hirdetés

A programozott sejthalál új, feltárt részletei

Angol és svéd kutatóknak valós időben sikerült megfigyelni az apoptózis folyamatának korai szakaszait, s ezzel a programozott sejthalál új, onkológiai szempontból érdekes részleteit tárták fel.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban június 2-án jelent meg az oxfordshire-i STFC ISIS Neutron and Muon Source (ISI) és a svéd University of Umea kutatóinak cikke, amelyben arról számolnak be, hogy molekuláris szintű valós idejű megfigyeléseik alapján sikerült jelentősen bővíteniük a rákbetegségek megelőzésében kulcsfontosságú apoptózis biokémiai folyamatairól alkotott ismereteinket. Az apoptózis létfontosságú az emberi szervezet működése szempontjából, zavarai esetén rákos sejtek kezdenek el burjánozni az emberi testben, illetve a daganatok nem fognak reagálni az onkológiai kezelésekre.

Az egészséges sejtekben a folyamatot a Bcl-2 fehérjecsalád két ellentétes szerepet betöltő proteinje, a sejthalált előidéző, mitokondriumokat perforáló Bax (Bcl-asszociált X fehérje) és a védő hatású Bcl-2 szabályozza. Az oldékony Bax fehérje felelős az elöregedett vagy beteg sejtek eltakarításáért, és aktiválása esetén a sejtben található mitokondriumok membránjain képez pórusokat, így idéz elő programozott sejthalált. Ezt a folyamatot képes megakadályozni a membránba beépülő Bcl-2, amely képes elfogni és semlegesíteni a Bax fehérjéket. Rákos sejtekben a túlélést biztosító Bcl-2 túltermelődése figyelhető meg, ami a lebontással szembeni fokozott védelmet, vagyis korlátozás nélküli sejtosztódást eredményez. Ez a folyamat régóta ismert, és a daganatos megbetegedések során betöltött funkciója is tisztázott, mindezidáig kevesebbet tudunk azonban a Bax és a mitokondriális membránok apoptózisban betöltött pontos szerepéről.

Dr. Luke Clifton kutatócsoportja neutron-reflektometriás módszerrel, valós időben tanulmányozta a Bax és különböző lipidek interakcióját a mitokondriumok membránjaiban az apoptózis kezdeti szakaszaiban. Deutérium-izotópos jelölést alkalmazva sikerült megállapítaniuk, hogy a Bax fehérje lipideket von ki a mitokondriális membránból, majd lipid-Bax klasztereket formál a mitokondriumok felszínén, miközben a mitokondriális membránon pórusok keletkeznek. Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópiával (FTIR-spektroszkópia) azt is megfigyelték, hogy ez a destruktív hatású pórusképzés két lépcsőben zajlik le. Először a Bax fehérje gyors membránfelszíni abszorpciója történik meg, majd sokkal lassabban, több óra alatt a Bax-lipid klaszterek és a mitokondriumok működését ellehetetlenítő pórusok keletkezése egyidejű folyamatként valósul meg.

A felfedezés jelentősége, hogy most először sikerült kimutatni a Bax-indukált sejthalál folyamatában a mitokondriális membránok lipidjeinek fontos szerepét, azaz a Bax korábban ismeretlen működési mechanizmusát tisztázták a kutatók - és legalább ilyen fontos az a két technológiai módszer (a neutron-reflektometria és a Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia) is, amellyel ezt valós idejű körülmények között sikerült megfigyelni.

Gerhard Gröbner professzor, a University of Umea kutatója szerint “ezek az új felfedezések nem csak az apoptózis folyamatának további feltárása során lesznek fontosak, hanem új kapukat nyitnak magának a Bax-nak és a vele rokon molekuláknak, mint az onkológiai terápiák érdekes célpontjainak további megismeréséhez: például ezen ismeretek alapján a molekulák sejtpusztító potenciáljának fokozásához”.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists reveal new details of cellular process that prevents spread of cancer

Creation of distinctive Bax-lipid complexes at mitochondrial membrane surfaces drives pore formation to initiate apoptosis

 

Irodalmi hivatkozás:

Luke Clifton et al, Creation of distinctive Bax-lipid complexes at mitochondrial membrane surfaces drives pore formation to initiate apoptosis, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adg7940.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.