hirdetés

Hordozható eszköz az emlőrák korai kimutatására

Az MIT kutatói egy olyan, melltartón viselhető ultrahangos eszközt fejlesztettek, amely korai stádiumú tumorok észlelésére képes.

hirdetés

A Science Advances folyóirat július 28-án közölte a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikkét, amelyben az emlőrák korai diagnózisát segítő, melltartón viselhető ultrahangos eszközt mutatnak be. Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség, de korai diagnózisa esetén a túlélés ma már csaknem 100%-os, késői stádiumban észlelve viszont drámai mértékben, akár 25% környékére csökkenhet. A készülék fejlesztését szomorú személyes érintettség motiválta: a fejlesztést vezető Canan Dagdeviren nagynénje annak ellenére halt meg a diagnózist követő három hónapon belül emlőrákban, hogy rendszeresen járt mellrákszűrésre, de még a legkésőbbi felvételen sem látszott daganat. Dagdeviren még a nagynéni halálos ágya mellett felvázolta egy olyan, melltartón hordozható eszköz vázlatát, ami a későbbi fejlesztések alapja lett. A negatív mellrákszűrési eredmény és a következő szűrés időpontja között kialakuló daganatos esetek száma az összes mellrákos eset 20-30%-át teszi ki, és sajnos ezek a leginkább gyorsan kialakuló, agresszív tumorok. A magas kockázatú nők esetében tehát indokolt lehet a kötelező szűrési időpontok között is felvételeket készíteni, ha pedig ezek az ultrahangos felvételek egy kényelmesen viselhető, a melltartóra csatlakoztatható tapasszal is elvégezhetők, a felvételek elemzése nem korlátozódik időben pontszerű képekre, hanem folyamatában értékelhetők a szöveti elváltozások.

Az MIT kutatóinak új eszköze egy hajlékony, melltartóra erősíthető tapasz, amelyre ráilleszthető a piezoelektromossággal működő ultrahangos fejegység. Az eszköz előnye, hogy több szögből is képes felvételeket készíteni, akár 8 cm mélyen elhelyezkedő szövetek is vizsgálatók vele, és a képminőség is csaknem eléri a kórházban készített felvételekét. Az eszközt viselő személynek nem kell különleges oktatást adni, az eszköz nagyon egyszerűen használható, viselése kényelmes, ezért otthon is hordható.

A képminőség tesztelése során egy 71 éves nő esetében például a készülék képes volt kimutatni olyan 0,3 cm-es cisztákat, amelyek nagyjából megfelelnek egy korai stádiumú emlődaganat mérettartományának.

Egyelőre az eszközből a kórházi ultrahangos készülékekhez csatlakoztatva nyerhetők ki a képek, de az MIT mérnökei egy okostelefon méretű készüléken is dolgoznak, ami megkönnyíti majd a felvételek “előhívását”. A másik további fejlesztési irány, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazó képfelismerő szoftvereket eresztenek rá ezekre a képekre a minél korábbi stádiumban történő észlelés elősegítése érdekében.

Az eszköz további előnye, hogy nem egyszer használatos, azaz élettartama során folyamatosan használható. A kutatók szerint elsősorban a magas kockázatú és a szűrőközpontoktól távol élő nők számára jelenthet óriási segítséget, de a kutatók egy merész, távlati célt is megfogalmaztak: 98%-ra szeretnék növelni az emlőrákos betegek túlélési arányát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A wearable ultrasound scanner could detect breast cancer earlier

Conformable ultrasound breast patch for deep tissue scanning and imaging

Irodalmi hivatkozás:

Wenya Du et al, Conformable Ultrasound Breast Patch for Deep Tissue Scanning and Imaging, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adh5325.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.