hirdetés

Alzheimer-kór korábbi kimutatását szolgáló módszer

A PET-vizsgálatnál korábban mutatja ki az Alzheimer-kórt a szabad vízmolekulákat feltérképező diffúziós tenzor képalkotó eljárás (FW DTI).

hirdetés

Az Alzheimer's & Dementia folyóiratban március 5-én jelent meg a University of Florida kutatóinak közleménye, amelyben az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásának egy új, ígéretes módszeréről számoltak be. A szabadvizes (free-water) diffúziós mágnesrezonanciás képalkotó eljárás (FW MRI) már a tünetek megjelenése, illetve a PET-vizsgálattal kimutatható agyi elváltozások kialakulása előtt képes a betegség kimutatására, mivel az agy mikrostruktúrájának finom elváltozásait detektálja.

A mostani vizsgálatban a kutatók a floridai Alzheimer-Kutatóközpont egyik programjában szereplő, összesen 128 demenciában szenvedő ill. nem szenvedő résztvevőjét vizsgálták meg pozitronemissziós tomográfiával (PET) - ez a képalkotó eljárás képes kimutatni az agyban megjelenő amiloid plakkokat, az Alzheimer-kór egyik fő jellemzőjét. Ezt követően egy másik vizsgálatot is végeztek a nem kötött vízmolekulákat kimutató (free-water) diffúziós MRI-vel (FW MRI). Az eredmények azt mutatták, hogy abban a fázisban, amikor a PET-vizsgálat még negatív volt amiloid-plakkokra, és a résztvevőknél demenciára utaló tünetek sem jelentkeztek, az FW MRI eljárás már képes volt az agyban strukturális eltéréseket kimutatni. Ezek az eredmények bizonyítják, hogy a szabad vízmolekulákat detektáló képalkotó módszer kimutatja az agy kulcsfontosságú területein található apró struktúrák elváltozásait, vagyis az agyszövet pusztulásának kezdeti jeleit – abban a fázisban is, amikor a PET-vizsgálat még negatív.

“Korábban a kutatók azt állították, hogy az egyik legkorábbi esemény, amit képalkotó vizsgálattal láthatunk, az agyban PET-szkennel kimutatható amiloid pozitivitás” - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, David Vaillancourt. “Mostani eredményeink azonban arra utalnak, hogy úgy tűnik, mind a vérben, mind az agyban már végbe mennek olyan elváltozások, amelyek megelőzik az agyban kimutatható amiloid-pozitivitást.”

A kutatók a vér amiloid szintjét a Quest AD-Detect amiloid béta 42/40 teszt segítségével határozták meg, amely a Quest Diagnostics által az Alzheimer-kór kockázatának felmérésére kifejlesztett vérplazma teszt. A kutatók ezt követően elemezték a diffúziós MRI-eredményeket, amelyek a szabad víz, vagyis az agyszövet által nem megkötött folyadék mennyiségét mutatták. Vaillancourt szerint két fő mechanizmus befolyásolja a szabad vizet: a sejtek pusztulása (atrófia) és a gyulladás. Ez az új módszer egy megbízható, nem invazív biomarker lehet egy másik neurodegeneratív betegség, a Parkinson-kór esetében is.

A mostani vizsgálatban azoknál a résztvevőknél, akiknek a vértesztje pozitív volt ugyan amiloidra, de a PET-vizsgálat negatív eredményt hozott, a diffúziós MRI a következő agyi elváltozásokat mutatta ki: csökkent agykérgi térfogat és vastagság, megnövekedett szabad vízmennyiség az agy 24 külső és belső régiójában, és az agy 66 területén a szöveti mikrostruktúra elváltozását.

A jelenlegi klinikai gyakorlatban a betegek Alzheimer-kórra való szűréséhez az orvosok a kórtörténetet, a neurológiai vizsgálatok, a kognitív és funkcionális értékelések, valamint további vizsgálatok eredményeinek kombinációját használják, amelyek magukban foglalhatnak agyi képalkotó vizsgálatokat, gerincvelői folyadékból vett minták elemzését és vérvizsgálatokat is. A betegség minél korábbi és minél kevesebb költséggel történő kimutatására szolgáló új módszerek és biomarkerek megnyithatnák az utat a betegség lassítását, megelőzését vagy kezelését célzó kísérleti gyógyszerek klinikai vizsgálatai előtt, és segíthetnének a már jelenleg is rendelkezésre álló gyógyszerekkel végzett kezelések korábbi megkezdésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study could lead to new way to detect brain changes associated with Alzheimer's risk

Diffusion MRI relates to plasma Aβ42/40 in PET negative participants without dementia

Irodalmi hivatkozás:

Jesse C. DeSimone et al, Diffusion MRI relates to plasma Aβ42/40 in PET negative participants without dementia, Alzheimer's & Dementia (2024). DOI: 10.1002/alz.13693

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.