hirdetés

Sacituzumab govitecan a HR+ áttétes emlőrák kezelésére

Az FDA február 3-án jóváhagyta a sacituzumab govitecant nem reszekálható, lokálisan előrehaladott vagy HR+, HER2-negatív emlőrákban szenvedő betegek kezelésére.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) jóváhagyása szerint a sacituzumab govitecan (Trodelvy, Gilead Sciences) új javallata nem reszekálható, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus hormonreceptor (HR) pozitív, HER2-negatív emlőrákban szenvedő betegek kezelését engedélyezi endokrin alapú terápia után, és az áttétes betegség legalább két további szisztémás terápiáját követően.

A Trodelvy hatóanyag-kombináció egyik tagja, a sacituzumab egy humanizált antitest, mely a Trop-2-t expresszáló tumorsejtekhez kötődik. Másik tagja egy citotoxikus vegyület, a govitecan (SN-38), mely egy topoizomeráz-gátló, azaz a DNS javítását akadályozva apoptózist és sejthalált idéz elő.  A Trop-2-t célzó antitest-gyógyszer konjugátum címkéjének kiterjesztése a TROPICS-02 vizsgálaton alapult, amelyben 543 beteget 1:1 arányban randomizáltak 10 mg/ttkg iv. sacituzumab govitecan-ra vagy az az orvos által választott egyetlen hatóanyagú kemoterápiára (amely leggyakrabban eribulin volt, de előfordult vinorelbin, gemcitabin vagy kapecitabin is). A betegek a kezelést a 21 napos ciklus 1. és 8. napján kapták intravénás infúzióban.

A medián progressziómentes túlélés sacituzumab govitecan mellett 5,5 hónap volt, szemben az egyetlen hatóanyagú kemoterápia esetén mért 4 hónappal (kockázati arány [HR], 0,66; P = 0,0003). Az FDA jóváhagyását bejelentő sajtóközlemény szerint a teljes túlélés mediánja 14,4 hónap volt a sacituzumab govitecan csoportban, míg a kemoterápiával kezelteknél 11,2 hónapnak bizonyult (HR, 0,79).

A Gilead sajtóközleményében Dr. Hope Rugo, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem mellrák specialistája és a TROPICS-02 vezető kutatója azt mondta, hogy a jóváhagyás jelentős az emlőrákkal élők számára. Az endokrin alapú terápia és a kemoterápia után eddig kevés lehetőség volt a betegek további kezelésére, ez a klinikailag jelentős, több mint 3 hónapos túlélés és az életminőség javulása mellett igen jelentős előrelépés ezen betegeink számára.

A vizsgálat során a sacituzumab govitekánnal kapcsolatos leggyakoribb, a résztvevők több, mint egynegyedénél előforduló nemkívánatos események a leukocitaszám-, a neutrofilszám-, a limfocitaszám- és a hemoglobinszint és az albuminszint csökkenése, a glükózszint emelkedése, hasmenés, szeékrekedés, fáradtság, émelygés, alopecia volt.

A szer címkéjén a fekete figyelmeztetés a súlyos vagy életveszélyes neutropeniára és súlyos hasmenés lehetőségére hívja fel a figyelmet.

Az ajánlott adag a vizsgálatban is szereplő dózis: 10 mg/kg IV a 21 napos ciklusok 1. és 8. napján a betegség progressziójáig vagy elfogadhatatlan toxicitásig.

A sacituzumab govitecan-t korábban nem reszekálható, lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus hármas negatív emlőrák kezelésére engedélyezték két vagy több korábbi szisztémás terápia, valamint lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus urothelrák esetén platina alapú kemoterápia és PD-1 vagy PD-L1 inhibitor alkalmazása után.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/987877

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.