hirdetés

A BRCA2 mutációt hordozó emlőrák kialakulása

Egy új kutatás az emlőrák kialakulásának legkorábbi jeleit vizsgálja a preventív és korai beavatkozási stratégiák kifejlesztéséhez.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban augusztus 25-én jelent meg a National University of Singapore kutatóinak cikke, amelyben a BRCA2 mutációnak az emlő szöveteiben található sejtekre gyakorolt hatásait, és a korai BRCA2-mutációt hordozó emlőrák kialakulásának összefüggéseit vizsgálták.

Az emlőrák komoly kockázatot jelent a BRCA2 mutációval rendelkező személyeknél, mivel a hordozók mintegy 70%-ánál 80 éves életkorra kialakul a betegség. Míg a BRCA2 szerepe a DNS-javításban és a sejtek DNS-replikációs stresszel szembeni védelmét biztosító tumorszuppresszorként jól dokumentált, a BRCA2 mutációt hordozóknál az emlőrák kialakulásához vezető útvonalakról keveset tudunk.

Ashok Venkitaraman professzor, a cikk első szerzője így nyilatkozott: “Annak ellenére, hogy a BRCA2 mutációt hordozóknál nagy a kockázata az emlőrák kialakulásának, még mindig nem értjük, hogy ezek a mutációk hogyan hatnak az emlőmirigyek különböző sejttípusaira. Tanulmányunk célja, hogy feltárja a rák kialakulását megelőző legkorábbi eseményt az emlőszövet mikrokörnyezetében, hogy megfelelőbb korai beavatkozási stratégiákat tudjunk tervezni.”

A hosszú időn át, emlőorganoid-kultúrákon végzett részletes vizsgálat kimutatta, hogy az egészséges emlőmirigyek nem hajlamosak a daganatokat megelőző elváltozások kialakítására. Ha azonban a DNS-replikáció során stressznek tették ki őket, a hormonreceptor-negatív (HR-) luminális sejtek populációja jelentősen megnőtt. Feltűnő volt, hogy a BRCA2 mutációkat hordozó emlőmirigy-organoidok esetében ez a terjeszkedés különösen erőteljesnek bizonyult. A kutatók azt is észrevették, hogy a BRCA2 mutációval rendelkező HR- luminális sejtek fokozott sejtosztódást és túlélést mutattak replikációs stressz alatt.

Az egyetlensejt RNS-szekvenálás szintjén végzett további elemzés megemelkedett őssejt-markereket és I. típusú interferonválaszt azonosított ezekben a sejtekben, ami kedvez a HR- luminális sejtek osztódásának. Azt is kimutatta, hogy a HR- luminális BRCA2-mutáns sejtek csak többszörös stresszhatás után váltak hajlamosabbá a tumorképződésre, ami arra utal, hogy a HR- és HR+ tumorok kialakulását eltérő mechanizmusok irányítják, és különösen igaz ez a BRCA2-mutációt hordozó betegek csoportjában.

A korai rákfejlődést irányító mechanizmusok megértése kulcsfontosságú az emlőrákok elkülönülő altípusokba (pl. tripla-negatív emlőrákok, valamint a hormonpozitív és HER2-pozitív emlőrákok) való besorolásához, hogy célzott, korai kezelést lehessen alkalmazni a pozitív kimenetel elérése érdekében.

A kutatócsoport reméli, hogy a BRCA2 mutációt hordozó személyek körében végzett preventív masztektómiás esetek emlőmirigyein tovább validálhatják a tanulmányból származó legfontosabb megfigyeléseiket.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study provides insights into early breast cancer development in individuals with BRCA2 mutations

A transcriptional response to replication stress selectively expands a subset of Brca2-mutant mammary epithelial cells

Irodalmi hivatkozás:

Maryam Ghaderi Najafabadi et al, A transcriptional response to replication stress selectively expands a subset of Brca2-mutant mammary epithelial cells, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-40956-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.