hirdetés

Gyakori baktérium a vastagbélrákos daganatokban

Egy olyan baktérium altípust sikerült azonosítani, amely szoros asszociációt mutat a kolorektális rák progressziójával.

hirdetés

A Nature március 20-án közölte meg a Fred Hutchinson Cancer Center kutatóinak cikkét, amelynek fő megállapítása, hogy az egyik szájüregben is megtalálható baktérium (Fusobacterium nucleatum) képes a bélbe jutni, és jelenléte a kolorektális rákos daganatok 50%-ában kimutatható, ráadásul elősegíti a rák progresszióját, és kezelést követően is rosszabb kimenetekhez vezet. Ezek az új eredmények segíthetnek a terápiás megközelítések és a korai szűrési módszerek javításában, ami azért lenne fontos, mert a kolorektális karcinóma az American Cancer Society szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körében a második leggyakoribb daganatos halálok.

A mostani vizsgálatban a kutatócsoport 200 betegből eltávolított vastagbélrákos daganatot vizsgálva megmérte a Fusobacterium nucleatum, a daganatok fertőzéséről már korábban is ismert baktérium mennyiségét. Az esetek mintegy 50%-ában azt találták, hogy a baktériumnak csak egy bizonyos altípusa (Fusobacterium nucleatum C2) volt emelkedett a tumorszövetben az egészséges szövetekhez képest. A kutatók a vastagbélrákos betegek székletmintáiban is nagyobb mennyiségben találták meg ezt a mikrobát, mint az egészséges emberek székletmintáiban.

“Következetesen azt láttuk, hogy a Fusobacterium nucleatum-ot tartalmazó vastagbéldaganatos betegeknél rosszabb a túlélés és rosszabb a prognózis, mint a mikrobát nem tartalmazó betegeknél” - nyilatkozta Susan Bullman a tanulmány levelező szerzője.

“Elég egyértelműnek tűnik az az összefüggés, hogy ennek a mikrobának egy bizonyos altípusa felelős a tumor növekedéséért. Ez azt sugallja, hogy a mikrobiomon belül ezt az alcsoportot célzó terápiák és szűrővizsgálatok segíthetnének azoknak az embereknek, akiknél magasabb az agresszívabb vastagbélrák kockázata"."

A tanulmányban Bullman és társai azt is ki szerették volna deríteni, hogy a baktérium hogyan kerül a szájban lévő tipikus környezetéből egy távoli helyre, az alsó béltraktusba, és hogyan járul hozzá a rák növekedéséhez.

Először is egy olyan meglepetésre bukkantak, amely igen fontos lehet a jövőbeli kezelések szempontjából. A Fusobacterium nucleatum, amelyet korábban egyetlen alfajnak gondoltak, valójában két különböző, “kládként” ismert vonalból, altípusból áll. “Ez a felfedezés a genetika szempontjából a Rosette-i kő megtalálásához hasonlít” - magyarázta Christopher D. Johnston, a tanulmány egyik társszerzője. “Vannak ugyanis olyan baktériumtörzseink, amelyek filogenetikailag annyira közel állnak egymáshoz, hogy eddig azt hittük, ugyanazok, de most hatalmas különbséget látunk a tumorokban és a szájüregben való relatív gyakoriságuk között.”

A kládok közötti genetikai különbségek elkülönítésével a kutatók megállapították, hogy a tumorba beszivárgó Fna C2 típus jól megkülönböztethető genetikai tulajdonságokat szerzett, ami arra utal, hogy képes a szájból a gyomron keresztül a gyomorba jutni, ellenállni a gyomorsavnak, majd az alsó gyomor-bélrendszerben szaporodni, terjedni. Az elemzés 195 genetikai különbséget tárt fel a kládok között. Ezután a tumorszövetet vastagbélrákos betegek egészséges szövetével összehasonlítva a kutatók azt találták, hogy csak az Fna C2 altípus található meg a vastagbéltumorok szöveteiben, és tehető felelőssé a vastagbélrák növekedéséért.

A vizsgálatban felhasznált két olyan betegcsoport további molekuláris elemzései (amelyek több mint 200 vastagbéldaganatot tartalmaztak), az esetek mintegy 50%-ában kimutatták ennek az Fna C2 vonalnak a jelenlétét. A kutatók azt is megállapították több száz székletmintában, amelyek vastagbélrákos és nem vastagbélrákos emberektől származnak, hogy az Fna C2 szintje következetesen magasabb volt a vastagbélrákosoknál.

“Vizsgálatunk során képesek voltunk pontosan meghatározni azt a baktérium vonalat (kládot), amely összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal, és ez a tudás kritikus fontosságú lehet a hatékony megelőzési és terápiás módszerek kifejlesztéséhez” - mondta Johnston.

A kutatók szerint a mostani tanulmány jelentős lehetőségeket kínál a mikrobiális sejtterápiák fejlesztésére, amelyek a baktériumtörzsek módosított változatait használják arra, hogy a kezelések során felhasznált hatóanyagokat közvetlenül a tumorokba lehessen juttatni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bacteria subtype linked to growth in up to 50% of human colorectal cancers, researchers report

A distinct Fusobacterium nucleatum clade dominates the colorectal cancer niche

Irodalmi hivatkozás:

Susan Bullman, A distinct Fusobacterium nucleatum clade dominates the colorectal cancer niche, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07182-w. www.nature.com/articles/s41586-024-07182-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.