hirdetés

Az SGLT2-gátlók újabb kedvező hatása

Az SGLT2-gátlók 2-es típusú cukorbetegségben és krónikus vesebetegségben szenvedők esetén jobban csökkentik a vérszegénység kockázatát, mint a GLP-1 RA-k.

hirdetés

A nátrium-glükóz-kotranszporter 2 (SGLT2) gátlók jobb kiegészítő kezelést jelenthetnek a vérszegénység kockázatának csökkentésére, mint a glükagonszerű peptid 1 receptor agonisták (GLP-1 RA-k) a 2. típusú cukorbetegségben (T2D) és krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedő betegek I-III. stádiumában.

Bár a 2-es típusú cukorbetegségben (T2D) és krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők 20-30%-ánál fordul elő vérszegénység, a jelenlegi irányelvek nem adnak konkrét ajánlásokat a vérszegénység megelőzését célzó adjuváns terápiára.

A JAMA Network Open című online folyóiratban megjelent retrospektív kohorszvizsgálatban Jia-Chian Hu (Nemzeti Cheng Kung Egyetem, Tainan, Tajvan) és munkatársai a tajvani Chang Gung kutatási adatbázis felhasználásával hasonlították össze a vérszegénység előfordulását olyan T2D-ben és CKD I-III. stádiumában szenvedő betegeknél, akik kezelését SGLT2-gátlókkal vagy GLP-1 RA-val kezdték.

A vizsgálatba összesen 13 799 olyan beteget vontak be, akiknek 2016. január 1. és 2021. december 31. között kezdték meg az SGLT2-gátlók (n = 12 331; átlagéletkor 62,4 év; 61,2% férfi) vagy a GLP-1 RA-k (n = 1468; átlagéletkor 61,5 év; 61,3% férfi) adását és a betgeket 2022. december 31-ig követték.

A betegek SGLT2-gátlóként empagliflozint, dapagliflozint, canagliflozint és ertugliflozint, míg a GLP-1 RA-ként lixisenatidot, liraglutidot, dulaglutidot és semaglutidot kaptak. Az elsődleges kimenetel a vérszegénység összesített előfordulása volt, ami tartalmazta az eseményes vérszegénységet és a vérszegénység kezelésének megkezdését.

A 2,5 éves medián követési idő alatt 2887, illetve 429 összetett vérszegénységi kimenetelt regisztráltak az SGLT2-gátlót, illetve GLP-1 RA-t kapó betegeknél. Az összetett vérszegénység előfordulási aránya 19%-kal kisebb volt az SGLT2-gátlót kapó betegeknél, mint a GLP-1 RA-t kapóknál (kockázati arány [HR], 0,81; 95% CI, 0,73-0,90), és hasonló eredményeket figyeltek meg a különböző egyedi SGLT2-gátlók tekintetében is. Bár az SGLT2-gátlók szedésekor a vérszegénységgel kapcsolatos események előfordulási gyakorisága kisebb volt (HR, 0,79; 95% CI, 0,71-0,87), a vérszegénység kezelésének aránya ezen szerek szedésekor nem volt alacsonyabb (HR, 0,99; 95% CI, 0,83-1,19).

Bizonyos hematológiai paraméterek, így a hemoglobinszint, a hematokritszint és a vörösvértestszám az SLGT2-gátló csoportban változatlanok maradtak, a GLP-1 RA csoportban viszont csökkentek.

A szerzők azt írták, hogy " a T2D-s és CKD I-III. stádiumú betegeke egy éven át tartó SGLT2-gátló kezelése során 55 betegre kezelésével előzhető meg egy további összetett anaemia kimenetel, szemben a GLP-1 RA egy éves alkalmazásához képest".

A megfigyelési adatok elemzése esetén fennáll a lehetősége annak, hogy bizonyos követési adatok hiányoznak vagy elvesztek. Az eredmények téves besorolása is lehetséges az ellenőrizetlen vérszegénység diagnóziskódok miatt.

Forrás: Hu J-C, Shao S-C, Tsai D H-T-D et al: Use of SGLT2 Inhibitors vs GLP-1 RAs and Anemia in Patients With Diabetes and CKD JAMA Netw Open. 2024;7(3):e240946. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.0946

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.