hirdetés

A petefészekműködés szuppressziójának előnyei emlőrákban

Egyértelműen nőtt azon emlőrákos betegek túlélése azoknál a nőknél, akik a tamoxifen mellé goserelint is kaptak.

hirdetés

Az ASTRRA vizsgálat 8 éves követése során kimutatták, hogy a petefészekműködés felfüggesztése goserelinnel és tamoxifennel jobb eredményekre vezet, mint az egyedüli tamoxifen-kezelés.

A SOFT vizsgálat (Suppression of Ovarian Function Trial) legújabb kiértékelése szerint a tamoxifen adagolása melletti petefészek szupresszió esetén a medián betegségmentes túlélés 85,4%-nak, egyedüli tamoxifen mellett csak 80,2%-nak adódott (HR: 0,67, 95%CI 0,514-0,869, P=0,0027). Egyértelműen nőtt azon emlőrákos nők túlélése, akik a kemoterápia után még mindig premenopauzában maradtak (vagyis vérzésük fennmaradt, vagy visszatért). A SOFT vizsgálat kiértékelése szerint az 5 éves és a 8 éves betegségmentes túlélés 0,82 és 076 HR értékeket mutatott.

Az American Society of Clinical Oncology 2022-es találkozóján elmondta, Dr. Hee Jeong Kim (Asian Medical Center, Seoul, South Korea) az ASTRRA vizsgálat (Addition Ovarian Suppression to Tamoxifen in Young Women With Hormone-Sensitive Breast Cancer Who Remain Premenopausal or Regain Vaginal Bleeding After Chemotherapy) befejezése utáni kiértékelés eredményeit ismertette. Az 1298 beteget számláló vizsgálatban egyenlő arányban randomizáltak 647 beteget tamoxifenre, 635 beteget tamoxifen plusz petefészekfunkció szupresszióra. A vizsgálat elsődleges célja betegségmentes túlélés-, a másodlagos cél a teljes túlélés volt.

Az ASTRRA adatainak korábbi, 5 év követés utáni feldolgozásakor az egyedüli tamoxifen csoportban 87,2%, a kombinált kezelési csoportban 89,9% volt a betegségmentes túlélés (a kemoterápia után is premenopauzálisnak tekinthető hormon-érzékeny emlőrákos nők körében). A másodlagos cél, a teljes túlélés szintén a kombinált kezelést kapott betegeknél volt kedvezőbb (R: 0,31, 95%CI 0,10-0,94, P=0,029). Egy későbbi, medián 106,4 hónapos követés után a kombinált kezeléssel 5,2%-os abszolút különbséget lehetett kimutatni a kombinált kezelést kapó asszonyok javára, míg 5 év után ez csak 2,7% volt. Ilyen eredményekkel számoltak már a vizsgálat megindításakor is: a kombinált kezeléssel 84,1%-os, az egyedüli tamoxifen kezeléssel 78,1%-os betegségmentes túlélést prognosztizáltak, ami 6%-os abszolút különbséget jelent (HR: 0,67, 95%CI 0,516-0,872, P=0,0025). A másodlagos cél (a teljes túlélés) 8 év követés után szintén valamivel jobb volt a kombinált csoportban (96,5% vs 95,3%), de a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (HR: 0,78, m95%Cl 0,486-1,253, P=0,3), de abszolút értékben azt jelezte, hogy a kombinált kezelés kedvezőbb. A távoli áttét-mentes túlélés kockázati értéke (HR-je) 0,71 volt, ami egyértelműen a kombinált kezelés előnyét mutatta. A kombinált kezeléssel a betegek több, mint 95%-a életben volt 8 év múlva, a valódi teljes túlélés (OR) kiértékeléséhez a szerzők szerint több eseményre lenne szükség.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy nem tartalmazott biztonságossági adatokat és nincsenek feljegyezve a mellékhatások. Mivel a petefészek-funkció elnyomása évtizedek óta használatos a klinikai gyakorlatban és mellékhatásai jól ismertek, ezért csak a kezelés onkológiai hatásosságára fókuszáltak.

Forrás:

Alexander W. Large benefit from ovarian function suppression in breast cancer. Medscape Medical News > Conference News > ASCO 2022. June 23, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.