hirdetés

Mennyire hasznosak a keringő tumorsejtek a korai diagnózisban?

A késői stádiumban felfedezett rákos betegek kezelési lehetőségei erősen korlátozottak, ezért a daganatos betegek kimenetelének javítása szempontjából a daganatos megbetegedések korai diagnózisa továbbra is alapvető fontosságú.

hirdetés

A késői stádiumban felfedezett rákos betegek kezelési lehetőségei erősen korlátozottak, ami általában kedvezőtlen prognózist eredményez a betegek számára. Az áttétes szolid daganatos betegek számára rendelkezésre álló lehetőségek csekély arányban hoznak gyógyulást, ezért a daganatos betegek kimenetelének javítása szempontjából betegségük korai diagnózisa továbbra is alapvető fontosságú.

A daganatdiagnosztika jelenlegi arany standardja a szövettani vizsgálat. A biopszia egy invazív eljárás, és korlátozott információt szolgáltat a tumor heterogenitásáról. Biopsziás mintákat általában csak akkor vesznek, ha a daganat klinikai jeleit észlelik, ami jelentősen korlátozza hasznosságukat a korai diagnózisban.

Körülbelül 20 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a keringő tumorsejtek (CTC) jelenléte metasztatikus emlőrákban szenvedő, új kezelési vonal előtt álló betegeknél előrejelzi a teljes és progressziómentes túlélést. A CTC prognosztikai értéke független volt a kezelési sortól (első vagy második), és jobban jelezte a prognózist, mint az áttét helye, a terápia típusa vagy a teljes primer reszekciót követő áttétképződésig eltelt idő. Ezek az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a CTC jelenléte felhasználható az előrehaladott betegség stádiumbeosztási rendszerének módosítására.

Azóta a folyadékbiopsziás vizsgálatokkal kapcsolatos kutatások gyorsan bővültek, és a különböző testnedvekben számos biomarkert vizsgáltak abból a szempontból, hogy mennyire hasznosak a szilárd daganatok értékelésében.

Folyadék- vs. szövetbiopszia

A folyadékbiopszia egy minimálisan invazív, könnyen használható eszköz. Alkalmazzák a rák kimutatására, a kezelésre adott válasz értékelésére vagy a betegség progressziójának nyomonkövetésére. A folyadékbiopszia során a primer és metasztatikus (vagy mikrometasztatikus) helyekről származó vizsgálati anyag a szöveti biopsziával nyert mintákhoz képest heterogénebb képet ad a teljes tumorsejt-populációról.

Metasztázis

Azt az elképzelést, hogy az áttétes elváltozások az előrehaladott primer tumorokból disszeminálódott rákos sejtekből alakulnak ki, a tudomány jelentősen meghaladta, miután a korai stádiumú betegségben szenvedők csontvelőjében disszeminált tumorsejteket (DTC) azonosítottak. Ennek nyomán a kutatók a rákos áttétképződést már nem lineáris eseménykaszkádnak, hanem egyidejű, részben átfedő folyamatok sorozatának tekintették, mivel az áttétképző sejtek új fenotípusokat vesznek fel, miközben elhagyják a korábbi viselkedésformáikat.

Az áttétképződés megindulása nem egyszerűen egy sejt adott sejtből kiinduló és azáltal meghatározott esemény, hanem azt nagymértékben befolyásolja a komplex szöveti mikrokörnyezet. Bár a távoli szövetek disszeminált tumorsejteket általi kolonizációja rendkívül hatástalan folyamat, időnként viszonylag sok keringő tumorsejt mutatható ki a rákos betegek vérében (>1000 CTC/mL vérplazma), miközben a klinikailag kimutatható áttétek száma aránytalanul alacsony, ami megerősíti, hogy a tumorsejtek diffúziója már korai stádiumban is megtörténhet, de az az általános, hogy csak későbbi fázisban történik meg.

Korai terjedés

Jelenleg keveset tudunk arról, hogy a rák egyes altípusai milyen valószínűséggel alakulnak ki a különböző szövetekben, illetve arról, hogy az egyes szövetek mekkora valószínűséggel válnak áttétképző hellyé. Az egyik legzavaróbb klinikai jelenség az, amikor a hónapokig, évekig, sőt évtizedekig látszólag betegségmentesnek tűnő tumorreszekált betegben kiújul a betegség kiújul, és késői stádiumú áttétes betegséget diagnosztizálnak náluk. Ez a folyamat lehet az elsődleges tumor reszekcióját követő minimális reziduális betegségből származó sejtáttétek vagy a már meglévő, klinikailag nem kimutatható mikrometasztázisok következménye. A korai disszeminált sejtekből is eredhet, amelyek nyugalmi állapotban maradnak és ellenállnak a terápiának, majd hirtelen újra felébrednek és klinikailag kimutatható makrometasztázisokká proliferálódnak.

A nyugvó DTC lehet a fő oka az áttétek késedelmes felismerésének. Úgy gondolják, hogy a radikális prosztatektómián átesett prosztatarákos betegek mintegy 40%-ánál jelentkezik biokémiai kiújulás, ami arra utal, hogy az eljárás idején valószínűleg rejtett DTC vagy mikrometasztázisok vannak jelen. A megállapítás összhangban van azzal, hogy a DTC-ket sok évvel a tumor reszekciója után észlelik, ami valószínűsíti, hogy ezek a műtéti kezelés előtt szabadultak fel. Mindazonáltal a tumorsejtek nyugvó állapotának kutatása korlátozott, mivel a DTC-minták - amelyeket túlnyomórészt a csontvelőből vesznek - kinyerése invazív és technikailag is kihívást jelent.

Keringő tumorsejtek okozta áttétek

A rákos sejtek epithelialisból mezenchymálissá alakulhatnak, ami megkönnyíti az elsődleges tumorról való leválásukat és a vérkeringésbe történő intraváziójukat (1. lépés). A rákos sejteknek a primer tumorból a vérkeringésbe történő disszeminációja történhet egyes sejtek formájában, de akár több CTC is kerülhet a keringésbe, sőt immunsejteket és vérlemezkéket tartalmazó sejtklasztereket, úgynevezett mikroembóliák is juthatnak a váráramba. A keringésben túlélő CTC-k (2. lépés) kiléphetnek a véráramból (3. lépés) és áttétes daganatokat hozhatnak létre (4. lépés), vagy nyugalmi állapotba kerülhetnek és távoli szervekben, például a csontvelőben telepedhetnek meg.

A keringő tumorsejtek diagnosztikus használata

A CTC-ket több mint egy évszázaddal ezelőtt fedezték fel, de csak az utóbbi években sikerült fejlődött ki alkalmas technológiát kifejleszteni vizsgálatukhoz és biomarkerként való hasznosságuk értékeléséhez. A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy nemcsak a CTC-k száma növekszik az alvó és a nyugalmi fázisok alatt, hanem arra is, hogy ezek a CTC-k jobban képesek áttétképzésre, mint az ébrenléti vagy aktivitási időszakokban keletkezők.

A CTC-klaszterek (mikroembóliák) két vagy több CTC-ből álló csoportok. lehetnek homotípusosak, amikor kizárólag CTC-kből állnak, de tartalmazhatnak különböző stromasejteket, például rákhoz kapcsolódó fibroblasztokat vagy vérlemezkéket és immunsejteket (azaz heterotípusosak). Úgy tűnik, hogy a CTC-klaszterek (akár tartalmaznak leukocitákat, akár nem) nagyobb metasztatikus kapacitással rendelkeznek, mint az egyes CTC-k.

A CTC-k számos jellemzője mérhető: így a genetikai és epigenetikai jellemzők és a fehérjeszintek, ami segíthet az áttétek kialakulásában szerepet játszó folyamatok megértésében. A CTC mennyiségi értékelése jelezheti a tumorterhelést agresszív rákos betegeknél, mint azt primer tüdőrákos betegeknél bizonyították.

Korai rákdiagnózis

A CTC-kkel kapcsolatos korai kutatások nem vizsgálták hasznosságukat a korai stádiumú daganatok diagnosztizálásában, mivel úgy gondolták, hogy a CTC-k az előrehaladott stádiumú betegségekre jellemzőek. Ezt a hipotézist később elvetették, miután bebizonyosodott, hogy a nagyon korai rákos sejtek helyi intravaszkuláris inváziója akár több órán keresztül is fennáll. Ez a tulajdonság lehetővé teheti a CTC kimutatását a rák klinikai diagnózisa előtt.

A CTC-ket különböző daganatos megbetegedésekben mutatták ki: emlőrákban az I. stádiumú betegségben szenvedő betegek 20%-ánál, a II. stádiumú betegségben szenvedő betegek 26,8%-ánál és a III. stádiumú betegségben szenvedő betegek 26,7%-ánál; nem metasztatikus vastagbélrákban, beleértve az I. és II. stádiumú betegséget is; és a lokalizált prosztatarákos betegek több mint 50%-ánál.

A korai stádiumú, nem kissejtes tüdőrákban a CTC jelenléte a túlélés bizonyítottan kedvezőtlen prognosztikai előrejelzője. A hasnyálmirigy ductus adenokarcinómában szenvedő betegeket 75%-os érzékenységgel és 96,3%-os specificitással különbözteti meg a nem rákos hasnyálmirigybetegségben szenvedő betegektől. A CTC-pozitivitási pontszám (megfelelően definiálva) és a szérum prosztata-specifikus antigén szint együttese előre jelezte a klinikailag jelentős prosztatarák biopszián alapuló diagnózisát.

Mindezek az adatok alátámasztják a CTC hasznosságát a korai rákdiagnosztikában. Az áttétekkel, és így az agresszív tumorokkal való kapcsolatuk más (nem invazív vagy minimálisan invazív) biomarkerekkel szemben előnyt biztosít számukra az invazív tumorok korai azonosításában a jobb gyógyulási arányt biztosító terápiás beavatkozás érdekében.

Forrás:

https://www.univadis.it/viewarticle/cellule-tumorali-circolanti-utilit%C3%A0-la-diagnosi-precoce-2023a1000gux

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.