hirdetés

Műtét utáni reziduális ráksejtek elölése

Sebkezelő géllel kombinált CAR-T-sejtek bizonyultak hatásosnak nehezen eltávolítható tumorok reziduális sejtjeinek elölésében.

hirdetés

Január 11-én a Science Advances folyóiratban jelent meg a University of Pennsylvania kutatóinak közleménye, amely jelentős eredményeket ígér a sebészeti úton eltávolított daganatok rekurrenciájának csökkentésében. Az ilyen műtéteknél a daganatok széle mindig igen kritikus terület, mivel, ha az eltávolított rákos szövet szélein a szervezetben ráksejtek maradnak, azok jelentős mértékben növelik a betegség visszatérésének kockázatát. Ezen reziduális sejtek eltávolítása nagy kihívás a sebészek számára, hiszen nem lehet mindig egyértelműen megállapítani, hogy hol végződik a tumor, és hol kezdődik az egészséges szövet.

Erre a problémára lehet hatásos válasz az a megoldás, amit a kutatók a tanulmányban részletesen ismertetnek: a műtéti vérzések elállítására szolgáló gélhez (Tisseel) CAR-T-sejteket adtak. Az eszközt állati modellszervezetekben tesztelték: 20 egérnél alkalmazták nehezen eltávolítható tumorok reszekcióját követően, és az eredmények szerint 19 esetben sikeresen akadályozta meg a daganatok visszatérését anélkül, hogy a sebgyógyulást hátráltatta volna. A következő lépés a humán vizsgálatok indítása lesz.

A cikk egyik szerzője, Dr. Carl June, a Perelman School of Medicine immunterápiás központjának vezetője szerint a CAR-T-sejtek igen potensek a reziduális ráksejtek eltávolításában részleges reszekciót követően, legalábbis preklinikai modellek eredményei szerint. A mostani gél egy korábbi megoldás továbbfejlesztése: a University of North Carolina kutatói egér modellszervezeten glioblasztóma eltávolítását követően az egyik csoportnak CAR-T sejteket adagoltak, míg a másik csoportban az emberi májban termelt fibrinből készített porózus gélbe ágyazták a CAR-T-sejteket, amelyeket a műtéti területen alkalmaztak. Ebben a vizsgálatban 14 egérből 9 még a műtétet követő 94. napon is daganatmentes maradt, míg az egyszerű CAR-T adagolásban részesült egereknél 10-ből 8 esetben visszatért a tumor.

A mostani próbálkozás során a kutatók már nem saját maguk készítette gélt használták, hanem a sebészek által a nehezen hozzáférhető helyek vérzéseinek csillapítására alkalmazott (szintén fibrin alapú) Tisseel szövetragasztót (gyártó: Baxter Healthcare). A vizsgálat során több összetevő koncentrációján is módosítottak, hogy a CAR-T-sejtek a lehető legkevésbé távolodjanak el a műtéti területtől. Mivel az egereken a glioblasztóma eltávolításával végzett vizsgálat eredményei már rendelkezésre álltak, June és munkatársai úgy döntöttek, hogy a gélt szintén igen nehezen kezelhető daganatokon: tripla-negatív emlőrákban és hasnyálmirigyrákban tesztelik. Mindkét daganattípus igen nehezen távolítható el: a hasnyálmirigyrákos betegek 25%-ánál számoltak be rekurrenciáról, és tripla-negatív emlőrákban is nagyon gyakori a tumor újbóli megjelenése olyan betegeknél, akiknél a műtét során nem a teljes emlőt távolítják el.

A kutatók a CAR-T-sejtek kialakítása során a mezotelint célozzák meg, mivel ez a fehérje mindkét tumortípus felületén megtalálható (és adenokarcinóma egyéb formáiban is jelen van), ráadásul a mezotelin CAR-T-sejteket gyakran használják a humán gyógyászatban, így már elegendő adat áll rendelkezésre adagolásukról és biztonságosságukról is. A műtétek során az egereknél a kutatók szándékosan csak a daganatok kb. 75%-át távolították el, hogy meggyőződhessenek arról milyen hatásos lesz a gél a hátramaradó 25%-kal. Gondoskodtak arról is, hogy megmaradjon néhány olyan ér, ami a tumorok maradékait táplálhatja – újabb leküzdendő akadályt állítva ezzel a kezelés útjába. A vizsgálat során három csoportba osztották az állatokat: az egyik csoport a CAR-T-sejtes gélt kapta, a második intravénásan csak CAR-T-sejteket, a harmadik, kontroll csoport pedig csak a sebészeti beavatkozást.

Az eredmények szerint a 90 napos megfigyelési időszak végén a CAR-T-sejtes géllel kezelt egerek szinte mindegyike életben volt (20-ból 19), míg a csak CAR-T-sejteket kapott egereknek mindössze 25%-a, a csak reszekcióban részesülő egerek közül pedig egy sem.

A CAR-T-sejtes gél nem egyszerűen csak elölte a hátra maradt tumorsejteket, hanem erre jelentős mellékhatások és a sebgyógyulás hátráltatása nélkül volt képes. A kutatók nagyon tartottak attól, hogy a CAR-T-sejtek által okozott gyulladás a szövetkárosodással kombinálva nehezen gyógyuló sebeket eredményez majd, különösen, mivel a CAR-T-sejtek hatásmechanizmusa nem tisztázott teljes mértékben. Örvendetes módon a tanulmány szerint azonban a sebek gond nélkül gyógyultak be.

További kedvező eredmény volt, hogy a lokálisnak nevezhető, kifejezetten a daganat környékére adagolt CAR-T-sejtek nem okoztak olyan szisztémás mellékhatásokat, mint amilyeneket a CAR-T-sejtterápiát intravénásan kapó alanyoknál tapasztaltak. Ez sajnos nem biztos, hogy a humán vizsgálatok során is valóban így történik majd, mivel az egerek szervezetében a humán CAR-T-sejtek csak rövidebb ideig maradnak fenn, de a CAR-T-sejtek migrációs elemzése azt sugallja, hogy jelentős részük nem fog elvándorolni az alkalmazási területről, azaz a toxicitás kockázata is vélhetően csökkenni fog.

A preklinikai bizonyítékok birtokában a kutatók a közelmúltban megkezdték egy humán, emlőrákos betegeken folytatott klinikai vizsgálat megtervezését.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A CAR-T cell gel kills residual cancer cells left over from surgery

Chimeric antigen receptor T cells as adjuvant therapy for unresectable adenocarcinoma

Fibrin gel enhances the antitumor effects of chimeric antigen receptor T cells in glioblastoma

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.