hirdetés

Hosszabb emlőrák túlélés olaparibbal

Emlőrákban az olaparib különösen, áttétes betegség első vonalú kezeléseként hosszú távú túlélési előnyt biztosít a szokásos kemoterápiákhoz képest.

hirdetés

A fázis 3 OlympiAD vizsgálat legújabb eredményei szerint a PARP-gátló olaparib (Lynparza) a HER2-negatív áttétes emlőrákban és csíravonali BRCA- mutációban szenvedő nőknél hosszú távú túlélési előnyt biztosíthat, különösen első vonalbeli kezelésként adva.

Bár a teljes populációban a medián teljes túlélés csak valamivel több mint 2 hónap különbséget mutatott az olaparib javára az orvos által választott kemoterápiához képest a több a mint 2 éves utánkövetés során, de a medián teljes túlélési előnye közel 8 hónap volt azoknál a betegeknél, akik olaparibot kaptak az első vonalbeli kezelésként (22,6 vs 14,7 hónap).

Dr. Mark E. Robsonnak (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) és munkatársainak az European Journal of Cancer folyóiratban online megjelent post hoc feltáró elemzése alátámasztja az olaparib hosszú távú túlélési előnyeit, különösen, ha áttétes emlőrák esetén első vonalban alkalmazzák.

2017-ben publikálták az OlympiAD- vizsgálat kezdeti eredményeit, amelyben az olaparibot az orvos által választott kemoterápiával hasonlították össze olyan betegeknél, akik korábban két kemoterápiás vonalat kaptak áttétes betegség miatt. Ekkor az olaparib kezelés statisztikailag szignifikáns, 2,8 hónapos progressziómentes túlélési (PFS) előnnyel járt (7,0 vs 4,2 hónap) az átlagosan 14 hónapos követési idő alatt, de akkor még nem általános túlélési adatok.

Az új elemzés további 25,7 hónapos nyomon követést tartalmaz, amelynek során 6 havonta értékelték a teljes túlélést. Az OlympiAD összes résztvevője antraciklint kapott, hacsak nem adása nem volt ellenjavallt, taxánt neoadjuváns, adjuváns vagy metasztatikus kezelésként és metasztatikus emlőrák esetén legfeljebb két kemoterápiás sémát. A betegek véletlenszerűen naponta kétszer 300 mg olaparib tablettát, vagy az orvos előre meghatározott más szert: kapecitabint, vinorelbint vagy eribulint kaptak a betegség objektív progressziójáig vagy elfogadhatatlan toxicitásig.

A 302 betegből álló teljes populációból 38 (12,6%) maradt a vizsgálatban – közülük 10 továbbra is kapott olaparibot, 28-an pedig abbahagyták a kezelést. A vizsgálat idején 232 beteg halt meg.

A medián teljes túlélés statisztikailag hasonló volt az olaparib és a kemoterápia esetén 19,3 illetve 17,1 hónap (kockázati arány [HR], 0,89), a 3 éves teljes túlélés pedig 27,9% és 21,2% volt. Az olaparibot vagy kemoterápiát első vonalbeli kezelésként kapó betegek alcsoportjában azonban a teljes túlélés mediánja 22,6 vs 14,7 hónap volt (HR, 0,55; 95% CI, 0,33-0,95). Ebben a csoportban az olaparib-karban lévő betegek 40,8%-a volt életben 3 év elteltével szemben a kemoterápiás csoport 12,8%-ával.

A vizsgálók nem jelentettek az olaparibhoz kapcsolódó új, súlyos nemkívánatos eseményeket, de a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban többek között felhívták a figyelmeztet arra, hogy a progressziómentes túlélés mindkét kezelési karban hasonló volt az alcsoportok között. Összességében az olaparib és az orvos által választott kemoterápia közötti számszerű általános túlélésbeli különbség azt jelzi, hogy hogy az olaparibbal biztosítható a leghosszabb túlélés azon betegek körében, akik korábban áttétes betegségük miatt nem kaptak kemoterápiát, de ennek lehetőségét tovább kell vizsgálni.

 

A vizsgálatot az AstraZeneca és a Merck Sharp & Dohme LLC támogatta.

Forrás:

Robson ME,  Im S-A, Senkus E et al: OlympiAD extended follow-up for overall survival and safety: Olaparib versus chemotherapy treatment of physician's choice in patients with a germline BRCA mutation and HER2-negative metastatic breast cancer European Journal of Cancer 184:39-47, May 2023 olnine: February 14, 2023DOI:https://doi.org/10.1016/j.ejca.2023.01.031

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.