hirdetés

Új terápiás megközelítés HER2-pozitív emlőrákban

Egy közismert lipidcsökkentővel kombinált antitest-gyógyszer konjugátum hozhat áttörést az HER2-pozitív emlőrák kezelésében.

hirdetés

A Journal of Nuclear Medicine októberi számában közölte a St. Luis (Missouri) székhelyű Washington University School of Medicine kutatóinak cikkét, amelyben a HER2-pozitív emlőrák kezelésének egy új megközelítését írják le. Az új terápiás módszer lényege, hogy lovasztatinnal kombinált antitest-gyógyszer-konjugátum (ADC; antibody-drug conjugate) kezelést alkalmaznak, ami átmenetileg megnöveli a sejtfelszíni HER2-receptorok expresszióját, így az ADC készítmény pontosabban talál célba. Ennek gyakorlati alkalmazása a klinikumban azzal az előnnyel járna, hogy a tumorok szuppressziójához kevesebb kezelési ciklus lenne szükséges, így minden bizonnyal sokkal kevesebb nemkívánatos mellékhatást kellene elviselniük a betegeknek, és a kezelés menete is leegyszerűsödne.

Az antitest-gyógyszer konjugátumok (ADC-k) az utóbbi évtizedben kiemelkedő jelentőségű onkológiai készítményekké váltak, mivel képesek a daganatokat viszonylag pontosan megcélozni, hatékonyságuk pedig kiváló. A HER2-ADC terápiák már a klinikumban is hatásosnak bizonyultak emlő-, tüdő-, húgyhólyag- és gyomorrák kezelésében egyaránt. Bár általában jól tolerálhatók, a gyógyszerek többszörös adagolása súlyos mellékhatásokat okozhat, leggyakrabban hematológiai eltéréseket, májkárosodást és/vagy tüdőkárosodást. Az ADC-k által okozott toxikus mellékhatásokat csökkentő stratégiák és az ADC-toxicitás prediktív biomarkerei jelenleg kielégítetlen gyógyászati igényt jelentenek.

Patricia Pereira, a cikk vezető szerzője így nyilatkozott: “Ebben a vizsgálatban arra a felvetésre szerettünk volna választ adni, hogy a sejtfelszíni HER2-receptorok expresszióját átmenetileg megemelő lovasztatinnal kombinált egyszeri ADC-kezeléssel kiváltható-e a több ciklusban végzett ADC-terápia. Ennek elemzésére, a tumorok méretének és a HER2-expresszió változásainak nyomon követése céljából pedig HER2-célzott immuno-PET-et alkalmaztunk.”

A kutatók egér állati modellszervezetekbe implantáltak laboratóriumban kitenyésztett és emberi betegekből származó gyomorráksejteket. Amikor a daganatok kellőképpen megnőttek, az egereket csoportokra osztották, és különböző kezelési sémákat kaptak (nincs kezelés [kontroll], több ciklusnyi ADC-dózis, több ciklusnyi ADC-dózis lovasztatinnal, egyszeri ADC-dózis, vagy egyszeri ADC-dózis lovasztatinnal).

Hangsúlyozottan preklinikai körülmények között a lovasztatinnal kombinált ADC-terápia már egyetlen dózis alkalmazása során hasonló mértékben csökkentette a tumorok térfogatát, mint a több cikluson keresztül beadott ADC-kezelés. A vizsgálat eredményei pedig azt is megmutatták, hogy az immun-PET noninvazív módon képes a HER2 tumorszintek nyomon követésére a HER2-célzott ADC-terápiákkal történő kezelés után.

“Ez a preklinikai munka azért jelentős, mert javulást és egyszerűsödést hozhat a HER2-pozitív emlőrák terápiájában” - jegyezte meg Pereira. "Nemcsak a kezelés menetét egyszerűsíti azáltal, hogy csak egyszeri alkalommal kell ADC-készítményt kapnia a betegnek, hanem a szükséges adagok számának minimalizálásával a mellékhatások kockázatát is csökkentheti. Emellett a molekuláris képalkotás segítségével személyre szabva a terápiát, növelhető a kezelés hatékonysága is. Ezek az eredmények olyan jövőt sejtetnek, amelyben a molekuláris képalkotó technikák kritikus szerepet játszanak majd a gyógyszerfejlesztés és az onkológiai kezelésekkel kapcsolatos döntések irányításában, különösen, mivel egyre több különböző ADC-t tesztelnek és hagynak jóvá egyes ráktípusok terápiájában. Jelenleg nincs tökéletes módszer az ADC-kre adott tumorválasz nyomon követésére, de ez a kutatás azt jelzi, hogy a molekuláris képalkotás áthidalhatja ezt a hiányosságot, mivel a terápiás válasz valós idejű monitorozását teszi lehetővé.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

PET imaging validates use of common cholesterol drug to enhance HER2-targeted cancer therapy

Immuno-PET Detects Antibody–Drug Potency on Coadministration with Statins

Irodalmi hivatkozás:

Emma L. Brown et al, Immuno-PET Detects Antibody–Drug Potency on Coadministration with Statins, Journal of Nuclear Medicine (2023). DOI: 10.2967/jnumed.122.265172

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Keresem a cikkben a közismert vérnyomáscsökkentőt, de félrefordítás történt. Sajnos a hírlevélbe is így került. Érdemes javítani.
A lovasztatin közismert lipidcsökkentő, a hivatkozott publikációban is "common cholesterol drug".
válasza hozzászólásához
#
Nagyon szépen köszönjük az észrevételt, javítottuk, és elnézést kérünk a lapsusért.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.