hirdetés

A ribociklib csökkenti az emlőrák kiújulását

A fázis III. NATALEE vizsgálat eredményei szerint emlőrákban hatásosnak bizonyult a ribociklib adjuváns alkalmazása.

hirdetés

 

A Chicagóban megrendezésre került ASCO 2023 onkológiai konferencián a Novartis a fázis III. NATALEE klinikai vizsgálat időközi eredményeit ismertette, amelyek szerint hormonreceptor-pozitív, humán epidermális növekedési faktor 2 negatív (HR+/HER2-) korai stádiumú emlőrákban az endokrin terápiával (ET) együtt alkalmazott ribociklib (Kisqali) széles betegpopulációban szignifikáns mértékben csökkentette a betegség kiújulásának kockázatát a monoterápiában használt ET-hez képest. A klinikai vizsgálat a független értékelő bizottság szerint sikeresen elérte az elsődleges végpontot, ami az invazív betegség mentes túlélés (iDFS; invasive Disease-Free Survival) volt.

A NATALEE (NCT03701334) egy globális, multicentrikus, randomizált fázis III. klinikai vizsgálat, amelyben 20 ország vizsgálóhelyein több mint 5100 beteget randomizáltak ET monoterápiára, illetve ribociklibbel kombinált ET kezelésre. A bevont betegeknél korai emlőrákot (EBC, early breast cancer) állapítottak meg, azaz IIA, IIB vagy III stádiumú tumorokat diagnosztizáltak, és nyirokcsomó-érintettségtől függetlenül szerepelhettek a vizsgálatban. Az adjuváns kezelésként alkalmazott ribociklib+ET terápiában a Kisqali-t 400 mg/nap-os kezdő dózisban alkalmazták (középstádiumú emlőrák esetében az adag 600 mg/nap) annak érdekében, hogy a betegek életminősége a lehető legkevésbé csökkenjen, miközben a készítmény hatásossága a lehető leginkább fennmarad.

A NATALEE vizsgálatban az utánkövetési idő medián hossza 34 hónap volt: a hároméves utánkövetési időszakot a betegek 20%-a, míg a kétéves időszakot a betegek 57%-a teljesítette. Az iDFS mutatót a mostani adatértelmezésnél a teljes betegpopulációban bekövetkezett összesen 426 eseményt követően értékelték: a ribociklib csoportban a betegek 7,4%-ánál (a kb. 2500-ból 189 beteg) következett be kiújulás, míg a kontroll karon ugyanez a mutató 9,3% (237 beteg) volt. A hároméves utánkövetési időszakot követően a betegek 90,4%-ánál nem tért vissza a betegség, a kizárólag endokrin terápiával kezelt csoport 87,1%-os arányával szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

ASCO23: adjuvant ribociclib yields promising results for early-stage breast cancer

Clinical trial: Adding ribociclib to hormone therapy improves outcomes in patients with early breast cancer

Breast cancer drug shown to reduce recurrence risk

'Ray of hope': New advances in fighting a range of cancers

Adding Ribociclib to Hormonal Therapy Reduces Risk of Recurrence for People With Most Common Subtype of Breast Cancer

A Trial to Evaluate Efficacy and Safety of Ribociclib With Endocrine Therapy as Adjuvant Treatment in Patients With HR+/HER2- Early Breast Cancer (NATALEE)

Novartis Kisqali® Phase III NATALEE trial meets primary endpoint at interim analysis demonstrating clinically meaningful benefit in broad population of patients with early breast cancer

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.