hirdetés

Ösztrogéngátlók ösztrogénreceptor-negatív ráktípusokban

A tumor környezetének megváltoztatásával és a T-sejtek aktiválásával teszik hatásosabbá az immunterápiát.

hirdetés

Augusztus 3-án jelent meg a British Journal of Cancer hasábjain a Hokkaido University kutatóinak közleménye, amelynek fő megállapítása szerint az ösztrogénreceptor-negatív emlőráktípusok is reagálnak az antiösztrogén kezelésekre.

Az ösztrogén közismerten szerepet játszik többféle ráktípus, de különösen az emlőrák progressziójában. Az emlőrákok mintegy 75%-a ösztrogénérzékeny: az ösztrogén receptor α (ERα) hormonreceptort expresszálják, így az ösztrogén elősegíti a tumor növekedését. Meglepő módon azonban megfigyelték azt is, hogy az ERα-negatív ráktípusokban, például a tripla-negatív emlőrákban (TNBC; triple-negative breast cancer) az ösztrogén - még nem teljesen tisztázott okokból - szintén elősegíti a tumorok növekedését.

A Hokkaidói Egyetem kutatócsoportja a most közölt vizsgálatban pontosan azt tárta fel, hogyan befolyásolja az ösztrogén a tumor mikrokörnyezetét és hogyan segíti elő a tumor növekedését az ERα-negatív ráktípusokban:

"Általánosságban elmondható, hogy az ösztrogén közvetlenül hat a rákos sejtekre, hogy elősegítse a sejtek túlélését és proliferációját, és eddig úgy véltük, hogy ez csak az ösztrogénérzékeny ráktípusokra igaz" - fejtette ki Nabeel Kajihara, a tanulmány vezető szerzője. "Az ösztrogén ezen felül azonban dokumentáltan más szerepet is betölt a tumor mikrokörnyezetében, például hatékonyan elnyomja az immunválaszt és védi a daganatokat."

A kutatók először a The Cancer Genome Atlas (TCGA) betegadatait elemeztk, majd sejtkultúrákon és egér modellszervezeteken végeztek vizsgálatokat, hogy megértsék, pontosan mi történik a tumorok környezetében.

A TCGA-adatokból megfigyelték, hogy TNBC-ben az ösztrogén elnyomja a citotoxikus T-sejtek indukcióját, amelyek fő feladata felismerni és elpusztítani a rákos sejteket. Ennek a megfigyelésnek a helytállóságát később igazolták egér TNBC- és vastagbélrák-modellekben olyan ráktípusokon, amelyek nem rendelkeznek ösztrogénérzékenységgel; ezután egy lépéssel tovább mentek, és egér modellszervezetekben az ösztrogénellenes terápia hatásait kezdték el vizsgálni ezekre a ráktípusokra.

A fulvesztrant, a jelenleg klinikai használatra engedélyezett leghatékonyabb ösztrogén-blokkoló az eredmények szerint elnyomta a tumorsejtek növekedését. A tumor növekedését két másik engedélyezett ösztrogénellenes gyógyszer, a tamoxifen és az anasztrozol is jelentősen csökkentette, ami megerősítette, hogy az ösztrogén szignalizáció blokkolása valóban hatásosnak tekinthető ezekben a ráktípusokban.

Az ösztrogénjel-blokkolók módosítják az immunválaszt annak érdekében, hogy növeljék a citotoxikus T-sejtek termelését, és teszik ezt kifejezetten az ösztrogén aktivitásának megakadályozásával. A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy egér modellszervezetekben az ösztrogénblokkolókat az immunellenőrzőpont-gátlókkal (ICI; immune checkpoint inhibitors) kombináló terápia drasztikusan képes elnyomni a tumorok progresszióját. A leginkább figyelemre méltó eredményeket a fulvesztrant és az anti-CTLA-4 kombinációja eredményezte, mivel ezek teljes mértékben képesek voltak a TNBC tumorok progressziójának elnyomására.

"Mostani vizsgálatunkban kimutattuk, hogy az antiösztrogén terápiák képesek lehetnek maximalizálni az immunterápiák hatásosságát, függetlenül a tumorsejtek ERα-expressziós státuszától" - jelentette ki a cikk társszerzője, Ken-ichiro Seino professzor. "Ez azonban csak az első lépés: a továbbiakban klinikai vizsgálatokra lesz szükség az ezt a megközelítést hasznosító onkológiai kifejlesztéséhez."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Estrogen-negative cancers respond to anti-estrogenic therapies, study shows

Blocking of oestrogen signals improves anti-tumour effect regardless of oestrogen receptor alpha expression in cancer cells

Irodalmi hivatkozás:

Nabeel Kajihara et al, Blocking of oestrogen signals improves anti-tumour effect regardless of oestrogen receptor alpha expression in cancer cells, British Journal of Cancer (2023). DOI: 10.1038/s41416-023-02381-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.