meghosszabbítja a túlélést.

hirdetés

Pembrolizumab + kemoterápia alkalmazása PD-L1-pozitív TNBC-ben

A programozott sejthalál-ligand pozitív (PD-L1 pozitív), tripla negatív, előrehaladott emlőrákos (TNBC) betegeknél értékelték, hogy a kemoterápiához adott immunellenőrzőpont-gátló kezelés milyen eredményekkel jár. A KEYNOTE-355 nevű randomizált vizsgálatban előzetesen igazolták, hogy előrehaladott tripla negatív emlőrákban (TNBC-ben) a pembrolizumab hozzáadása a kemoterápiához egy kissé javítja a progressziómentes túlélést (PFS-t). Előzetes adatokból most kiderült, hogy a pembrolizumab – a placebo hozzáadásához képest – meghosszabbítja a teljes túlélést (OS-t) is a daganatok programozott sejthalál ligand 1-et (PD-L1-et) expresszáló alcsoportjában (Combined Positive Score 10 érték fölötti esetekben): 16 hónapról 23 hónapra meghosszabbodik az OS. A progressziómentes túlélés ≥ 1 PD-L1 pozitivitású betegek alcsoportjában szintén növekszik az OS, de statisztikailag nem szignifikáns. Az eredmények alapján az előrehaladott, PD-L1 pozitív (≥10 kombinált score) TNBC tumoros esetekben is javasolt a pembrolizumab hozzáadása a kemoterápiához.

Neoadjuváns carboplatin kezelés

Milyenhatás várható, ha a tripla negatív emlőrák (TNBC) neoadjuváns kezelési kombinációjába a carboplatint is belevesszük? Egy randomizált vizsgálatban a II és a III stádiumú TNBC-ben szenvedő emlőrákos betegeknek az anthracyclin-alapú kemoterápiát carboplatinnal kiegészítve 46%-ról 60%-ra növekedett a komplett válaszok aránya, de nem hosszabbodott meg sem az 5 éves eseménymentes túlélés és sem az összes túlélés, bár a vizsgálatban nem törekedtek a túlélések értékelésére. Egy másik klinikai vizsgálatban a carboplatin-tartalmú kemoterápiás kombinációhoz pembrolizumabot adva javult a betegek eseménymentes túlélése (a teljes túlélési adatokat még nem lehet megadni). A szerzők ezért a II, vagy III stádiumú TNBC-ben a pembrolizumabot és a carboplatint egyaránt tartalmazó kombinációt preferálják.

Forrás:

Shepherd JH, Ballman K, Polley MC, et al. CALGB 40603 (Alliance): Long-Term Outcomes and Genomic Correlates of Response and Survival After Neoadjuvant Chemotherapy With or Without Carboplatin and Bevacizumab in Triple-Negative Breast Cancer. J ClinOncol 2022; 40:1323.

Cortes J, Cescon DW, Rugo HS et. Final results of KEYNOTE-355: randomized, double-blind, phase 3 study of pembrolizumab + chemotherapy vs placebo + chemotherapy for previously untreated locally recurrent inoperable or metastatic triple-negative breastcancer. SABCS 2021; GS1-02.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.